• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    MOUNTBATTEN: tvuj popis mi pripomina katmis/qatmis salata, coz zmena proste kureci salat, ale dela se to s orechama, bylinkama, majonezou mozna, ma to konzistenci trochu pomazankovou... ale utfg nevyhodilo zadnej ang odkaz, a babrat se s gruzinskym ted nemam cas...
    teda napr http://www.tastebook.com/recipes/753212-Shredded-Georgian-Chicken-Salad-with-Cilantro ale to se mi moc nezda
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    ad DIVER: jeste, taky myslim gruzinska, pomazanka z kurete s vlas.orechy.
    Ale nevim recept:-))

    Ja si ji doma delam podle oka - studene pecene kure natrhat na kousky a rozmixovat s orechy a domaci majonezou, koreni sul pepr paprika.

    Ten sopravny recept by mne taky zajimal;)
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    DIVER: řekla bych že je, ale pak aromatizované víno bych nahradila aromatizovaným octem
    znám teda repcety, kdy se v sacivi kuře táhne, ale pak se to podává studené... každopádně popolarizace gruzínské kuchyně mě těší, dneska jsem měla k obědu lobio, taky s ořechy
    DIVER
    DIVER --- ---
    KASUMI: vidíš. ale já to pochopil tak, že to víno je ten svařenej vinnej ocet...
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DIVER: V tom prvnim receptu ti v ingrediencich chybi vino. V popisu ho mas..
    DIVER
    DIVER --- ---
    MUTHA: kolegyne to jeste nema. ja jsem ji napsal tohle:

    Satsivi - gruzínská ořechová omáčka

    Satsivi (nebo také sacivi) je ořechová omáčka z Gruzie, která se proslavila po celém světě. Jde o podobný pokrm jako je třeba hummus - pasta cizrny nebo třeba pasta z lilku, jen v tomto případě základ tvoří ořechy. V Gruzii patří satsivi ke svátečním pokrmům a zpravidla se podává k libovolnému masu. Přesný recept neexistuje, protože každý region, vesnice nebo domácnost dělá tu "svoji".

    Základní recept vychází z vlašských ořechů a cibule. Použijte tyto ingredience:

    300 - 400 g loupaných vlašských ořechů
    5 - 8 cibulí
    0,5 litrů kuřecího vývaru
    100 g másla
    1-2 lžíce mouky
    2 žloutky
    cca 7 stroužků česneku
    100 ml vinného octa
    sůl, bylinky (majoránka, petrželka)
    koření: 2 - 3 bobkové listy, 5 hřebíčků, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky sladké/ostré papriky
    (lze přidat i šafrán, semínka koriandru nebo mletý pepř)

    Nejprve nechte na másle zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Pak přidejte česnek, zaprašte moukou, přilijte vývar a povařte. Ve vedlejším hrnci svařte vinný ocet a koření - hřebíček, skořici a bobkový list. Ořechy nastrouhejte a smíchejte s červenou paprikou, majoránkou, petrželkou a žloutky. Ke směsi přidejte ještě aromatizované víno a všechno vlijte do vařícího kuřecího vývaru. To celé už nevařte, jen prohřejte. Omáčka se podává studená a přelévají se jí buď porce masa nebo zelenina jako je například pečený lilek. V Gruzii se tato omáčka podává i s fazolemi nebo třeba s rybou.

    Pudink s vlašskými ořechy
    0,5 l mléka
    1 pudinkový prášek s vanilkou
    40 g cukru
    1 vejce
    malý panák rumu
    50 g vlašských ořechů
    šlehačka a čokoláda na zdobení

    Vlašské ořechy musíte nejprve trochu opražit na pánvi. Pak pudink namíchejte podle návodu, jen navíc přidejte umleté ořechy. Ze směsi uvařte pudink a když bude chladnout, vmíchejte do něj žloutek, rum a tuhý sníh z vaječných bílků. Krém pak rozdělte do misek a můžete podávat, případně ho nechte zchladnout. Dozdobit můžete šlehačkou a čokoládou.

    Ořechy v pěně z vaječných bílků
    cca 0,5 kg jader vlašských ořechů
    1 vaječný bílek
    lžíce vody
    120 g cukru
    lžička mleté skořice
    půl lžičky soli

    Ořechy nasypte do mísy, bílek s vodou rozšlehejte vidličkou na řídkou pěnu a směs nalijte na ořechy a promíchejte. Zvlášť si připravte směs ze skořice, cukru a soli a nasypte ji na ořechy a znovu lehce promíchejte. Obalené ořechy rozprostřete na plech a vložte do trouby. Pečte je zhruba při 120 °C, asi jednu hodinu. Každých 15 minut ořechy lehce promíchejte. Podávejte horké i studené, ale dejte pozor, ať pečené ořechy nenavlhnou a zůstanou křupavé.
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Na TV Noha přeci!
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MOODYCAT: mletý hovězí, česnek, majoránka, vejce, sůl, pepř, hořčice. Smícháš, uděláš štangli, obalíš slaninou a upečeš ;) Případně to jde trochu nastavit nějakou houskou namočenou v mlíce
    E_D
    E_D --- ---
    MOODYCAT: nevim jestli kulervouci ale tahle funguje dobre
    Luxusní sekaná | Apetitonline.cz
    http://www.apetitonline.cz/recepty/1795-luxusni-sekana.html
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Recept na kulervouci sekanou? Nikdy jsem ji nedelala.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Miluju tuhle variaci na waldorf salát http://www.gurmanka.cz/2009/03/waldorf-salat
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    DIVER: REONA mi připomněla salát ve složení červená řepa, řapíkatý celer, jablka, vlašáky. Výtečnej byl! Ostatně do salátů se dá vymyslet ledasjaká kombinace s vlašáky.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    a ještě bábovka!
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    DIVER: ořechová náplň do koláčů/šátečků. A ořechová zmrzlina.
    REONA
    REONA --- ---
    DIVER: Skvele jdou s nivou, takze delavam pomazanku niva, maslo, trosku cesneku, nesetrit nasekanymi vlasaky, osolit dle chuti. Na cerstvou bagetu nejlepe.
    Take je pridavam do (manzelova nejoblibenejsiho) salatu - ledovy salat, polnicek, jablka a jahody na kostky, oprazene vlasaky, balsamico.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    DIVER: netradiční použití - slaná jídla gruzínské kuchyně, třeba sacivi / satsivi
    DAHY
    DAHY --- ---
    DIVER: Iransky fesenjan.
    DIVER
    DIVER --- ---
    prave jsem prisel z porady a mame dat do kupy nejakej clanek o vlasskejch orechach. ja jsem si vzal na starosti recepty z nich, protoze me to zajima :)

    mate nejaky napady? na porade padlo jen "do cukrovi" a "orechovice" :)
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    S mražením bazalky nemám potíže, nezhnědne a nehnusne, na pohled není barevně rozeznatelná od petrželové či celerové natě. V čem je fígl, to nevím.
    MIST
    MIST --- ---
    BEBEBE: marinovana - oo+balsamickej ocet, sul, pepr a upect. U nas doma je nejpopularnejsi jen upecena s medem.
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    Někde tu kdysi proběhl recept na nějakou marinovanou mrkev vhodnou na grilování a pečení. Našla jsem tu jen mrkev s melasou od Zuzkaou a mám pocit, že to není ono. Neviíe náhodou někdo, co mám na mysli? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam