• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    VYHULENY_UFO: To je ale tezkej udel, hod to kockam na ulici... :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    VYHULENY_UFO: takový kámoše bych taky potřebovala :-D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    nechci varit, ale musim. navstivil me kamos a zase budu aspon tri dny zrat rybu..
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    HOFFMI: Jó mno, my jsme ho pekli uz rozbouranyho na prvocinitele a prave ho prolozili vsom moznym (slanina, promastit par kapkami oleje...) a neustale prohrabavali, aby neoschnul. A aby pak to maso pekne padalo od kosticek, dotahli jsme ho ve vzniklem vypeku, ktereho bylo habadej.





    A dobre jsme udelali, zadna sušínka! Pred upravou mel zadek skoro az takovej perletovej, pry.
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    DEVIL: ja ze svy zkusenosti muzu rict, ze pect celyho bazanta je ne uplne nejlepsi, prsa uplne na troud a ty stehna jsou cely protkany takovejma slachama, neco jako kruti stehno, ale v malym a neda se to moc jist. a kor pect ho kdyz uz je stazenej...
    MIST
    MIST --- ---
    JONKA: a nebo ho muzes prospikovat.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    JONKA: jak rika ZUZKAOU svaris to, ale pouzij jinej ocet nez bzeneckej... treba jabkovej nebo vinnej. dej tam taky nakej cukr (par lzic medu). klasicky koreni - kulickovej pepr, novy koreni, vavrin a pokud mas jalovec
    bazanta sem dlouho nemel, ach! uplne vidim ty temne cerveny stehynka, na kterejch ulpivaj kusy korenovy zeleniny a speku a leskne se tmava omacka! boze!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JONKA: rozhodně v kyslém (pokud ne v octovém láku, tak svař červené víno s kořením a zeleninou) a snad je zamřelej - co si tak pamatuju, tak bažanti s peřím se vyvěšovali do chladu i na pár týdnů.
    JONKA
    JONKA --- ---
    DEVIL: Díky. A marinovat v něčem olejovém, nebo takové to klasické ocet+voda+koření?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    JONKA: rozhodne marinovat a urcite 2 a vice dnu ho nechat v ty marinade koupat. a rozhodne to pak pec na sadle, hezky pomalicku
    JONKA
    JONKA --- ---
    Nakládá se do mořidla i bažant? Co tak gůglím, tak to nikde vyloženě řečené nenacházím, a já jsem včera jednoho vyhrála v tombole, už ho mám staženého, ale dělat ho budu moct až v pátek. Myslíte, že vydrží v pohodě ty dva dny v ledničce? Nemám se zvěřinou vůbec žádné zkušenosti. Díky :)
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    Celkem zajimavej clanek
    Inside the food industry: the surprising truth about what you eat | Life and style | The Guardian
    http://www.theguardian.com/...eandstyle/2015/feb/21/a-feast-of-engineering-whats-really-in-your-food
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    KLAIR: Jestli vás quiche baví a máte rádi špenát ...
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    ADITU
    ADITU --- ---
    Me napadla cizrna na paprice...
    Na oleji osmaz cibulku do sklovata, volitelne muzes rozmackat jeden dva strouzky cesneku, pridej cca dve lzice sladke papriky a nech tak dve minuty rozvonet, prisyp na prouzky nakrajenou cervenou papriku (3-4ks, o neco lepsi je kapie, ale spis kvuli dobe zpracovavani), pokrajene rajce (klidne z plechovky), plechovku cizrny i s nalevem. Dolej jeste tak hrnecek vody a nech varit, dokud nebude paprika mekka (zhruba 20 minut). Osol, opepri, pak prilij jednu smetanu (davam 30%, ale nizsi voltaz nic moc nezkazi), promichej a vymackej do hrnce jeste citron a na mirnem ohni par minut jeste prohrej. mnozstvi citronu je ciste podle chuti, takze nekdy davam pulku, nekdy cely... a pak pojidam bez prilohy :)
    Druha varianta pocita s hustsi verzi a prilohou - ve smetane se rozmicha lzice hladke mouky a nechas to jeste chvilku povarit, aby nebyla mouka citit. a podava se s ryzi.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NAVARA: na ty vymazlené je tu Zuzka, já jedu klasiku (zpěnit cibuli a česnek, na to mleté maso - na půl kila masa 2 plechovky fazolí v rajské omáčce, 1 plechovku slitých černých, 1 plechovku velkých bílých a 2 plechovky sekaných rajčat - okořenit pálivou paprikou, chilli, drceným kmínem, osolit a nechat táhnout - čím déle, tím lepší). Ale zatím chutnalo každému (teda krom našich dětí, ty luštěniny bohužel nerady, a ani ve virgin verzi pouze se sladkou paprikou a kmínem jim to nejelo).
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TRISSIE: máš osvědčený recept?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLAIR:

    cizrna na červeno.

    Mrkev, řapíkatý celer, cibule, česnek, plechovka rajčat, plechovka cizrny, paprika, oregáno, muškátový oříšek, bobkový list, nové koření pepř. Případně slanina/mleté maso a plocholistá petržel. Olivový olej.

    Osol a opepři mleté maso.

    Rozpal olej a nebo vysmaž slaninu. Vyndej kousky slaniny a ve výpeku nech zesklovatět cibulku. Pak přidej případné mleté maso a naprudko ho opeč, až začne chytat barvu. Přidej najemno nakrájený celer a mrkev a ještě chvíli restuj. Přidej česnek a koření, a pak rajčata s vypečenou slaninou a nech to vařit tak 10 minut. Pak přidej slitou cizrnu. Případně tam před rajčatama ještě můžeš přidat půl deci červeného vína a nechat to odvařit. Pak do toho nasekej petrželku.


    špenátový závin

    Listové těsto, listový špenát, feta, česnek, pepř, cibule máslo/olej, pokud špenát je mraženej tak ještě mlíko, hladkou mouku a muškátový oříšek

    Spař špenát vroucí vodou, nech pořádně vykapat a nasekej. Mraženej nech rozmrznout na sítku, vymačkej přebytečnou vodu. Na másle nech zesklovatět cibulku, přidej lžíci mouky a chvíli ji restuj na světlou jíšku. Zalij dvěma deci mléka a něco muškátového oříšku a vař 20 minut, na mírném ohni a chceš to odvařit na hustou kaši. Pak přidej rozmražený špenát a vař to ještě tak 5 minut. Listový špenát bude lepší bez bešamelu.

    Špenát sol velmi opatrně (přijde tam feta) a podle chuti dopepři a prolisuj do něj dostatek česneku. Rozdrob fetu/balkán

    Rozálej listové těsto, dej na něj špenýtovou nápň a na tu nasypej fetu. Peč na 200 v rozpálené troubě cca 30 minut - dokud to nebude pěkně zlaté. Případně tedy štrůdl před pečením potři rozklechtaným vajíčkem.

    Pokud necheš kupovat listové těsto, tak vezmi 150 ml bílého jogurtu 250 g másla, špetku soli a 400 g hladké mouky, uhnětej z toho hladké těsto, nech 30+ minut odpočinout v lednici a posléze rozděl na 2-3 díly a rozválej na placku na štrůdl.

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KLAIR: co nějaké chilli con carne?
    to jsme s sebou brávali, když jsme jezdili pařit RPG na chalupu, kde nebyla kuchyň - dobré zatepla i zastudena.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    Potřebuji tip na to, co relativně levně a rychle uvařit ze surovin, které dnes koupím v supermarketu tak, aby se to dalo dobře nechat zchladnout a později ohřát (nebo neohřívat).

    A klidně bych zkusila nějakou cizrnu nebo podobné věci, jen jsem bez inspirace

    Nebo něco se špenátem

    Nebo skoro cokoliv. Já jsem dnes hrozně nerozhodná

    (to je ale požadavek, co?)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    losos od id xmarge dle http://www.pradobroty.cz/2015/01/losos-na-medu.html
    moc dobre :)
    FAT
    FAT --- ---
    WILDENBURY_SQ: Já tam snad budu muset konečně zajet...
    :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam