• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    můžu vařit řepu a brambory v jednom hrnci? vím, že kys zelí a brambory ne, ale nějak mám zafix, že i tahle kombinace je špatně. Díky
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BUNDA: pomalej hrnec je super věc, to uznávám, ale v půl šesté večer víc ocením ten papiňák :-)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    AIJA: Propláchnout pořádně. A v návodu na obalu jsem měla, že horkou vodou, aby nebyla hořká. Asi na to nejsem citlivá, ale neměla jsem pocit, že by byla, když jsem ji propláchla studenou vodou.
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZUZKAOU:
    Někde jsem právě četla recept kde ji na sucho hodili na pánev a mám nějak zafixované, že se musí před vařením propláchnout.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    AIJA: ne - jen ji důkladně propláchnu a hodím do vařící vody v 1:2 poměru, lépe do vývaru nebo něčeho okořeněného. Vařím dokud se voda nevsákne a pak ještě nechávám tak 5-10 minut dojít.

    Na sucho pražím jáhly, těm to fakt dost pomáhá, aby nebyly hořké a nerozvářeli se. Tam pak ale leju méně tekutiny. Z quinoy je potřeba spláchnout saponiny.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Jak vaříte quinu? Pražíte ji napřed na pánvi?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    TRISSIE: na ty je bezva pomalej hrnec.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    QUANTI: hlavně luštěniny, teda vyjma vývarů a těch různých ajntopfů.
    A pak dušené maso, třeba vepřové plátky na mrkvi s bramborem a různé variace.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: všechno, co se má dusit - tedy hlavně vepřové a hovězí v libovolné úpravě. Na pomalu tažené věci nějak nebývá čas :-(
    AIJA
    AIJA --- ---
    QUANTI:
    Luštěniny, zeleninu, dušená masa, kompoty a marmelády....
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    QUANTI: tchýně v tom ještě vaří brambory
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    když už jsme u toho - co kromě gulášů v tlakových hrncích vaříte? teď jsem si jeden pořídila, že hlavně asi na rychlé vývary, ale ocením inspiraci :)
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    LA_BETE: https://tlakove-hrnce.heureka.cz/tescoma-bio-exclusive-plus-duo-4_0-a-6_0-l/ Da se koupit v nejakych akcich uz od 2000kc. Mam tuhle sadu asi 7 let a nemel jsem s ni zadnej problem. Vloni jsem ji koupil i rodicum.
    AIJA
    AIJA --- ---
    LA_BETE:
    Kdysi jsem ho koupila v sadě 8 a 4l. Ono to už nějaký rok bude, má trochu jiný vzhled poklice. Nakonec využívám víc ten větší, vařím v něm i tu čočku a podobně. O víkendu jedou většinou oba. Šetří mi to čas a práci.
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    AIJA: mno to právě taky nevím. Na jednu stranu děláme hodně guláše atp do zásoby, na druhou stranu bych v tom ráda vařila i čočku a podobně, tak nevím, jestli na to není třeba objem 9l trochu overkill. Přemýšlela jsem i o sadě, třeba 4 a 6l, ale nevím, jestli bych to využila
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    Lidi! prosím o radu. Chci si koupit papiňák, ale absolutně nevím jaký. Nechci do něj investovat úplně majlant, ráda bych tak do 2000. Zajímaly by mě vaše osobní doporučení? jaké papiňáky máte doma jak jste s nimi spokojení?
    DAYSIR
    DAYSIR --- ---
    DOCKINEZ: zkusil jsem docela hodně receptů a nakonec jsem došel k pro mě osobně a návštěvy nejvíc vyhovující variantě. Je to hodně hutný, množství surovin sypu podle nějakého odhadu spíš než cokoliv a maximálně těžím z toho, že to je jakože "bohatá polívka" - když chci nějakou lehkou, dělám něco ouplně jinýho.

    Potřebuješ:
    - silný hovězí vývar. Většinou koupím z pohodlnosti větší flák masa i z kostí, maso pak rovnou využiješ.
    - zelené olivy a kapary, obojí na půlky (na čtvrtiny už za mě spíš blbé)
    - plátky citronu (ořezám drtivou většinu kůry)
    - nakládaná slaná rajčata: nakrájím na čtvrtinky: tím, že jsou výrazně měkčí tak se pak rozpadnou sami
    - nakládané slané okurky podle chuti (většinou popadnu co mají zrovna v ruských potravinách), rozřezat na kolečka
    - najemno nakrájet cibuli
    - máslo
    - rajčatový protlak
    - bobkový list, pepř kuličky i prášek, sůl
    - SMETANA!!!
    - zelená petrželka na dozdobení
    - když vařím pro sebe/ lidi co mají rádi vnitřnosti, přidám trochu vepřových ledvinek, tak 10 deka


    Na másle zpěním cibuli, přidám protlak, chvíle dušení. Přihodím okurky, kapary, olivy, koření, povařím. Přeleju vývarem, dám na pomalé vaření, míchám. Nechám vařit tak 5-10 minut, pak přidám vařené maso, citrony a případně i ty vnitřnosti (místo ledvinek se dá třeba i najít jazyk).
    Při servírování dát smetanu a petržel.

    Variantní možnost je vylejt do toho celkem libovolné množství láku z okurek/ rajčat/ celkem čehokoliv ve chvíli dušení všeho společně, pokud to chce člověk hodně specifické. Někdo dává uzeniny, mě to s nima spíš nechutná. Dá se experimentovat a sem tam něco přidat - měl jsem třeba nečekaný úspěch když jsem to povařil s ruskýma nasolenýma rybama. Minimálně teda ve smyslu, že to byla jediná varianta jak ty ryby někdo pozřel :D

    PS: prošlo testem Rusy i Ukrajinci a prej to jde, byť to pomalu každá rodina dělá jinak.
    BLANCHE1
    BLANCHE1 --- ---
    V domnění, že jde o nějaký kompot z blum jsem dnes otevřela půllitrovou láhev, ve které jsou k mému překvapení v oleji naložená celá středně velká rajčátka. Neusušená a bez slupky.
    (A jsem teda dost ráda, že jsem to před nalitím na těsto ochutnala...).

    Nalezené nápady, především tedy použití jako sušená rajčata, naložená v oleji, mě úplně nenadchla, neměl byste někdo tip nebo zkušenost, co s nimi zajímavého udělat a jak je použít?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Mám přebytek slavek a chci se zeptat - mužů je uvařit a skladovat uvareny? Třeba do salátu nebo tak. Nebo je mám pak třeba naložit do oleje? Dík za radu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam