KLAIR: baba ganoush.
Opálit lilek nad ohněm (klidně nad plynovou plotýnkou, slabější povahy to prostě dají do trouby (30 minut na 200), ale přijdou o kouřové aroma). Rozříznout, vydlabat měkkou dužinu. Rozmačkat na kaši, přidat prolisovaný česnek: 1 stroužek na větší (cca 300g) lilek, tahini - 1 lžíce na lilek, olivový olej - 1 lžíce na lilek.
A podle chuti dosolit a dokyselit citronovou šťávou.
Případně přidat nasekanou petrželovou nať/mátu a kdo má na zahradě granátovník, tak tam přidá nějaká semínka. Variabilně se tam dá přidat troška papriky a případně maličko uzené papriky.
How to make the perfect baba ganoush | Life and style | The Guardian
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2013/sep/25/how-to-make-perfect-baba-ganoush