• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Vejce medium rare! To bych zavedl.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    PEPITO: Přesně. Pak je ještě vejce natvrdo a vejce na mrtvo s šedozeleným žloutkem. Ve steakové terminologii je to medium rare.
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    BONEMINA: už chápu na měkou hniličku. Potom je střední hnilička, následuje tvrdá hnilička. To vlastně už není hnilička, ale vejce ještě není natvrdo....
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    DEMONOFANARCHY: Chm. Provedl jsem dosti variabilní modifikaci na toto a přesto jsem se dočkal velmi jedlého výsledku...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BRUKEV: Na měkkou hniličku = ještě ne na hniličku, ale už ne na měko. Bílek pevný, žloutek tekutý až krémový.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    BONEMINA: na měkkou hniličku na tvrdo?
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    TOOMIX: Do znojemské je okurka (proto znojemská). Vajco je štěpánská.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Halím.

    Indická verze středoasijského ramadánového pokrmu - milion různých verzí ale v zásadě jde o směs obilovin, vařených s luštěninami, masem a kořením tak dlouho, až je z toho kaše. Zcela zaručeně to půjde i s vepřovým, majoránkou a kmínem - vyzkouším za pár týdnů.
    Jedna z verzí zde
    Chicken Haleem - By VahChef @ VahRehVah.com
    https://www.youtube.com/watch?v=2PsQ0A_rsaY


    Slepičí halím do jednoho hrnce

    na cca 6-8 porcí

    1,5 kg slepice, nebo kuřete nebo 700 g hovězího či skopového - horší, prorotlé kusy masa - záměrně se to vaří až do úplného rozvaření. I kližky je na to vcelku škoda, spíš obyčejný přední.
    kelímek jogurtu
    sůl

    300 g pšeničných zrn/bulgur (bezlepkáři vezmou 200 g natural rejže a 100 kulatozrné, ti kterým nevadí oves, tak bezpluchá ovesná zrna)
    100 g ječných zrn či velkých krupek (bezlepkáři vezmou pohanku a nebo čirok)
    50 g červené čočky
    50 g loupaného žlutého hrachu
    50 g mungo fazolek

    a nebo jiná směs 4 dílů obilovin a 1 dílu luštěnin

    5+ cibulí
    hlava česneku
    velký kus zázvoru
    garam masala
    spousta, spousta másla
    zelený chilli papričky

    voda/vývar
    koriandr a přípandě máta
    citron
    případně vejce natvrdo
    kešu

    Vykostěte slepici, maso nakrájejte na ksotky a z kostí udělejte jednoduchej vývar. Do jogurtu přidejte lžíci garam masaly a lžičku soli a napatlejte marinádu na maso. Vražde do ledničky na 8-12 hodin. Smíchejte obilí a luštěniny a alespoň na 8 hodin namočte do vody.

    Na dně hrnce nechte rozpustit alespoň dvě lžíce másla a opečte na něm najemno nakrájenou cibuli prolisovaný česnek a nastrouhaý zázvor (kdo má v lednici do zásoby zázvorovo-česnekovou pastu, tak lžíci, dvě této) a tak lžíci, dvě garam masály a nahrubo nasekané chilli papričky. Všechno to nechat opéct, pak přidat slitou směs obilí a maso i s marinádou. Tím že se bude rozvářet na vlákna (doslova), tak není potřeba maso opékat. Zalijte vodou a nebo vývarem tak, aby to bylo tak na dva prsty nad hmotu a pomalu vařte do pravdu měkka - v papiňáku tak 3 hodin, v hrnci tak 4-5. Pak vezměte do ruky šťouchadlo na brambory, podle potřeby přilejte ještě trochu vody či vývaru a vařte ještě 20-30 minut, během kterých hmotu rozšťoucháte na kaši. Maso se rozpadne na vlákna a škroby vytvoří krásnou hladkou strukturu. Podle potřeby dosolte a dokyselte citronovou šťávou. A především přidejte tolik másla (ideálně přepuštěného ghí), kolik vám žlučník a dieta dovolí - indové v tom rozpustí klidně celou kostku na podobné množství.

    Zbylou cibuli (alespoň jednu na člověka) nakrájete na kolečka a zkaramelizujte na másle. Pokud k tomu chcete přidat vajíčko, tak uvařte vajíčko natvrdo.

    Na talíř dejte porci halímu (200 g je docela velká dávka), posypejte smaženou cibulkou, nasekaným koriandrem a mátou, na jemňoučké nudličky nakrájeným čerstvým zázvorem, případně dalšímí chilli papričkami, půlměsíčky citronu na případné dokyselení, kešu oříšky a plátky vajec. Kdo si troufne, ještě to pokape rozpuštěným máslem/ghí.

    Druhej den je ještě lepší, ale musí se pak naředit vodou, protože moc zhoustne.

    Je to neskutečně dobrý a to i přes to, že to vypadá jako hnědá kejda.

    Kdo to chce rychleji, tak namísto obilovin vezme směs různých vloček a spolu s luštěninami je v mixéru spolu s kořením namele na hrubo, pak je opeče, zalije vodou, přidá maso a uvaří do měkka. Zbabělci mixují hotovou směs, tím taky zrychlí přípravu do požadované kašovité konzistence.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BALAENA: Tu jsem neznala, koukám, že se podobá postní kyselici.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    BONEMINA: znojemská
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BONEMINA: Upřesňuju, vejce vařené na měkkou hniličku případně pošírované, místo masa.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BONEMINA: couračka (něco jako koprovka, ale z kyselého zelí)
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    BONEMINA: vietnamsky gulas podle cinskeho receptu.. :) Googli "thit kho tha".
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    BONEMINA: stepanska hovezi omacak s vejcem pocita
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Do kterých omáček se hodí vařené vejce? Koprovku a mléčnou bramborovou mám vyzkoušenou, dál mě ale napadá už jen houbová a možná ještě křenová nebo česneková.
    DEMONOFANARCHY
    DEMONOFANARCHY --- ---
    ZUZKAOU: momofuku uvolnilo svuj recepis

    Momofuku Ramen 2.0 | Lucky Peach
    http://luckypeach.com/recipes/momofuku-ramen-2-0/

    I rozcetnik:

    A Guide to the Regional Ramen of Japan | Lucky Peach
    http://luckypeach.com/a-guide-to-the-regional-ramen-of-japan/
    SVETLUSKA222
    SVETLUSKA222 --- ---
    Děkuji, supr
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WILDENBURY_SQ: kefír, kefír, kefír. A nebo si kup kultry bulharského jogurtu a ten si pěstuj. Ale takový kefír - ten k tomu má případně ještě lehké bublinky.

    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    PANDOVEC: ja si pravidelne dělám....nastrouhany zazvor s trochou citronu, pripadne pridavam matu ci jine bylinky a tuhle smesku davam do tvoritka na led zaliju troskou vody a dam mrazit. Bud to v lete vyuzivam na zazvorovou limonadu nebo v zime na caj , salaty, jidla atd :-)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    WILDENBURY_SQ: V ideálním případě použít mléčné výrobky (jogurt, kys. smetana) z východu (Balkánu), mají takovou mírně slanou chuť, která nelze napodobit (např. dosolením našeho jogurtu). Nebo to možná jde, ale ne tak jednoduše, fermentační maniaci znají nějaký trik?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam