• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já teda na stará dobrá rajčata nemám ty nostalgicé vzpomínky, co většina lidí. Já si pamatuju, že se to nedalo jíst, chuť nepopsatelná, leč výrazná. Ty dnešní jsou konečně chuťově přijatelné.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    JAJITA: Ja to beru tak, ze kdyz je to slany, tak je to zelenina a kdyz je to sladky, tak ovoce. Procez rajce je pro me zelenina, meloun ovoce a hotovo :). Avokado je pro me entita.
    AIJA
    AIJA --- ---
    JAJITA:
    Jasně. Je to zelenina.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MOUNTBATTEN: nás soudruzi učili, že rajče je ze stejného hnízda jako zemsky jabko, tudíž zelenina : D
    ex dlouho nechápal o co jde, když se ohrnují jabka, ale on to nechápal ani odborným termínem, byl z velkoměsta ;)

    omlouvám se za ot, když tak to smázni
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    MOUNTBATTEN: jo, stalo se mi i nekde v italii ze jsem si ukrad par zrnek v restauraci do ubrousku
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    JAJITA: :)) ja mela asi divny moravsky prarodice, bobule = ovoce, dnes jdem trhat ovoce z keriku (angrest, miliony rybizu, rajce). Mne pak dlouho trvalo se naucit na vahach v obchodech, ze rajce maji v sekci zelenina, ze to hledam marne, kdyz zvolim "ovoce" :)
    THEODORT: vyloupnes z bobule? od farmaru, od kterych beru zeleninoovocnou bedynku, mivam v lete dobra rajcata, tak asi si uschovam semeno z nich.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    MOUNTBATTEN: dle všeho ano, ale uznej, že když přes půl století věřím, že je to zelenina...
    s avokádem, melounem a jinými problém nemám, je ty rajsky jabka mi narušily rovnováhu :Ď

    a ano, jsem z moravy :P
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    JAJITA: obracene, ne? 19.stoleti a rozhodnuti, ze rajce je zelenina, z botanickeho hlediska to ale ovoce je, ne?
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    mně kromě jiného vadí i to zařazení rajčat mezi ovoce, dokonce soudním rozhodnutím :)
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    ZUZKAOU:
    KASUMI:
    Ja si treba beru seminka dobrych rajcat vzdy kdyz na ne narazim.. Asi nejlepsi jsem si privezl z Ukrajiny, nekdy jsou az moc masity, barvu maj takovou divne cervenou az skoro do fialova, ale chutove..
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: Tak to rozhodne. Jednou za cas se mi podari koupit dobry chleba, vetsinou nejaka specialka nekde, ale jak to neni bezna nabidka, zapomenu, co to bylo a musim experimentovat dal.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: spíš mi přijde, že chuť změnily běžný chleba a běžné máslo, než domácí rajčata.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ZUZKAOU: Clovece. Ani ne. Mam zahradu. Rajcata jsem na ni pestovala. A i kdyz jsou lepsi jak z obchodaku, porad to neni ono. Mela jsem vic odrud, ale jen beznou nabidku mistnich hornbachu. Ale nevylucuju, ze je to tak se vsim - "driv chutnaly veci lip".. :))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: pokud máš rajče, co rostlo na záhoně a bylo trhané až po dozrání, tak furt chutná jako rajče.
    KAIAFOX
    KAIAFOX --- ---
    ...navic me posledni roky z tech rajcat pali pusa O.o (nejsem alergik).
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DIVER: Tohle je smutny.
    Jako dite jsem milovala chleba s maslem a rajcetem, ta chut! Ale dneska? I kdyz nahodou voni (vetsinou maly kerikovy), tak proste chut je nuda..
    DIVER
    DIVER --- ---
    dik, tady máte za odměnu za radu :)

    Rajčatová ekonomie. Co se stalo, že rajčata nechutnají jako dříve? | Firmy a trhy | Lidovky.cz
    http://byznys.lidovky.cz/...chutnaji-jako-drive-pv3-/firmy-trhy.aspx?c=A170205_183322_firmy-trhy_sij
    DIVER
    DIVER --- ---
    ok, bude tam. zjevně není zbytečnej :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: jako do klasického receput patří.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DIVER: já dělám bez, ikdyž pak nejsou tolik syté
    DIVER
    DIVER --- ---
    chci dělat lasagne bolonese. viděl jsem je s bešamelem i bez. co myslíte? :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ha - teď jsem dojídala zbytek těch kolínek - studený a s dostatkem petržele a jarní cibulky (vlastně to bylo 1:1 zeleň a hmota) to bylo docela dobrý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Z nějakého důvodu mě dráždí existence mac'n'cheese. Já to jídlo nechápu a nerozumím proč z toho dělaj američani takovou V.Ě.C.

    Zejména nehcápu tradiční recept, kde se vaří kolínky a mornay omáčka a ještě se to zapéká - množství práce a špinavého nádobí vážně neodpovídá výsledné chuti.

    Teď ke mně nějka přišel tenhle recept - množství práce a 1 špinavej odpovídá tomu, co člověk dostanea nahradit bešamel kondenozovaným mlíkem je překvapivě fakt funkční varianta. A přijde mi to chutnější studené než teplé a rozhodně tomu pomůže sriracha, nebo jiná chilli omáčka, aby to mělo chuť.

    The Food Lab's Ultra-Gooey Stovetop Mac and Cheese Recipe | Serious Eats
    http://www.seriouseats.com/recipes/2015/10/the-food-labs-ultra-gooey-stovetop-mac-cheese.html


    Ale furt - když nám máma chtěla uvařit něco rychlého a jednoduchého tak uvařila těstoviny, omasitla máslem a posypala strouhaným sýrem. A rozhodně to chutná líp než mac'n'cheese. A není v tom takové množství sýraj, jako se rozpustí do té omáčky.

    pevně doufám, že tím jsem svou potřebu pochopit m'n'ch uspokojila a prostě už to nebudu zkoušet.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Kousky byly cajk, nažral jsem se epesně. Nakonec to samo byla minutka.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MOUNTBATTEN:
    Ale on chce pořádný kousky...:-)
    FAT
    FAT --- ---
    DIVER: Ne dobrá, skvělá. Ale teď sehnat čerstvou majoránku...
    :-(
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    ja k te pastice doplnim strucne, jak tyto delam:
    vytvorim kasovinu, kdy pomelu veprovy jatra s tucnou slaninou, nebo buckem, ale fakt hodne tucnym (pomlit hlavne to bily). Dam koreni (jalovcinku, pepr, ostrou papriku, tymian i dobromysl) a nebojim se to prehnat, maso hodne toho "pozere". Pridat portske, brandy nebo tak;)
    U te dele trvajici dam koreni i vic a dam ji na 24 hodin odlezet. U te neodpocinkove pridam maslo.
    Pecu (oba zpusoby) ve vodni lazni - pekacek vystelu platky slaniny, nakydam kasovinu,prehnu slaninu a dam pect na cca 100C na cca hodinu.
    Lepsi mi prijde ta, co pozaduje trpelivost.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    DOCKINEZ: pastika!
    Nejradsi takovou tu, co se dava odlezet, takze vlastni priprava trva par dnu, ale i takova ta, co se do ni prida maslo a upece se ve vodni lazni a je hotova za hodku;)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    DIVER: jo, je to moc dobré.
    DIVER
    DIVER --- ---
    DOCKINEZ: sice jsou to kuřecí, ale tohle je fakt dobrá kombinace:

    Kuřecí jatýrka na majoránce - Zdeněk Pohlreich, Česko vaří s Pohlreichem
    http://cesko-vari-s-pohlreichem.cz/kureci-jatyrka-na-majorance/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam