DOCKINEZ: Kdysi ji AFRAM dělal takhle:
Aframova soljanka
Připravím si :
misku na drobné kousky nakrájeného vařeného hovězího masa
misku na drobné kousky nakrájeného pečeného vepřového masa
misku na drobné nudličky nakrájené šunky ( nebo šunkového salámu)
misku na drobné kousky nakrájené cibule
misku na drobné kousky nakrájených kyselých okurek ( v původní receptuře mají být okurky kvašené - močáky, ty ale jsou bohužel sezónní záležitost)
misku nadrobno nakrájených paprik různé barvy
misku nadrobno nakrájených rajčat
několik rozkrájených oliv bez pecek, několik kaparů (oboji se dá vynechat - bez ztráty kytičky)
lák z okurek, případně i lák z naložených paprik ( v poměrně velkém množství - potřebuju na to množství co dělávám nejméně litr láku, když mám litr a půl, tim lépe
litr silného vývaru z masa a zeleniny ( mohu si pomoci kostkovym bujónem)
mám-li originální soljankové koření, použiju to, ale nic se nestane, když použiju koření staročeské, nemám-li ani to, tak stačí pepř, sul, paprika, bobkový list a nové koření
rajský protlak - větší balení, nešetřím - raději více než méně
několik plátků citronu zbaveného kůry ( jinak polévka hořkne)
trochu sádla nebo oleje
Na sádle zpěním cibuli, přidám šunku, krátce osmažím, přidám zbylé maso, přidám koření, krátce podusím, přisypu zeleninu v pořadí okurky, papriky,rajčata, dusim, podlévám lákem z okurek, asi po 20 minutách naliju zbylý lák z okurek a krátce povařím, poté už přidávám i vývar a znovu uvedu do varu, pak už přidávám kapary, olivy a citron, krátce povařím, přidávám na zahuštění rajčatový protlak, povařím.
Podávám většinou na Silvestra po půlnoci jako tak zvaný půlnoční elixír, se lžící kysané smetany, ta se dává až do talíře nebo do misky.
Je to tedy bez množství, ale to u těhle polévek je velmi individuální záležitost. Prostě podle možností a podle chuti...
:-)