• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: salsu a nechat prokvasit.

    Green Un-Ripe) Tomato Salsa For Canning Recipe - Genius Kitchen
    http://www.geniuskitchen.com/recipe/green-un-ripe-tomato-salsa-for-canning-393491

    Nedávej tam ocet, dej do do větší sklenice a prostě to nech tak týden stát v teple. Postupně ochutnávej až to bude dle tebe tak akorát kyselé, tak to přendej do vyvařených menších sklenic a buď zasteriluj a nebo zalij olivovým olejem a uchovávej v chladu.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ANNNA: to je jasný, ale tyhle fakt nedojdou. už to mám i vyzkoušený. prostě zelený rajčata, který rusové cpou do sklenic s nálevem.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    DIVER: Když je dáš za okno z druhé strany, nebo v jedné vrstvě do bedýnky, ještě mají slušnou šanci pěkně dojít...
    DIVER
    DIVER --- ---
    koukám z okna a je tam jeste spousta zelených rajčat a asi už nedozrajou. co s nima nejlíp? loni je máti naložila do láku. úplně stejnýho jako na okurky. jíst se to dalo, ale žádná hitparáda.

    nějakej tip na vhodný zpracování? mám to zkusit naložit znovu a jinak nebo ty rajčata zpracovat úplně jinak? :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: ha, dik za tu kyselicu, na to mam presne ted chut a hub vsude mraky
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZUZKAOU: děkuju :-) něco si z toho vezmu, treba ty zapeceny těstoviny asi uděláme někdy, ale nechci dělat veganskou a masovou verzi téhož jídla, nemám na to hrnce dost velký, navíc by se nám to omrzelo, ty 4 jídla jsou od patku do neděle....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: nyxovská odpověď

    prudilo by mě vařit dvě různá jídla zaráz, takže bych dělala něco, co je v základě rostilnné a živočišné složky se k tomu snadno dodají.

    Tedy - zelňačku obyčejnou a k tomu by si člověk mohl do toho samostatně přidat zakysanou smetanu a opečenou klobáu. Tedy - opeču cibulku, zapráším moukou, přdám papriku, nové koření, pepř a bobkový list. Zaleju vodou, dám tam vařit brambory, když jou brambory měkké, přidám pokárjené zelí a lák, dovařím a dosolím. Případně tedy do toho hodím na začáku houby, chci-li z toho valaškou kyselicu.

    A fazole s lilkem a rajčaty zní tak dobře, že bych rozhodně pohrdla buřty na pivě. To jsou tam takoví hysteričtí jedlíci, že si nedaj fazole a vyžadují uzeninu?

    V létě jsme pro třicet lidí vařili totok a jen se po tom zaprášilo http://www.seriouseats.com/recipes/2014/06/greek-butter-bean-salad-tomatoes-dill-recipe.html Ale teda bylo to studené.

    Ale klasické gigantes plaki masožrouty určitě neurazí

    Gigantes Plaki / Baked Giant Beans | The Greek Vegan
    http://thegreekvegan.com/gigantes-plaki/

    Případně tedy do remosky bych udělala houbové šunkofleky a kus teda udělala bez vajec. Recept je jednoduchý. Uvaříš těstoviny v osolené vodě se spoustou bobkového listu, kmínu, pepře a nového koření. slité je proleješ olejem. Do neveganské verze je dobé místo oleje nalít smetanu.

    Osmažíš hodně cibulky do zlata a spoustu česneku. Podusíš houby. Smícháš to všechno s těstovinami, neveganskou část promícháš s vejci rozšlehanými se smetanou. Dáš do vymazané remosky a zapečeš.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    GUDRUN: nevím jaký máš možnosti, ale na tohle je ideální nějaká indie - všechno jeden hrnec / remoska. Třeba tohle mám rád a ty fazole tam využiješ
    How to make Rajma With Coconut Milk, recipe by MasterChef Sanjeev Kapoor
    http://www.sanjeevkapoor.com/Recipe/Rajma-With-Coconut-Milk-Turban-Tadka-FoodFood.html
    MAKOTAK
    MAKOTAK --- ---
    GUDRUN: Nedávno jsem dělal bílé fazole na krétský způsob a stolovníci se po nich mohli utlouct, důležité bylo jen uvařit je tak, aby už nebyly ani moc tvrdé, ani moc měkké, při pečení pak krásně dojdou a mají výbornou máslovou chuť. Jeden z mnoha receptů (tenhle je i s koprem, který tomu dodal novou dimenzi):

    homespuncapers.com/2015/11/05/gigantes-baked-lima-beans-with-dill/
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    varim pro partu na chate, masovou a veganskou verzi jídel. Polívky budou zelnacka s klobasou a čočková veganska. Jídlo s chlebem budou v remosce burty na pive, no a tapu s veganskym jídlem k chlebu z remosky. mám uvareny bílý velký fazole, tak jsem si říkala upict s rajcaty a lilkem, ale radši bych recept, než experiment, když to je pro lidi, pokud byste někdo měli konkrétní tip
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    MUTHA: jasne, ale parou volne se odparujici pri teplotach pod bodem varu jen tezko preneses nejaky teplo. Me dejepis sel, ale stejne jsem radsi vystudoval vscht...
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    MUTHA: para pri 65°C , to mi nejak nejde do hlavy, voda kterou znam ja se zacina varit az pri 100°C :)
    Nejede to pri takovyhle teplote spis v rezimu "horkovzduch s zvlhcovacem"?
    KURE
    KURE --- ---
    MUTHA: diky!
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KEMENTARI: to nevím přesně - vařil mi to kdysi jeden japonec. Ale v dejvicích je japonská speciálka, sehnal tam před asi dvěma lety i nějakou speciální podivnou pánev/lopatku, možná tam budou mít i tohle. Já to pak párkrát dělal v nějaký obměně bez niboshi. Tak zkus v těch dejvicích nebo pogooglit alternativu niboshi.
    KURE
    KURE --- ---
    MUTHA: můžu se zeptat co to je za troubu a esli je ta para užitečná?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    87HIGHFLYER: To je nadherny, to si udelam. :) Niboshi v Praze sezenu kde, nevis?
    ZUZKAOU: A tohle taky.
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    CMLKA: napr. takhle nebo dal hledat nebo koukat na youtuby..

    Slow Cooker Pineapple Pulled Pork with Pineapple BBQ Sauce
    Slow Cooker Pineapple Pulled Pork with Pineapple BBQ Sauce
    https://www.fivehearthome.com/slow-cooker-pineapple-pulled-pork-with-pineapple-barbecue-sauce/
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    THEODORT: kam? kdy? a jaka? ostavnit ananas?
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    CMLKA: ananasova stava
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam