• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    DIVER: REONA mi připomněla salát ve složení červená řepa, řapíkatý celer, jablka, vlašáky. Výtečnej byl! Ostatně do salátů se dá vymyslet ledasjaká kombinace s vlašáky.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    a ještě bábovka!
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    DIVER: ořechová náplň do koláčů/šátečků. A ořechová zmrzlina.
    REONA
    REONA --- ---
    DIVER: Skvele jdou s nivou, takze delavam pomazanku niva, maslo, trosku cesneku, nesetrit nasekanymi vlasaky, osolit dle chuti. Na cerstvou bagetu nejlepe.
    Take je pridavam do (manzelova nejoblibenejsiho) salatu - ledovy salat, polnicek, jablka a jahody na kostky, oprazene vlasaky, balsamico.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    DIVER: netradiční použití - slaná jídla gruzínské kuchyně, třeba sacivi / satsivi
    DAHY
    DAHY --- ---
    DIVER: Iransky fesenjan.
    DIVER
    DIVER --- ---
    prave jsem prisel z porady a mame dat do kupy nejakej clanek o vlasskejch orechach. ja jsem si vzal na starosti recepty z nich, protoze me to zajima :)

    mate nejaky napady? na porade padlo jen "do cukrovi" a "orechovice" :)
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    S mražením bazalky nemám potíže, nezhnědne a nehnusne, na pohled není barevně rozeznatelná od petrželové či celerové natě. V čem je fígl, to nevím.
    MIST
    MIST --- ---
    BEBEBE: marinovana - oo+balsamickej ocet, sul, pepr a upect. U nas doma je nejpopularnejsi jen upecena s medem.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    Někde tu kdysi proběhl recept na nějakou marinovanou mrkev vhodnou na grilování a pečení. Našla jsem tu jen mrkev s melasou od Zuzkaou a mám pocit, že to není ono. Neviíe náhodou někdo, co mám na mysli? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MIDORI: bazalku nemraž - zhnědne a zhnusne.

    Pokud chceš prodloužit trvanlivost, tak ji dej do sklenčky s vodou, tak aby stonky byly ponořené a zabal do igeliťáku, aby tam bylo méně kyslíku a dej do lednice.
    The Best Way to Store Fresh Herbs | Serious Eats
    http://www.seriouseats.com/.../04/the-best-way-to-store-fresh-herbs-parsley-cilantro-dill-basil.html

    Případně udělej pesto/bazalkový olej a nebo nasekanou bazalku zamraž v tuku - oliváč/máslo - nalij to do formiček na led.
    How to Make Basil (Herb) Oil | Recipe + Technique
    https://www.youtube.com/watch?v=Qvb1iSIwgsk


    Basil and olive oil icecubes for cooking
    http://www.instructables.com/id/Basil-and-olive-oil-icecubes-for-cooking/
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    GUDRUN: ona to nebyla majoranka, ale vykvetla bazalka :-) nakonec jsem zamrazila jen tu salvej a rozmaryn
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MIDORI: bazalku nevím, šalvěj se mrazit dá, majoránku radši suším
    MIST
    MIST --- ---
    MIDORI: muzes, ale doporucila bych ti je nasekat a zamrazit je bud ve vode nebo oleji, ve formicce na ledove kostky.
    MIDORI
    MIDORI --- ---
    Dostala jsem od tchana spoustu rezanych cerstvych bylinek, ktery ale nestihnu vsechny zpracovat. Muzu to dat do mrazaku? Napr. salvej, majoranka, bazalka... ve vaze to za par dni uvadne
    EWOKK
    EWOKK --- ---
    MOIRAIN: skvele se v nem maceruje kure na southern fried chicken :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    MOIRAIN: velká kyšková buchta, což bude asi něco jako TRISSIE:
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: kefírová/podmásloví buchta, nebo podmáslový chléb - recept jsem dávala sem: [ TRISSIE @ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]

    případně rozmixovat s ovocem (a trochou cukru), je to daleko lepší :-)
    FAT
    FAT --- ---
    MOIRAIN: Měl by z něj jít taky zadělat chleba.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    MOIRAIN: Chlodnik Litevski. I kdyz uz je na nej trochu chladneji. Do spousty sladkyho se da zdelat. Ale do kavy teda vazne ne :-)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    Nemá někdo tip, jak zpracovat dva litry podmáslí? Omylem jsem ho koupila místo mléka a samotné to prostě nepiju /jo a kdyby někdo nevěděl, v kafi je fakt hnusný/
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    BEBERA: Guram mi píše že to je "just maize flour,nothing special"...
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    BEBERA:
    ZUZKAOU: teda, me to vzdycky chutnalo, jako by to bylo z krupice...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    KOZINA: díky, to budeš hodný.
    ZUZKAOU: dík za tip. Bohužel musím nechat na návštěvu Prahy, u nás nemají.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    hm, to mas asi pravdu. tak leda to co koupis jeste semlejt v hmozdiri no
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: to gruzínci. myslím, nedělají. Určitě to musí být něco jemně mletého - zašla bych do ruské speciálky.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BEBERA: tak to nevim teda. jeste mohli myslet masa harina. to je rozemletej kukuricny zrno kterej se vypral ve vapenny vode a pak vysusil. z toho delas troll-tilly
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    BEBERA: zeptám se ti ;-)
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    DEVIL: Už jsem kdysi zkoušela placky z pouze mleté kukuřičné mouky a ta mouka se s vodou chová jak namočený písek - něco z toho uplácáš, ale je otázka, jestli to zvládneš udržet ve tvaru i při smažení/opékání. A navíc mi mouka přijde nahořklá. Proto by mě zajímalo, jestli Gruzínci nemají jejich mouku nějak upravovanou, tj. i jinými vlastnostmi a chutí, jako např. Mexičani mouku na tortily nebo Venezuelci na arepy.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    BEBERA: ja myslim ze by to slo. tady se taky prodava bob's red mill stone ground http://livenaturally.kingsoopers.com/p/039978003089/bobs-red-mill-stone-ground-white
    a zadnej rozdil v tom jestli je mletej sutrama nebo prumyslove neni. kupoval sem jak ten balik, tak normalne na vahu ze zasobniku. je to stejny. skrob tam je a jesi se bojis ze je to moc hrubozrny, tak kup jakejkoliv a v hmozdiri to jeste zpras trochu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam