• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    BRUKEV: ten olej pak vezmu nějakým mýdlem :D
    DIVER
    DIVER --- ---
    BRUKEV: to JAJITĚ určitě taky :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    JAJITA: já to vždy omývám Jarem a vždycky z toho jde taková jakoby "mastnota" :)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    DIVER: proto je myju olejem ;)
    DIVER
    DIVER --- ---
    BUNDA: aha, tak už vím víc...

    Citrony se během vegetace ošetřují proti škůdcům, ale mnohem větší zbytky na plodech zůstávají po pesticidech, které se používají až po sklizni. I již sklizené plody se totiž ještě dále ošetřují proti napadení plísněmi, ke kterému by mohlo za podmínek dlouhého transportu a skladování dojít. Používají se k tomu tzv. fungicidní přípravky, z nichž ty nejpoužívanější obsahují jako účinné látky imazalil, thiabendazol anebo o-fenylfenol.

    Citrony obsahují nebezpečnou látku, které se nezbavíte! - tn.cz
    http://tn.nova.cz/clanek/test-citronu-obsahuji-pesticidy-kterych-se-nezbavite-ani-umytim.html

    Přestože množství těchto látek na povrchu plodu nepředstavuje pro lidský organismus toxikologické ohrožení, nelze konzumaci kůry citrusových plodů v jakékoliv podobě doporučit – ve většímmnožství může vyvolat například střevní obtíže, podráždění pokožky nebo jaterní problémy.

    Omytí plodu nemá téměř žádný smysl – jedná se vesměs o chemikálie ve vodě prakticky nerozpustné. Tyto chemické látky navíc pronikají v menší míře i do kůry, takže omytím, byť v teplé vodě, se obsah těchto chemikálií sníží jen nepatrně.

    Zdroj: http://relax.lidovky.cz/...i-citronu-staci-je-omyt-vodou-f4d-/veda.aspx?c=A141015_112411_ln_veda_ape
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    DIVER: tak pesticidy tam budou jako pozůstatek z pěstování (nejen v kůře) a chemicky ošetřené budou všechny běžné citrusové plody. Krom speciálně označených (a i tam bych si nebyl úplně jist).
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZOOEY: "rezidua pesticidu"? a nejde tam spíš o to "chemický ošetření"? nebo to jsou ty pesticidy?? já myslel, že se to používá jen pro přepravu. a proč nejsou chemicky ošetřený třeba pomeranče... nebo jsou?

    (tolik otázek... :)
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    SOFIJKA: citrony je hezky nalozit vcelku do soli/na marocky apod. zpusob, jako treba tady (nahodnej orientacni link v cz ukradenej od jamie o. + dalsich dvou):
    https://dadala.hyperlinx.cz/nakl/naklr0003.html
    jinak "lacto-fermented (whole) lemons"
    nebo pak jakykoli "pickles", treba
    lemon pickle recipe, how to make lemon pickle | nimbu ka achaar
    http://www.vegrecipesofindia.com/lemon-pickle-recipe/
    (oboji imo rozhodne velmi zajimavy chutove, pouziva se pak dal jako prisada/priloha)

    (na rezidua pesticidu je pri omyvani plodu je ethanol ucinnejsi vody, z toho lze mozna taky vyjit v dalsim praktickem vyuziti)) biocitrony se kazdopadne muzou zpracovat zajimave, ale asi o to rychleji

    jinak pokud ne takhle, kupr. stredomorsky masa, ryby, salaty maj haldu receptu s citronem - treba recko
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    KURE: jasně, neni to zas tak moc, ale v běžnym provozu to nestihnu využít, tak bych to ráda zpracovala nějak zajímavěji.
    DEVIL: díky za tipy.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    SOFIJKA: jsou dve uplne jednoduchy veci. naslano ci nasladko. udelej citronovou sul http://www.popsugar.com/food/Flavored-Salt-Recipes-20854513
    coz je uplne jednoduchy a efektni. nasypes to treba pak na kure nebo na rybu
    nebo udelej kandovany citrony. navod viz https://www.youtube.com/watch?v=Jf8CSurANUk.
    kandovanejma citronama pak zdobis sladky veci, nebo nastrouhas pri peceni do testa
    oboji vydrzi mega dlouho
    KURE
    KURE --- ---
    SOFIJKA: jednoho kila? lol
    udelej si citronadu, to mas tak na petflasku, max dve. nebo caj s citronem.
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    poradíte, do čeho spotřebovat co nejvíc z kila (chemicky ošetřených) citrónů najednou? zmrazit a vyhodit?
    SWIST
    SWIST --- ---
    Zdravim. Nemáte někdo po ruce sadu receptů do jednoho hrnce / woku? Ideálně něco ne extra nákladného. Budu teď pár měsíců na firemním bytě kde není prakticky žádné nádobí.. :D
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    MOUNTBATTEN: pardon,zila jsem v tom,ze se odkaz prilozil: https://dadala.hyperlinx.cz/pol/polr0190.html
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    BEBEBE: saltibarsciai! v lete idealni, ale delavam to i v zime (bez cerstve jarni cibulky:-) )
    MIST
    MIST --- ---
    EDERA: rozdelila jsem tu plec na dva kusy a z casti jsem delala tohle (misto cibulky a fiku jsem dala jen mrkev a meli jsme to s bramborovou kasi). Tak, jak veprove s mrkvi nemusim, tak tohle teda muzu a budu definitivne opakovat.

    Bourbon Honey Braised Pork Shoulder
    Bourbon Honey Braised Pork Shoulder
    http://waitingonmartha.com/bourbon-honey-braised-pork-shoulder/


    PETATA: dobry to bylo, to taky jeste nekdy zopakuji
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    ZUZKAOU: moje repny rizoto je bez zmrzliny, se zmrzlinou je gazpacho z cervenyho zeli :-D
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    FITH: Takze variace na carpaccio, to je prece uplna klasika :) Ja jsem hledala spis tipy na neco netradicniho. Dik vsem, uz mam tipu az az.
    FITH
    FITH --- ---
    BEBEBE: Uvarim cele bulvy repy ve vode hodne osolene a hodne okyselene obyc. octem. Varim v papinaku vic jak hod.zalezi na velikosti bulv. Oloupu, necham vychladnout. Nakrajim na tenke platky,zaliju olivovym olejem, opeprim a posypu vydatne sekanou hladkolistou petrzelkou.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    VSICHNIMAME: Taky jsem tu po ní kdysi pátrala a nakonec jsem kombinací receptů a možností surovin, který byly při ruce, vynašla následující: Mrkev s bramborama v poměru tak 3:1 nakrájený na kousky orestuju, posypu kari kořením, přidám trošku čerstvýho zázvoru, šafránu, dosolím a vařím doměkka. Pak rozmixuju a je to zahřívací mrkvovej krém.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam