• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TATONKA
    TATONKA --- ---
    Asi jsem u babičky objevila novou oblíbenou omáčku.
    Říká se jí bratislavská a je fakt jednoduchá.

    Na másle/oleji zpěníme nadrobno cibuli, po chvilce na malý kousky nakrájenou vepřovou plec. Asi 5 minut opékáme, pak přidáme na malý kostky nakrájenou mrkev a celer a zase asi 3 minuty opékáme. Pak přidáme nový koření, pepř vcelku, bobkáč a sůl, podlijeme vodou a dusíme, až je maso měkký. Nakonec zahustíme jednou smetanou na šlehání a jednou zakysanou smetanou, povaříme cca 5 minut a je to. Podáváme s knedlíkem, nebo těstovinama / nokama.
    Je to taková jakoby rychlejší svíčková z vepře. Chuť hodně podobná. Někdo prej zahušťuje jíškou, ale přijde mi to zbytečný. Případně se taky omáčka může propasírovat, ale to je zas práce navíc.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    KOZICH2: olol neboli olivový olej
    KOZICH2
    KOZICH2 --- ---
    už jsem tu dlouho nebyla a si se ptám blbě, co je to OO?
    MIST
    MIST --- ---
    LORAIN: cinskej zelnej salat ( natenko nakrouhane zeli, zelena cibulka, muzes dat kousky kurete a zalivka - hnedy cukr, sezamovy olej, 2 lzice sojovky, ryzovy ocet, nakonec posypat oprazenyma mandlema nebo sezamovym seminkem).
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    LORAIN: co ten coleslaw? A hezky funguje i s dalsi barevnou zeleninou ala toto... http://www.bbcgoodfood.com/recipes/sweet-sour-rainbow-slaw
    VICTOIRE
    VICTOIRE --- ---
    děkuju za tipy, nakonec jsem ho uvařila s kořením, jak píše MIST, dopekla v troubě do křupava a kromě toho, že byl výborný, jsem si hlavně výrazně vylepšila kuchařskou reputaci, když jsem zvládla uvařit něco jiného, než svůj obvyklý repertoár 3 jídel.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    LORAIN: já myslím, že spíš jo, protože mám zafixováno, že se nehoděj na kaši.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    A tip na nějaký zelný salát z čerstvého zelí?
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    QUANTI: Jo, ten udělám, vídeňskej bez majonézy. Díky! Jak je to vlastně s bramborama na salát? Ty rané, co teď prodávají se na něj hodí nebo ne?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    LORAIN: možná jsem taky čuně, ale bramborový salát?
    MIST
    MIST --- ---
    VICTOIRE: uvarit s bobkovym listem, novym korenim, cibuli, octem a udelat k tomu koprovku
    FAT
    FAT --- ---
    VICTOIRE: Uvařit a lepenici k tomu...
    AIJA
    AIJA --- ---
    VICTOIRE:
    Uvařit. Křenovou omáčku k tomu...
    VICTOIRE
    VICTOIRE --- ---
    přítel donesl uzený hovězí jazyk na vyzkoušení, ale nějak nám nezachutnal a přemýšlím, co s ním. upéct? máte někdo osvědčený recept? díky.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    LORAIN: Coleslaw, tabouleh, listové saláty nakrájet/natrhat, omýt, osušit, dát do chladu přikryté vlhkou utěrkou a zálivku si připravit bokem do sklenice, upéct řepu a kořenovou zeleninu a ji pak taky zalít zálivkou/doplnit sýrem a ořechy, dobrě ochucená studená polenta opečená a nakrájená na kousky taky udělá radost, dobrý chleba, z českých klasik nakládaná řepa, strouhaný křen s jablkem....
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Nebyly by tipy na něco, co se dá připravit ke grilovanýmu seleti (saláty, přílohy) tak, aby se to dalo udělat den předem?
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    jo, diky vsem, houby jsem lehce podusila a zamrazila, myslim, ze do bramboracky dobry... konec koncu, vyhodit je muzu vzdycky :-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    Probírá se to tu každý rok, syrové houby se mrazit nemají...
    AIJA
    AIJA --- ---
    DEVIL:
    Jestli je dusíš k smrti a máš mezi nimi i kováře, tak je kejda fakt černá:-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    ALDEMIK:
    Hopuby nakrájím, dám do plastové misky a na 6 minut do mikrovlnky. Nechat vystydnout a zamrazit.
    SKID
    SKID --- ---
    DEVIL: My je dáváme do mrazáku rovnou...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    no jo, jenze kdyz ty houby podusite a zamrazite, tak z nich je pak takova ta cerna, slizka hmota. ne ze bych byl nakej gurmet, ale me pak moc teda nechutnaj. to se mi zda lepsi je ususit a pak rehydrovat pred pouzitim
    SKID
    SKID --- ---
    ALDEMIK: My houby mrazíme léta a v pohodě.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    ALDEMIK: Jak říkají předřečníci, podusit a zamrazit, potom použít třeba do bramboračky.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ALDEMIK: Zalezi, co s nima pak chces delat, ale klidne je zmraz.

    Nektery houby pred mrazenim ani nedusim, hriby trochu jo
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ALDEMIK: rozduseny a zamrazeny mi vždycky přišly cajk, za me lepší, než sušený.
    E_D
    E_D --- ---
    ALDEMIK: kdyz je nakrajis a podusis tak pak si muzes napytlikovat a zamrazit. Necekej ale pak zadny velky zazraky.
    Cerstvy urcite ne
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    Jde to.
    Pak vyhodit.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    je velka blbost mrazit houby?
    dostala jsem krabici pravaku, nemam moznost je nasusit, ale mohla bych je nakrajet a zamrazit. ale prijde mi, ze mrazit houby je blbost. mate to nekdo ozkousene?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Pokud čirou náhodou nemáte doma smetanu, ale načatou krabičku kokosového mléka, co je potřeba zpracovat, tak nejen že to jde překvapivě velmi dobře dohromady s koprem, ale ani s liškovým fricasé (cibule, OO, lišky, šalvěj, bílé víno, kokosové mléko, pepř, sůl) se to moc netluče. Jako se smetanou by to asi bylo lepší, ale dá sa.

    Ale ta kokosová koprovka je vyloženě dobrá. I bez vývaru. (cibule, máslo, kokosové mléko, kopr, voda, sůl, pepř citron, cukr)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam