BUNDA: aha, tak už vím víc...
Citrony se během vegetace ošetřují proti škůdcům, ale mnohem větší zbytky na plodech zůstávají po pesticidech, které se používají až po sklizni. I již sklizené plody se totiž ještě dále ošetřují proti napadení plísněmi, ke kterému by mohlo za podmínek dlouhého transportu a skladování dojít. Používají se k tomu tzv. fungicidní přípravky, z nichž ty nejpoužívanější obsahují jako účinné látky imazalil, thiabendazol anebo o-fenylfenol.
Citrony obsahují nebezpečnou látku, které se nezbavíte! - tn.cz
http://tn.nova.cz/clanek/test-citronu-obsahuji-pesticidy-kterych-se-nezbavite-ani-umytim.html
Přestože množství těchto látek na povrchu plodu nepředstavuje pro lidský organismus toxikologické ohrožení, nelze konzumaci kůry citrusových plodů v jakékoliv podobě doporučit – ve většímmnožství může vyvolat například střevní obtíže, podráždění pokožky nebo jaterní problémy.
Omytí plodu nemá téměř žádný smysl – jedná se vesměs o chemikálie ve vodě prakticky nerozpustné. Tyto chemické látky navíc pronikají v menší míře i do kůry, takže omytím, byť v teplé vodě, se obsah těchto chemikálií sníží jen nepatrně.
Zdroj:
http://relax.lidovky.cz/...i-citronu-staci-je-omyt-vodou-f4d-/veda.aspx?c=A141015_112411_ln_veda_ape