• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    FIN: Jednoducha otazka. Kupujes si hovezi svickovou/vyzralou rostenou atd aby jsi jedl steak well done, cili 68+ stupnu? Zajima me odpoved "ano/ne" diky!
    FIN
    FIN --- ---
    STRANGERD: to nevím. teplotu neměřím a popravdě si myslím, že se s touto módní hipsteřinou notně přehání. prostě bude opečené na povrchu a vevnitř jemné a šťavnaté. a jelikož zrovna touto dobou vždycky několik týdnů po sobě peču jehněčí a jelikož naposledy jsem tomu tak činil minulý víkend, věřím tomu, co vidím, když to vytáhnu z trouby, navzdory teoretickým řečem :-)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    STRANGERD: Stačilo by 60. Ale když jde maso "sundat prsty z kostí", bývá obvykle well done. (Nechci nijak rýt, zajímá mě to spíš jako technický problém.)
    STRANGERD
    STRANGERD --- ---
    FIN: po 4-5 hodinach na 110+ stupnu bude mit vnitrni teplotu 55? nemala magie:)
    FIN
    FIN --- ---
    WITTGENSTEIN: a přesně takové bude :-)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    FIN: Je škoda ho udělat na well done (což nemusí být "vysušená podrážka"), byť je to zjevně tradiční způsob přípravy. Mám radši medium, ale co už, proti gustu...
    FIN
    FIN --- ---
    WITTGENSTEIN: popravdě, nechápu poznámku "to je škoda". chceš-li tím naznačit, že při mnou uvedeném způsobu zbude vysušená podrážka, pak se hluboce mýlíš. dělám tak pravidelně přední, zadní i hřbety z jehňat, naposledy minulý víkend, a žádné vysušení se nekoná. ve skutečnosti v uzavřeném malém pekáči musím odebrat šťávu a přidat ji zpátky teprve před koncem, aby se v ní jehně nekoupaslo, ale taky se na závěr, po odkrytí, poněkud i na povrchu opeklo :-) stručně: takhle připravit hřbet žádná škoda není.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    KLAIR: pesto, ktery zasterilujes.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    FIN: To je skoro škoda, když jde o nejjemnější maso v celém jehněti. Neříkám, že se to nedá udělat na well done, otázka je, proč bys to měl dělat. Doporučil bych spíš něco na způsob:

    https://www.prozeny.cz/...ni/masa/38761-varime-snadno-a-chytre-zkuste-jehneci-hrbet-s-hribkovym-ragu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLAIR: případně rozmixovat do smoothie. S kefírem a nějakým ovocem - hlasuju za banán a mražené maliny a podle případné potřeby dosladit. Slibuju že to je jedlé - respektive pitelné.
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    MACHALIK: no nic, tak ignore... nejlépe oboustranný.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    A vyhodit.
    NUSIK
    NUSIK --- ---
    KLAIR: stejne jako spenat nebo jeste lip mix lspenatu a polnicku
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    mám OBROVSKÉ množství polnicku. salát miluju, ale kilo toho listí fakt sníst nedokážu. co s tím? dá se to nějak tepelně upravit?
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    Upec s balsamikem a napln kozim sejrem, ruzny "coleslaws" namarinuj a zavar.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Zamrazit.
    BESSAYA
    BESSAYA --- ---
    Dostala jsem žlutou řepu, mám jí tu cca kilo. Nevíte, co z ní? Spíš než salát bych radši něco teplého. Děkuji :)
    FIN
    FIN --- ---
    QIWAS: vložit do pekáče, opepřit, posypat neoloupanými stroužky česneku (nejlépe českého modráku), drobátko, jen trošku, podlejt vodou (základ, než se pustí první lůj), strčit do trouby, přikliopit, péct na 110 - 120 a nechat 4 - 5 hodin. pak můžeš sundat prsty maso z kostí a dělat co libo.
    QIWAS
    QIWAS --- ---
    Potřebovala bych radu některého ze zdejších fajnšmekrů.
    Mám dva krásné kusy zadního jehněčího hřbetu. Jaký postup byste doporučuli? Předpokládám, že péct rozhodně vcelku a pak nějak nasekat na ty tradiční plátky s kostí? Našla jsem všude úpravu předního hřbetu, který má ještě ty žebra.. Předem díky za nasměrování.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    ZUZKAOU: tak příště, opekla jsem to na sucho na pánvi, ale asi modifikuju na hummus ;), jako placky žádný zázrak
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOIRAIN: vrazila bych tam o víc vajec a míň mrkve.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam