LUCKAZ: Quinou s houbama, kterou posléze tranformuješ na quinový obědový salát s houbami.
pro 2x2 porce chceš 200 g merlíku (tedy quinoi, český název se snáz skloňuje) a ten důkladně proplachuj v několika vodách. Nech odkapat.
Na troše tuku restuj plátky hub, cibule a česneku, když to začne chytat barvu, tak přidej merlík a tak 3-4 minutky to ještě za stálého míchání restuj. Pak přilij 300 ml vody/vývaru, případně panáka bílého vína. Bobkový list, pepř, nové koření, tymián a sůl, přikryj pokličko a na mírném ohni vař 15 minut pak to ještě nech 5 minut stát.
Pokud máš zelenou petrželku, tak si porce které budou k večeři smíchej se zelenou petrželkou a případně posyp sýrem.
Zbytek, ze kterého bude zítra salát smíchej s 100 ml jogurtu/zakysané smetany, troškou hořčice a případně s olivovým olejem, přidej třeba jarní cibulku, pokud máš nějakou listovou zeleninu typu čerstvý špenát/mangold/listí mladé řepy/kadeřávek atd, tak to tam určitě bude moc dobré, ale klidě přikrájej třeba rajčata. Dobré to do toho bude i případná troška vlašáku či jiných semínek. Nech to rozležet přes noc v lednici.