• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TERA79: falafel a zamrazit pro nekoho, kdo to oceni?
    TERA79
    TERA79 --- ---
    Manžel včera nerad otevřel konservu s cizrnou. Co s ní? Měla jsem ji tam schovanou na dámský víkend. V květnu. On ani malá kopie neradi hummus, obecně luštěniny vyjma buráků. Svolat pipiklub nehrozí, už druhý týden jedeme ve viroze. Škudla ve mně mi nedovolí ji jen tak vyhodit. Díky.
    AIJA
    AIJA --- ---
    PETATA:
    Aha, to je dobrá myšlenka. Do Tesco vůbec nechodím, tak to dneska vyzkouším.
    PETATA
    PETATA --- ---
    AIJA: jen uvaha... kdyz ji maji na itescu, nebude k dostani i bezne v hypermaketu?
    AIJA
    AIJA --- ---
    EDERA:
    Já to někde potkala i v Brně, ale fakt už netuším...
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    jo uz jsem zkusila i lososa (sorry devile :D)
    a teda mam ho radsi z panve lehce prismahnutyho.. ta jeho kremovost mi docela vadila.. musela jsem to pak trochu rozbebrat a trochu oprazit
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    RUTHLESS: u me je to zatim pokus omyl :)

    vodu jsem dolivala jednou, pac se odparila trochu, zmenilo to teplotu o 1-2 stupne na chvili, jislo jsem prezila
    s kuretem zatim moc neriskuju a davam vyssi teploty..
    cas beru tak nejak od oka (jakoze kdyz mi to rekne 1-3 hodiny, tak dam jedno treba na 1, druhou tam necham o pul hodky dyl a tak. .a zkousim, co to udela)

    zatim nejvic jsem se vyblbla s vajickama :D
    ale pac kupuju bio, stal me jeden vikend souvidovanych vajec asi 200kc :D

    maso si balickuju treba den dva dopredu
    uvareny tam mam ted jedno od nedele a premyslim, jestli si na nej zitra troufnu na veceri.. :D
    kure..

    tuk tekuty moc nedavam, pac by mi to pak neslo vakuovat.. a maslo nemuzu moc jist
    ale trochu tam dam

    bavi me, jak je to maso pak neuveritelne stavnaty
    z kurete s kosti jsem mela trochu vitr, prvni kure.. bylo to ne ruzovy.. ale hodne kuretovy.. tak jsem to jeste umrtvila na panvi :D zatim ted zkousim jen prsa a to je BOZI
    taky jsem uz delala steak... povedl se mi skoro well done (omylem samozrejme), ale i presto byl uzasnej..

    o vikendu chci zkusit nejakou zeleninu
    mam tu i recepty na ruzny one pot jidla, ale tam je hodne tekutiny, tze musim koupit zaviraci sacky, co snesou teplotu a jsou ok, abych mohla zkusit metodu odstraneni vzduchu ve vode..

    bavi me na tom dost to experimentovani a moznosti..
    hraj si s tim :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    no sniz to klidne, ale pak uz to imho nevohreje tu zeleninu tak rychle treba. ja bych to tak neudelal. sem linej. hodil bych tam zblansirovanou zeleninu, aby se pohrala, na kratsi cas bez toho abych musel snizovat teplotu lazne. navic si myslim, ze kdyz snizis teplotu na masine, tak kdyz tam hodis v pytliku treba pul kila chrestu z lednice dejme tomu 3 stupne teply, tak tezko rict jak moc ti to snizi teplotu lazne. mozna tak treba o 8 stupnu za 5 minut a chrest bude za tech 5 minut na 30ti stupnich. ale to si vsechno vymejslim vid.. zalezi na to kolik tam mas vody a tak. urcite ti to nakej matematik termodynamik onan zpocte...
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DEVIL: no jako ja to samozrejme zkusil :D a bylo to udelany, tak nevim, co ta hodina a pul s tim udela dal.

    Jasne, e ti rozumim s tou teplotou, kde existuje varianta tvorby breberek, ale ptam se na to, jestli je mozny tu teplotu snizit aniz bych tomu masu neco udelal. A samozrejme nasledne pak sezehnul na panvi (coz ej ale imho stejne blbost, protoze ta teplota uvnitr porad bude 54-55 stupnu jako je u kazdyho MR stejku)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    RUTHLESS: jak se rika, 'kdo se boji, sere v sini'...
    precti si par receptu na ruzny druhy masa, koukni na youtube na par receptu, na zacatecni videa chefsteps a urcite budes moudrejsi..
    s tou zeleninou se to dela tak, ze je vetsinou zblansirovana, aby pak nezesedla, kydz ji na poslednich x minut pridas k masu na prohrati.
    s tou teplotou je to ovsem trochu slozitejsi. pokud delas naky tuzsi vyseky masa 2 dny hodne nad 60 stupnu, pak teplotu snizit muzes. kdyz vsak delas stejk rekneme na m.rare na 54-55C, tak uz tvoris podklad pro rust nebezpecnejch mikrobu na povrchu masa. proto ten stejk pak das na panev/sezehnes, abys to co se zrodilo v baglu, pekne zabil, jestli mi rozumis.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    KASUMI: tak, co znamena casovy udaj napriklad u kurete 1-3 hodiny? Realne by me zajimal jakej je v tom rozdil. Zrovna u kurete jsem se bal toho, ze to proste nebude jeste hotovy, coz je dost risk :-)

    Pripadne jestli mas zkusenosti s pridavanim (napriklad prilohy) do vody a tak treba trochu upravit teplotu. Jestli je to k necemu nebo blbost. Priklad, delam 4 hodiny maso a na poslednich x minut pridam chrest a snizim teplotu o cca 10 stupnu. jestli to ma na maso negatini vliv ci ne.

    Jak moc nakladas predem do toho vakuovaciho pytliku? pokud jen nesolis nepepris. A kolik davas tuku k masu? :-)

    (je toho dost, ja vim. pardon :-))
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    RUTHLESS: Dostala jsem i vakuovacku:)

    KASUMI
    KASUMI --- ---
    RUTHLESS: ja ji (ne anovu, ale podobny) dostala k listopadovym narozeninam a jedu od Vanoc jak silena :D
    internet
    anova kucharka do kindle
    kucharky z amazonu :)

    nejvetsi expert na sous vide vareni je na nyxu wittgenstein
    ten ma SV uz asi .. 8 let? :)
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    mate prosim nekdo zkusensoti se sous vide varenim doma? Pod stromeckem se mi objevila Anova (jako ja si o ni rek teda) a mam par dotazu. ale pokud tu nikdo takovy neni, tak bych to tu nerad plnil zbytecnymi otazkami, ktere by byly nezodpovezeny.
    EDERA
    EDERA --- ---
    AIJA: Aha, ale koukám, že nejvýchodnější je v Říčanech.:-O No, tak nic.
    EDERA
    EDERA --- ---
    AIJA: Iceland.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Kde se dá koupit mražená zelenina apod. Frost? Kromě rozvozu a Makra.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOODYCAT:
    23 Recipes That Celebrate the Humble Bean | Serious Eats
    http://www.seriouseats.com/2016/03/bean-recipes.html

    LYNCH
    LYNCH --- ---
    MOODYCAT: dávám je do bezmasýho rizota trochu opečený
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam