• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PISKOT: 60% hydratace, 2% soli a 4% oleje (procenta se počítají z váhy mouky)

Tedy 500 g hladké, lépe pizza mouky (kdo chce celozrnnou, dá tam celozrnnou v libovolném poměru, ale počítá s tím, že to bude hutnější), 350 ml vody, 10 g soli a 20 g oleje. 20 a méně g čerstvého droždí 5 g cukru

Smíchej mouku a 300 ml vody a nech to půl hodiny stát. Tento krok lze vynechat, ale těsto je pak lepší - probíhá autolýza a lépe se vypracuje lepek. Ve zbylých 50 ml vody rozmíchej cukr a a droždí a nech 30 minut aktivovat.

Spolu s droždím vmíchat do těsta sůl a začít usilovně hnětat, alespoň 10 minut čistého času. Až bude těsto hladké a pružné, přilít olej, ještě chvíli hnětat a nechat kynout, dokud to nezdvojnásobí objem a když do toho píchneš, tak se ten otvor bude vracet zpět pomalu. Zde platí přímá úměra - čím více droždí tam člověk dá, tím rychleji to vykyne, stejně tak čím vyšší bude teplota okolí, tím rychleji to vykyne. Rychlost kynutí je ovšem vykoupená plošší chutí - čím pomalejší kynutí, tím více naštípaných složitých škrobů na jednoduché a tím lepší těsto.

Vykynuté těsto zbouchnout a buď vrazit do ledničky na pár hodin až dnů - (viz pomalé kynutí) a nebo rozdělit na 6-10 bochánků (podle toho jak velké chceš pizzy), zakrýt naolejovanou potravinářskou folií a nechat cca 30 minut odpočívat. Odpočaté bochánky pomocí přetahování okrajů dovnitř změnit na kuličky, přikrýt folií a nechat kynout tak hodinu - aby povyrostly.

Mezi tím rozpálit troubu na co nejvíc a rozpálit i to na čem pizzu budeš péct - ideálně pečící kámen, či litinový plát, ale i plech postačí.

Pak nakynuté kusy těsta rozválet, roztahat do tenka, přendat na kus pečícího papíru, nandat na to co chceš mít na pizze a pomocí sázecí lopaty/tenčího prkýnka/ kusu pevného kartonu vsadit na rozpálený plech/pečící kámen.

Péct na plný výkon cca 10 minut, dokud krusta nezačne hnědnout. Mezi tím připravit další pizzu.

Pokud dáváš těsto do lednice a dělíš na studené bochánky, tak ty nech odpočívat tak 40-60 minut a teprve pak dělej kuličky.

Z těsta stejně tak můžet uplácat bagetu, bulky a nebo jiné pečivo - k tvarování dochází v bodě, kdy z pizza těsta děláš kuličky a nech to déle vykynout už na pečícím papíře. Do trouby jich pak sázej víc než jeden a přilej na ten rozpálený povrch tak 200 ml horké vody a troubu rychle zavři - zapaření pomáhá aby líp naskočily a měli lepší kůrku. Měl by z otho jít i jednoduchej bílej chleba - tím že to je docela tuhé těsto, tak by měl být schopný kynout samostojně bez ošatky, ale v ošatce to je vždycky lepší.
    PISKOT
    PISKOT --- ---
    Poradite mi prosím osvědčený recept na pizzu, jde mi jen o těsto...a z klasického droždí.
    Díky
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    V holešovickej hale 22 začali nedávno predávať kaukazkí pekári okrem baklavy atd. aj toto: http://www.sras.org/manti
    je to fakt výborné, odporúčam keby ste mali cestu okolo.
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    HENNYVILLE: aha, vidis to, tak to jsem vedle, pardon..
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Oyster blade je loupana plec.
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    VECTOR: v au tomu rikaj oyster blade
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    ZUZKAOU: ja jsem na Svate Helene, k dostani to bude, kdyz si to rezervuju.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    ZUZKAOU: je, ve mestech bezne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak přímo kližka je ten shin/shank, netuším ale, jak moc je běžně v UK k dostání.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VECTOR: brisket/shin/flank - v těch budeš mít kolagen a dušený budou fajn.

DEVIL
    DEVIL --- ---
    no vida jak sme se oba nezavisle na sobe shodli :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    VECTOR: imho beef shin. predni noha nebo zadni fore/hind shin nebo shank (vim ze se rika lamb shank, tak snad se to rika i s beef)
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    VECTOR: klizka je shin of beef. zbytek nevim co chces.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Jak se rekne anglicky (britsky) maso na gulas (klizka)? Je to beef leg? Pripadne ekvivalenty pro jehneci/kozi maso. Jsem na dost odlehle ostrove mimo civilizaci a padla na me priprava vecere, maso se musi rezervovat predem, jinak dostanu random balicek s napisem "beef meat".
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    THEODORT:
    ZUBANA: Diky moc, vse jsem udelala.
    REONA
    REONA --- ---
    BRUKEV: Mno, ty hotové chutnají jinak, většinou jsou sladší, než co dělám doma, ale já bych rozhodně hlasovala za domácí. Vaflovací plotýnky mám coby součást toustovače, jedná se o nějaký prastarý Moulinex a jsem spokojená. Těsto používám tohle, jedná se o recept z Four seasons hotelu - nemůžu dohledat, kam jsem to už kdysi postovala, mám pocit, že jedno vejce vychází na půl deci.

1kg hladke mouky
    1 litr vajec
    1/2 plnotucneho mleka
    2dc rumu
    4ks prasek do peciva
    2ks masla
    0.3kg cukr moucka

Mixnout suchy veci
    Mixtnou tekuty veci
    A na konec maslo rozpustene

Musi se to vydelit, tohle je sileny množství :-)
    ZUBANA
    ZUBANA --- ---
    BEBEBE: nejlepsi zmrazit syrovy na tacu oddelene a kdyz jsem uz zmrzly muzou se sesypat do pytle- jako jahody napr
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    + bych je nechal poradne oschnout a lehounce prosypat nejakou moukou/krupici aby se neslepily a aby sly rovnou z mrazaku hodit do varici vody..
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    BEBEBE: syrovy
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    Kdyz mam spoustu testa na bramborovy noky, co je lepsi - zamrazit syrovy noky, nebo uvareny?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Dotaz na vafle/vaflovače.

Nostalgicky jsme na ně zavzpomínali v práci a já se ptám.

Pokud chci občas pár připravit pro děti, je lepší koupit si vaflovač, nebo zakoupit už hotové?

Vaflovač je jistota na kvalitní těsto, to je jasné. Ale někde na Nyxu už proběhla debata, kde bylo několik tipů i na kvalitní vafle co by hotovku. Jen nevím, kde to bylo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam