• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    FAT
    FAT --- ---
    AIJA: Chlupaté knedlíky (klouzáky)

    350 g syrových oloupaných brambor
    150 g ve slupce vařených oloupaných brambor
    cca 250 g hrubé mouky
    1 vejce
    sůl
    Oba druhy brambor nastrouháme na jemném struhadle, smícháme s ostatními ingrediencemi a pomocí lžíce, kterou namáčíme ve studené vodě, je zaváříme v osolené vodě. Jakmile vyplavou na povrch, jsou uvařené.

    Tak takhle to vařím já a jsou, IMHO, skvělé.
    :-)
    Ale znáš to, každá liška chválí svůj ocas...
    EDERA
    EDERA --- ---
    AIJA: V mém slovníku jsou bosáky synonymem pro chlupaté knedlíky, tj. knedlíky ze syrových brambor. Mouka ovlivňuje, jaké budou - z hrubé jsou nadýchané, ale mají sklony k rozváření, z hladké se vždycky povedou, ale mají sklony být jako tenisák. Já osobně to míchám.:-)
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    VIKY_K: Bosáky jsou podle mne chlupaté knedlíky, též klouzáky. Většinou ze syrových brambor, někde s přídavkem vařených. Když je výjimečně dělám, tak s hrubou moukou.
    ADITU
    ADITU --- ---
    KLAIR: pomalu upéct s cibulí a slaninou :)
    PETATA
    PETATA --- ---
    KLAIR: kdyz si pujcis pekacek, tak plechovka rajcat, pivo, med, na klinky cibule a pri peceni prelevat
    maso je stavnate a udela se uzasna omacka
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    LUCIASHECK: ok, rozmarýn nemám.... ale asi je to řešitelné.... :D nemám pekáček... to je horší, ale mohu si jít půjčit :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KLAIR: já měl dnes stejný problém a zvolil jsem ty řízky:)
    EMK
    EMK --- ---
    KLAIR: upéct. Česnek, trocha rozmarýnu a špetka tymiánu.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    KLAIR: upeč ji na česneku a rozmarýnu
    KLAIR
    KLAIR --- ---
    Mám kilový kus vepřové krkovice.... co s tím? Napadá mne jen nakrájet a udělat řízky.... když doporučíte něco jiného, budu moc ráda
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    VIKY_K: Teď jsem dogooglila, že bosáky se říká i bramborovým knedlíkům. No, odpověď je stejná, záleží, jaké hledáš. Kypřejší a střapatější (hrubá) nebo víc soudržné nokovité (hladká) nebo něco mezi (polohrubá)?
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    AIJA: Bosáky jsou bramboráky, že? Dávám takovou, jakou mám. Z hrubé byly dost střapaté, z hladké trochu gumovější, z žitné trochu divné, ale daly se taky.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Jak vaříte bosáky? Naše babičky se dohadovaly vždycky o mouce, jestli polohrubou nebo hrubou. Dneska mi máti tvrdila, že dává hladkou...no, tak nevím. Na netu jsou ze všech:-D
    AIJA
    AIJA --- ---
    TACI:
    Když maso, tak libové a dělané na vodě ne na tuku. Zeleninu nenadýmavou a ovoce bez jadýrek...hrozny, rybíz a dokonce ani jahody. Receptů je na netu spousta, záleží ma tom, co zhruba jíš.
    TACI
    TACI --- ---
    Potrebovala bych nejake napady na recepty slucitelne s jaterni dietou, nemate nekdo neco vyzkouseneho? Diky.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    GUDRUN: kuře nevařim úplně do "rozplynutí," dost často ho pak natrhám téměř na nitky a naházim do rajčatový omáčky s rozmarýnem na těstoviny typu penne, orecchiette, ...
    PETATA
    PETATA --- ---
    REONA: delame neco podobneho, waldorfsky salat
    navic jsou tam orisky a spojujeme i trochou majonezy
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    REONA: my jime pecivo pomerne malokdy, ale pripomnelo mi to gruzinskej qatmis salati. Tam by slo kure nerouzvareny uplne nasrac, ale treba jen z rychlovyvaru. jinej recept jsem nenasla, ale jsou ruzny variace. trochu mi to to tvoje pripomnelo :-)
    Georgian Chicken Salad (as Seen on TV) | The Georgian Table
    http://georgiantable.com/2014/10/10/georgian-chicken-salad/
    REONA
    REONA --- ---
    GUDRUN: Ja delam pomazanku do sendvicu: zbytkove maso, nastrouhane jablko, na kousky rapikaty celer, spojit bilym jogurtem, sul a bily / barevny pepr. Kosicky nekdy vyzkousim, zni to jako fajn svacina na cesty, kterou by mi mohlo jist i dite.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    párkrát se tu řešilo, co s obraným masem z kuřecího vývaru (já ho teda zpět do vývaru nespotřebuju všechno ani omylem) - ze všech pokusů mi nejlíp vyšly košíčky z listového těsta (do mufinové formy): spousta cibule osmažené, zbytky sýrů (měla jsem nivu, balkán, eidam, ale po trochách), sůl, pepř, najemno kus zbylého pórku, na 14 košíčků 3 vejce, náplň jsem smíchala, rozmíchala do toho to vařené obrané kuře, plnila košíčky. Chutnalo to dobře, maso tam je takový hlavně nosič těch ostatních chutí, texturu to moc nemá, ale prostě se mi příčí maso vyhazovat, takže pokaždé, když bude kotel vývaru na mrazák, bude i pekáč slaných košíčku :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam