KLAIR:
cizrna na červeno.
Mrkev, řapíkatý celer, cibule, česnek, plechovka rajčat, plechovka cizrny, paprika, oregáno, muškátový oříšek, bobkový list, nové koření pepř. Případně slanina/mleté maso a plocholistá petržel. Olivový olej.
Osol a opepři mleté maso.
Rozpal olej a nebo vysmaž slaninu. Vyndej kousky slaniny a ve výpeku nech zesklovatět cibulku. Pak přidej případné mleté maso a naprudko ho opeč, až začne chytat barvu. Přidej najemno nakrájený celer a mrkev a ještě chvíli restuj. Přidej česnek a koření, a pak rajčata s vypečenou slaninou a nech to vařit tak 10 minut. Pak přidej slitou cizrnu. Případně tam před rajčatama ještě můžeš přidat půl deci červeného vína a nechat to odvařit. Pak do toho nasekej petrželku.
špenátový závin
Listové těsto, listový špenát, feta, česnek, pepř, cibule máslo/olej, pokud špenát je mraženej tak ještě mlíko, hladkou mouku a muškátový oříšek
Spař špenát vroucí vodou, nech pořádně vykapat a nasekej. Mraženej nech rozmrznout na sítku, vymačkej přebytečnou vodu. Na másle nech zesklovatět cibulku, přidej lžíci mouky a chvíli ji restuj na světlou jíšku. Zalij dvěma deci mléka a něco muškátového oříšku a vař 20 minut, na mírném ohni a chceš to odvařit na hustou kaši. Pak přidej rozmražený špenát a vař to ještě tak 5 minut. Listový špenát bude lepší bez bešamelu.
Špenát sol velmi opatrně (přijde tam feta) a podle chuti dopepři a prolisuj do něj dostatek česneku. Rozdrob fetu/balkán
Rozálej listové těsto, dej na něj špenýtovou nápň a na tu nasypej fetu. Peč na 200 v rozpálené troubě cca 30 minut - dokud to nebude pěkně zlaté. Případně tedy štrůdl před pečením potři rozklechtaným vajíčkem.
Pokud necheš kupovat listové těsto, tak vezmi 150 ml bílého jogurtu 250 g másla, špetku soli a 400 g hladké mouky, uhnětej z toho hladké těsto, nech 30+ minut odpočinout v lednici a posléze rozděl na 2-3 díly a rozválej na placku na štrůdl.