• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    SLEEPLESS8
    SLEEPLESS8 --- ---
    1kg párků, olej, zeleninové lečo, cibule, papriky, rajčata, sůl, pepř, kečup, hořtice příloha chleba nebo brambory

    Párky nakrájíme rozložíme je do pekače, který si vymažeme olejem.Na párky pokládáme lečo, cibuli na kolečka, papriky nakrájené a rajčata, přidáme sůl, pepř, trochu kečupu, hořtice a dáme zapéct.Pečeme zhruba půl hodiny.Vynikající a rychlý oběd nebo večeře. Ještě je do toho dobré černé pivko. Je to fakt mňamka.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    LUCIASHECK:
    MACHALIK: Díky moc.
    WILDENBURY_SQ
    WILDENBURY_SQ --- ---
    BRUKEV: jj, ja na to cumel, nejaky hipster prede mnou si v kšeftě kupoval kus chleba, tuňáka, salát a dve papriky. Ty papriky ho staly asi 60 korun a ja nechapal, jestli je to jako cena za celej nakup s nejakou slevou nebo co... :)

    Jeste, ze paprika neni bazalni soucasti moji stravy a jsem schopen ji substituovat cimkoli jinym barevnym.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    BRUKEV: podle mě se teď papriky teprve začínají pěstovat, takže jsou jakoby vzácnější. Ale to mi pořád nejde do hlavy, proč chtěj za kilo červených paprik 119kč a zelených 99kč. Každopádně je přece i spousta jiné zeleniny, která má teď sezónu
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Může mi někdo vysvětlit, proč se barevná paprika tak zvedla s cenou? Včera už jsem fakt nevěřícně kroutil v krámě hlavou, jedna paprika okolo 28 Kč, šílené, se nedivím, že lidi radši žerou salámy.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    MOODYCAT: já kuřeti nacpu pod kůži plátky másla a pak už na něj nesáhnu.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    zpravidla kure delam vrchem dospod a v puli otocim
    anebo ho prikryju alobalem a ke konci alobal sundam kvuli dopeceni kuze. to je lepsi na vetsi ptaky co se blbe otacej kdyz maj pres 100°
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    MOODYCAT: Když posolíš kůži, tak je bezvadně křupavá, a když ji polejváš, tak ona rozbředne. Úplně jsem přestal polejvat kuře. Strčíš a vyndáš, jo, případně polejváš jen mastným (pomastíš kostkou másla), aby se to smažilo, nikoli vodou/výpekem.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MACHALIK: Pro kuchařský dementy - během pečení s tím kuřetem nic neděláš? Žádný polejvání něčím nebo tak? Prostě strčíš a za nějakou dobu vyndáš? Díky.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MUTHA: dík za tip:)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Jinak k tý ředkvi - já donedávna ani nevěděl že se tepelně upravuje, jedli sme to vždycky syrový. Dobrá zelenina.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    BRUKEV: Já ho dělám rustikálně. Nakrájím na kusy mrkev, cibulu, česnek, brambory, klidně i ředkev (ta je v tom dokonalá), mezi to hodím kus dva libečku, a na to posadím kuře, kterýmu dám pod kůži bylinkový máslo a do dutiny třeba citron. Pečet pečet pečet, výsledkem je super kuře na fantastické zelenině. Když máš pocit, že pouští málo šťávy, tak podlejt nepatrně. Ideální jednohrncový chalupářský jídlo (kde mi i roste ten libeček). Podle mě by se do toho dala dat i kdejaká jiná zelenina.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Nebyl by nějaký tip na dobrý chřestový krém? Normálně mám chřest nejraději v páře s holandskou omáčkou, ale sešlo se mi ho nějak moc.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MACHALIK: ad libeček a kuře. Celkem bych to zkusil, suroviny jsou, jak to děláš? jakože do dutiny libeček, nebo něco pod prsa? kolik? ulibečku mám pocit, že je to pořád málo, málo, málo a najednou moc.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Zahrat. Vic to uvolni ty silice.
    AIJA
    AIJA --- ---
    BEBEBE:
    Louhuju. Obvykle nacpu plně sklenici bylinkama a zaliju olejem. Trochu se to slehne. Průběžně se pak dá ten olej dolévat. Nebo po měsíci ten olej slít do karafy a do té sklenice olej zase dolít.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    BEBEBE: Já když už, tak dělám jen dlouho louhovanej. Ale já asi nejsem úplně vhodnej příklad, čaje mám taky nejraději louhované ve studené vodě v lednici přes noc (nebo i dvě).
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    Kdo si delate bylinkove oleje, mate lepsi vysledek s povarenim bylinek v oleji, nebo s nekolikatydennim louhovanim? Popr., poradite idealni recept i s vhodnym pomerem bylin a oleje?
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    PEPITO: kořeny má překvapivě silné, souhlas


    MACHALIK: s petrželí hladkolistou taky nechápu. Nebo naopak vlastně. U nás totiž frčí kadeřavá, jakožto ozdoba nebo do polívek. Bazalka se veze hlavně díky zájmu lidí o italskou kuchyni, kde je vžitý názor, že se používá hlavně ne-li pouze bazalka. Přitom hladkolistá petržel se na pastu atd. užívá minimálně stejně. Bude-li tahle osvěta, bude i více hladkolistý petržele imho.

    Čím dál víc oceňuju jednoho zelináře v našem městě, který pravidelně prodává sice seřezané ale čerstvé "kytice" petržele obou druhů, libečku, pažitky, kopru,...
    AIJA
    AIJA --- ---
    Včera na Lidický u zastávky Antonínská měli libeček na ceduli...svazek za dvacku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam