• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    VECTOR: Když jsem na to onehdy upozornil Dagmar Derré (http://olivovakucharka.webgarden.cz/rubriky/francouzsky-obchudek), napsala mi, že ve Francii se tomu prostě říká quinoa a že se nějaký merlík učit nebude. Je to marný, marný, marný.
    MALKE
    MALKE --- ---
    VECTOR: Ále prd, velebnosti. Jazykové okénko: "Pasta" přišla ve chvíli, kdy místo pojmenování bylo funkčně obsazeno těstovinami, a přišla od těch, kdo z těstovin chtěli udělat něco nóbl ("my nevaříme zasraná kolínka s rajskou, my vaříme pravou italskou pastu"). Každý věděl, co jsou těstoviny, a slovo pasta navíc už znamená v češtině něco jiného.

    Oproti tomu quinoa se objevila tak, že se přejalo pojmenování pro věc v kraji relativně novou, nikdo ji neznal / nepamatoval si ji. Bylo to na obalu, emerikáni tomu říkali quinoa, tak se nikdo moc neobtěžoval s překladem. Čeština (jako ostatně všechny jazyky) přejímá cizí slova za účelem pojmenování věcí cizokrajných, a vedle sebe leckdy existují pojem přejatý a pojem český (nebo přejatý dříve). Nic jiného krom quinoy quinoa není.

    Suma sumárum: Quinoa byla před hipstery, bude i po nich. Můžeš proti tomu protestovat, ale to je asi tak všechno. Pokud v protestu setrváš, doporučuji přestat používat slovo rádio, máme totiž rozhlas. Ale budeš to s tou důsledností mít těžký, takových případů je...;))
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    VECTOR: Protože merlíků je bambilion a Chenopodium quinoa je jenom jeden? Nech čecháčka spát.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    VECTOR: Merlík jsem teda v životě neslyšela.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    VECTOR: A kuskusu zacneme rikat psenicna krupice? Se stim smir.
    MIST
    MIST --- ---
    VECTOR: podivej se.....merlik slysim prvne, za meho mladi se zadny merlik nevaril. A nemam cas dohledavat ceske vyrazy. V Cesku jsem zila 20 let, mimo Cesko jsem 28.
    Pro mne je to quinoa a ty se s tim asi budes muset smirit :P
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    VECTOR: Samozrejme, zuzkaou je jedina rozumna, na tu se muj komentar nevztahuje .)
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    quinoa quinoa, kdy konecne prestanete bejt hipstery a rikat tomu merlik? :) to je jak pasta a testoviny...
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    PETATA: Mivame tyto
    Sendvič na zahřátí | Cuketka
    http://www.cuketka.cz/?p=8275


    Pripadne super mohou byt imho tyto
    Kublanka vaří doma - New England Hot Dog Buns
    http://www.kublanka.cz/slane-peceni/hot_dog_buns
    Ve verzi na burger
    PETATA
    PETATA --- ---
    Máte prosím nějaký osvědčený recept na burgerové bulky?
    Všechny, které jsem doposud zkoušela, byly strašně hutné a moc mě neuchvátily
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    ZUZKAOU: moc dekuju. Salat by me nenapadl. Mam tu spenat, dynova seminka a do jogurtu alespon vyuziju bylinky, nestiham spotrebovavat:)

    MIST: Dekuju!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LUCKAZ: Quinou s houbama, kterou posléze tranformuješ na quinový obědový salát s houbami.

    pro 2x2 porce chceš 200 g merlíku (tedy quinoi, český název se snáz skloňuje) a ten důkladně proplachuj v několika vodách. Nech odkapat.

    Na troše tuku restuj plátky hub, cibule a česneku, když to začne chytat barvu, tak přidej merlík a tak 3-4 minutky to ještě za stálého míchání restuj. Pak přilij 300 ml vody/vývaru, případně panáka bílého vína. Bobkový list, pepř, nové koření, tymián a sůl, přikryj pokličko a na mírném ohni vař 15 minut pak to ještě nech 5 minut stát.

    Pokud máš zelenou petrželku, tak si porce které budou k večeři smíchej se zelenou petrželkou a případně posyp sýrem.

    Zbytek, ze kterého bude zítra salát smíchej s 100 ml jogurtu/zakysané smetany, troškou hořčice a případně s olivovým olejem, přidej třeba jarní cibulku, pokud máš nějakou listovou zeleninu typu čerstvý špenát/mangold/listí mladé řepy/kadeřávek atd, tak to tam určitě bude moc dobré, ale klidě přikrájej třeba rajčata. Dobré to do toho bude i případná troška vlašáku či jiných semínek. Nech to rozležet přes noc v lednici.
    MIST
    MIST --- ---
    LUCKAZ: to je jednoduchy..... quinoa s houbama a cesnekem.

    Uvar quinoa, pak opec houby+ cesnek (nesetri), tymian, sul, pepr. Nakonec vsechno promichat a posypat parmesanem.
    LUCKAZ
    LUCKAZ --- ---
    Mám tři základní suroviny: hnědý žampiony, hlíva a quinoa. Co z toho uvařit, aby to obstálo jako večeře a oběd do práce, aniž bych použila maso? Zatím mě napadá jen polévka z hlívy a ze zbytku nějakou směs, quinou jsem nikdy nedělala... A vůbec by mi nevadilo vařit jen jedno stejný jídlo na dnešek i zítřek. Předem moc díky za tipy! :)

    QIWAS
    QIWAS --- ---
    Nevím jak vy, ale já už jsem zavalená třešněma.
    Dneska jsem je nacpala i do oběda a byl opravdu vynikající! Pokud by chtěl někdo z vás inspirovat, tady jsem sepsala recept na vepřovou panenku s třešňovou omáčkou.)

    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    NAVARA: Nene, ve skutečnosti koťátka umírají, když kdokoli masturbuje, přeci :).
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SARGO: a přitom ty potřebuješ stylový doplněk na věšení prádla...

    MOODYCAT: kromě těch, který skončily v té roládě :o
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    JAJITA: No a tak proste se mi s tim delat treba nechce, nekomu jo, ale verim tomu, ze kvulo tomu, ze jedna Moodycat si to chce koupit uz hotovy kotatka neumiraj a Jezis neplace.
    SARGO
    SARGO --- ---
    Miluju internet... každá debata dopadne stejně :-)
    "Poradíte mi, jaký si koupit rotoped?"
    "Zkus tenis!"
    "Simtě, venku to máš lepčí, sedni na kolo."
    "Já jsem zhubla, když jsem přestala sladit kafe."
    "Poradím ti s lyžema, chceš?"
    "Já dávám přednost chození do schodů."
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    JAJITA: samozrejme ze ne, kdyz delam roladu, tak koupim kure, vykostim ho (prace na 10 minut), narvu do nej obsah a zabalim ho .)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    VECTOR: a kupuješ to běžně domů do mrazáku?
    Ptám se vážně, pro mě je to nějak nepochopitelné .ú
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    MACHALIK: ja ji taky potkavam v temer kazdym reznictvi, nepripada mi to jako nic neslychaneho.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MOODYCAT: eh, to jsi fakt tak zaneprázdněná, že si nemůžeš ubalit z kuřecího prsa cokoliv s čímkoliv a mrsknout to do toho mrazáku? Jednak bys asi dost ušetřila, druhak bys věděla, co v tom máš.
    PETUL_KA
    PETUL_KA --- ---
    CMLKA: V Prestu urcite delaji http://www.meat-market.cz/obchod/produkty/kureci/kureci-chlebicek/ ale urcite cloveku zaroluji co bude chtit do ceho bude chtit...
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    CMLKA: Ja stehenni nejim, nechutna mi, tak proto. Nicmene diky.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MOODYCAT: ja spis nechapu tu touhu, aby to bylo z prsou...ja mela dobrou roladu z Presto Meat Market, ale jestli byla z prsou, za to fakt ruku do ohne nedam no....http://www.meat-market.cz/
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Kšánova nakložená veverka se asi stává moje nejoblíbenější maso na gril...jen tak mimochodem, kdyby někdo nevěděl co ještě ogrilovat:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam