• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    TYRKYS2
    TYRKYS2 --- ---
    BRUKEV: Kdysi jsem našla dvě miniaturní perly ve slávce na pizze :-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    BRUKEV: Když nenajdeš druhou, tak tahle na prsten stačí, ne?:-)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    když jsme u těch ryb a podobné havěti.
    Včera v Makru koupeny slávky, v jedné po bolestivém skousnutí nalezena perlička. Ještě jedna a je čím ozdobit náušnice :)
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    VYHULENY_UFO: To je ale tezkej udel, hod to kockam na ulici... :)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    VYHULENY_UFO: takový kámoše bych taky potřebovala :-D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    nechci varit, ale musim. navstivil me kamos a zase budu aspon tri dny zrat rybu..
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    HOFFMI: Jó mno, my jsme ho pekli uz rozbouranyho na prvocinitele a prave ho prolozili vsom moznym (slanina, promastit par kapkami oleje...) a neustale prohrabavali, aby neoschnul. A aby pak to maso pekne padalo od kosticek, dotahli jsme ho ve vzniklem vypeku, ktereho bylo habadej.





    A dobre jsme udelali, zadna sušínka! Pred upravou mel zadek skoro az takovej perletovej, pry.
    HOFFMI
    HOFFMI --- ---
    DEVIL: ja ze svy zkusenosti muzu rict, ze pect celyho bazanta je ne uplne nejlepsi, prsa uplne na troud a ty stehna jsou cely protkany takovejma slachama, neco jako kruti stehno, ale v malym a neda se to moc jist. a kor pect ho kdyz uz je stazenej...
    MIST
    MIST --- ---
    JONKA: a nebo ho muzes prospikovat.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    JONKA: jak rika ZUZKAOU svaris to, ale pouzij jinej ocet nez bzeneckej... treba jabkovej nebo vinnej. dej tam taky nakej cukr (par lzic medu). klasicky koreni - kulickovej pepr, novy koreni, vavrin a pokud mas jalovec
    bazanta sem dlouho nemel, ach! uplne vidim ty temne cerveny stehynka, na kterejch ulpivaj kusy korenovy zeleniny a speku a leskne se tmava omacka! boze!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JONKA: rozhodně v kyslém (pokud ne v octovém láku, tak svař červené víno s kořením a zeleninou) a snad je zamřelej - co si tak pamatuju, tak bažanti s peřím se vyvěšovali do chladu i na pár týdnů.
    JONKA
    JONKA --- ---
    DEVIL: Díky. A marinovat v něčem olejovém, nebo takové to klasické ocet+voda+koření?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    JONKA: rozhodne marinovat a urcite 2 a vice dnu ho nechat v ty marinade koupat. a rozhodne to pak pec na sadle, hezky pomalicku
    JONKA
    JONKA --- ---
    Nakládá se do mořidla i bažant? Co tak gůglím, tak to nikde vyloženě řečené nenacházím, a já jsem včera jednoho vyhrála v tombole, už ho mám staženého, ale dělat ho budu moct až v pátek. Myslíte, že vydrží v pohodě ty dva dny v ledničce? Nemám se zvěřinou vůbec žádné zkušenosti. Díky :)
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    Celkem zajimavej clanek
    Inside the food industry: the surprising truth about what you eat | Life and style | The Guardian
    http://www.theguardian.com/...eandstyle/2015/feb/21/a-feast-of-engineering-whats-really-in-your-food
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    KLAIR: Jestli vás quiche baví a máte rádi špenát ...
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    ADITU
    ADITU --- ---
    Me napadla cizrna na paprice...
    Na oleji osmaz cibulku do sklovata, volitelne muzes rozmackat jeden dva strouzky cesneku, pridej cca dve lzice sladke papriky a nech tak dve minuty rozvonet, prisyp na prouzky nakrajenou cervenou papriku (3-4ks, o neco lepsi je kapie, ale spis kvuli dobe zpracovavani), pokrajene rajce (klidne z plechovky), plechovku cizrny i s nalevem. Dolej jeste tak hrnecek vody a nech varit, dokud nebude paprika mekka (zhruba 20 minut). Osol, opepri, pak prilij jednu smetanu (davam 30%, ale nizsi voltaz nic moc nezkazi), promichej a vymackej do hrnce jeste citron a na mirnem ohni par minut jeste prohrej. mnozstvi citronu je ciste podle chuti, takze nekdy davam pulku, nekdy cely... a pak pojidam bez prilohy :)
    Druha varianta pocita s hustsi verzi a prilohou - ve smetane se rozmicha lzice hladke mouky a nechas to jeste chvilku povarit, aby nebyla mouka citit. a podava se s ryzi.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NAVARA: na ty vymazlené je tu Zuzka, já jedu klasiku (zpěnit cibuli a česnek, na to mleté maso - na půl kila masa 2 plechovky fazolí v rajské omáčce, 1 plechovku slitých černých, 1 plechovku velkých bílých a 2 plechovky sekaných rajčat - okořenit pálivou paprikou, chilli, drceným kmínem, osolit a nechat táhnout - čím déle, tím lepší). Ale zatím chutnalo každému (teda krom našich dětí, ty luštěniny bohužel nerady, a ani ve virgin verzi pouze se sladkou paprikou a kmínem jim to nejelo).
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TRISSIE: máš osvědčený recept?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLAIR:

    cizrna na červeno.

    Mrkev, řapíkatý celer, cibule, česnek, plechovka rajčat, plechovka cizrny, paprika, oregáno, muškátový oříšek, bobkový list, nové koření pepř. Případně slanina/mleté maso a plocholistá petržel. Olivový olej.

    Osol a opepři mleté maso.

    Rozpal olej a nebo vysmaž slaninu. Vyndej kousky slaniny a ve výpeku nech zesklovatět cibulku. Pak přidej případné mleté maso a naprudko ho opeč, až začne chytat barvu. Přidej najemno nakrájený celer a mrkev a ještě chvíli restuj. Přidej česnek a koření, a pak rajčata s vypečenou slaninou a nech to vařit tak 10 minut. Pak přidej slitou cizrnu. Případně tam před rajčatama ještě můžeš přidat půl deci červeného vína a nechat to odvařit. Pak do toho nasekej petrželku.


    špenátový závin

    Listové těsto, listový špenát, feta, česnek, pepř, cibule máslo/olej, pokud špenát je mraženej tak ještě mlíko, hladkou mouku a muškátový oříšek

    Spař špenát vroucí vodou, nech pořádně vykapat a nasekej. Mraženej nech rozmrznout na sítku, vymačkej přebytečnou vodu. Na másle nech zesklovatět cibulku, přidej lžíci mouky a chvíli ji restuj na světlou jíšku. Zalij dvěma deci mléka a něco muškátového oříšku a vař 20 minut, na mírném ohni a chceš to odvařit na hustou kaši. Pak přidej rozmražený špenát a vař to ještě tak 5 minut. Listový špenát bude lepší bez bešamelu.

    Špenát sol velmi opatrně (přijde tam feta) a podle chuti dopepři a prolisuj do něj dostatek česneku. Rozdrob fetu/balkán

    Rozálej listové těsto, dej na něj špenýtovou nápň a na tu nasypej fetu. Peč na 200 v rozpálené troubě cca 30 minut - dokud to nebude pěkně zlaté. Případně tedy štrůdl před pečením potři rozklechtaným vajíčkem.

    Pokud necheš kupovat listové těsto, tak vezmi 150 ml bílého jogurtu 250 g másla, špetku soli a 400 g hladké mouky, uhnětej z toho hladké těsto, nech 30+ minut odpočinout v lednici a posléze rozděl na 2-3 díly a rozválej na placku na štrůdl.

    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KLAIR: co nějaké chilli con carne?
    to jsme s sebou brávali, když jsme jezdili pařit RPG na chalupu, kde nebyla kuchyň - dobré zatepla i zastudena.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam