• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: nyxovská odpověď

    prudilo by mě vařit dvě různá jídla zaráz, takže bych dělala něco, co je v základě rostilnné a živočišné složky se k tomu snadno dodají.

    Tedy - zelňačku obyčejnou a k tomu by si člověk mohl do toho samostatně přidat zakysanou smetanu a opečenou klobáu. Tedy - opeču cibulku, zapráším moukou, přdám papriku, nové koření, pepř a bobkový list. Zaleju vodou, dám tam vařit brambory, když jou brambory měkké, přidám pokárjené zelí a lák, dovařím a dosolím. Případně tedy do toho hodím na začáku houby, chci-li z toho valaškou kyselicu.

    A fazole s lilkem a rajčaty zní tak dobře, že bych rozhodně pohrdla buřty na pivě. To jsou tam takoví hysteričtí jedlíci, že si nedaj fazole a vyžadují uzeninu?

    V létě jsme pro třicet lidí vařili totok a jen se po tom zaprášilo http://www.seriouseats.com/recipes/2014/06/greek-butter-bean-salad-tomatoes-dill-recipe.html Ale teda bylo to studené.

    Ale klasické gigantes plaki masožrouty určitě neurazí

    Gigantes Plaki / Baked Giant Beans | The Greek Vegan
    http://thegreekvegan.com/gigantes-plaki/

    Případně tedy do remosky bych udělala houbové šunkofleky a kus teda udělala bez vajec. Recept je jednoduchý. Uvaříš těstoviny v osolené vodě se spoustou bobkového listu, kmínu, pepře a nového koření. slité je proleješ olejem. Do neveganské verze je dobé místo oleje nalít smetanu.

    Osmažíš hodně cibulky do zlata a spoustu česneku. Podusíš houby. Smícháš to všechno s těstovinami, neveganskou část promícháš s vejci rozšlehanými se smetanou. Dáš do vymazané remosky a zapečeš.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    GUDRUN: nevím jaký máš možnosti, ale na tohle je ideální nějaká indie - všechno jeden hrnec / remoska. Třeba tohle mám rád a ty fazole tam využiješ
    How to make Rajma With Coconut Milk, recipe by MasterChef Sanjeev Kapoor
    http://www.sanjeevkapoor.com/Recipe/Rajma-With-Coconut-Milk-Turban-Tadka-FoodFood.html
    MAKOTAK
    MAKOTAK --- ---
    GUDRUN: Nedávno jsem dělal bílé fazole na krétský způsob a stolovníci se po nich mohli utlouct, důležité bylo jen uvařit je tak, aby už nebyly ani moc tvrdé, ani moc měkké, při pečení pak krásně dojdou a mají výbornou máslovou chuť. Jeden z mnoha receptů (tenhle je i s koprem, který tomu dodal novou dimenzi):

    homespuncapers.com/2015/11/05/gigantes-baked-lima-beans-with-dill/
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    varim pro partu na chate, masovou a veganskou verzi jídel. Polívky budou zelnacka s klobasou a čočková veganska. Jídlo s chlebem budou v remosce burty na pive, no a tapu s veganskym jídlem k chlebu z remosky. mám uvareny bílý velký fazole, tak jsem si říkala upict s rajcaty a lilkem, ale radši bych recept, než experiment, když to je pro lidi, pokud byste někdo měli konkrétní tip
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    MUTHA: jasne, ale parou volne se odparujici pri teplotach pod bodem varu jen tezko preneses nejaky teplo. Me dejepis sel, ale stejne jsem radsi vystudoval vscht...
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    MUTHA: para pri 65°C , to mi nejak nejde do hlavy, voda kterou znam ja se zacina varit az pri 100°C :)
    Nejede to pri takovyhle teplote spis v rezimu "horkovzduch s zvlhcovacem"?
    KURE
    KURE --- ---
    MUTHA: diky!
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KEMENTARI: to nevím přesně - vařil mi to kdysi jeden japonec. Ale v dejvicích je japonská speciálka, sehnal tam před asi dvěma lety i nějakou speciální podivnou pánev/lopatku, možná tam budou mít i tohle. Já to pak párkrát dělal v nějaký obměně bez niboshi. Tak zkus v těch dejvicích nebo pogooglit alternativu niboshi.
    KURE
    KURE --- ---
    MUTHA: můžu se zeptat co to je za troubu a esli je ta para užitečná?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    87HIGHFLYER: To je nadherny, to si udelam. :) Niboshi v Praze sezenu kde, nevis?
    ZUZKAOU: A tohle taky.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    CMLKA: napr. takhle nebo dal hledat nebo koukat na youtuby..

    Slow Cooker Pineapple Pulled Pork with Pineapple BBQ Sauce
    Slow Cooker Pineapple Pulled Pork with Pineapple BBQ Sauce
    https://www.fivehearthome.com/slow-cooker-pineapple-pulled-pork-with-pineapple-barbecue-sauce/
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    THEODORT: kam? kdy? a jaka? ostavnit ananas?
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    CMLKA: ananasova stava
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Delala jsem ted pulled pork, dopadlo to super, i kdyz jsem nekoupila spravne maso, bbq omacka byla genialni, rozhodne ho zaradim mezi pravidelna jidla, vlastne to nebyla ani skoro prace, ale jestli mate nekdo nejaky svuj ultimatni recept, tak sem s nim
    STRANGERD
    STRANGERD --- ---
    LUCIASHECK: a/pokud ti lehce rozvarena zelenina "zprzni" burgundský hovězí, tak bych se rád nechal pozvat:) b/taky existuje možnost na závěrečný dušení ty zeleniny prostě sundat poklici a dodělat ji normalne, pokud to nedokážeš odhadnout (což netvrdím, že nechce cvik s konkrétním hrncem) c/jak píšeš, pořád je to v kuchaři a ne v metodě...
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    STRANGERD: Neni to chyba papinaku, ale rekla bych, ze jsem s nim uz celkem zbehla a tohle jidlo mi zbytecne zprznil kvuli par minutam, coz u trouby nebo pomalaku nemusim resit
    STRANGERD
    STRANGERD --- ---
    LUCIASHECK: coz ovšem není chyba papinaku;)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    STRANGERD: Pridavala jsem az posleze a stejne jsem to neodhadla
    STRANGERD
    STRANGERD --- ---
    BEBEBE:
    LUCIASHECK: vaření v papinaku si vyžaduje nakou tu zkušenost/rozmysl, v tomto případě udělat základ a dusit bez zeleniny, která se pak přidá až nakonec, což je ostatně u fancy verze tohohle jídla beztak doporucenej postup; pokud ti nevadí ten čas a energie tak je to stejně burt, ale v případě že ti na něčem z toho záleží, pak je papinak s trochou snahy super volba... navíc je tu teorie že papinak má potenciál uchovat víc chuti/vůně, která se ti jinak bude akorát linout bytem místo aby zůstala v jídle, ale to jednak funguje jen s moderními typama papinaku co neregulujou přetlak upouštěním a jednak je to už poněkud ujetej level co řešit pro domácí vaření:)
    FITH
    FITH --- ---
    LORAIN: Tak zkus holandaky,delam je v troube ve tvaru kulicek,ktere potru oliv olejem a pecu,je to mnohem lepsi,nez ty kupovane kulicky. Pro vetsi spolecnost taky pripravuju roastbeef s krenovou omackou nebo vareny jazyk.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    mě teda víc nebaví to obalování než samotné smažení... ale taky mám řízkomilné děti, tak to možná prubnu :)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    AIJA: Ty jo, to bych mohla zkusit... řízky jsem se ještě smažit neodhodlala a ani to nějak nemám v plánu, tohle bych mohla přežít :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam