• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DAYSIR
    DAYSIR --- ---
    ZUZKAOU: počítám pomalé pečení, začnu klidně v sobotu odpoledne...návrh jak?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAYSIR: TRMS. http://www.trms.cz/

    A dělej to hlavně něžně. Buď pomalé pečení a nebo minutková věc, podle toho co budeš mít za kus jehněte.
    DAYSIR
    DAYSIR --- ---
    Rád bych na nedělní večeři připravil jehně. Nějaké tipy na recepty? A tipy, kde v Praze koupit dneska dobré?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    btw. tady se muzete vzdelat v oblasti chlazeni zradla
    Cooling - Chapter 4 - Meat Processing Controls and Procedures - Food - Canadian Food Inspection Agency
    http://www.inspection.gc.ca/...manual-of-procedures/chapter-4/eng/1367622697439/1367622787568?chap=7
    a tady sem se dovzdelal ja u masa to je:
    Alternatively, products consisting of a piece of intact (excluding tenderized) muscle such as roast beef, moist cooked beef, turkey breast or pork loin, may be cooled to 4°C within 7.5 hours from the initiation of the cooling process while taking no more than two hours for the 50°C to 20°C temperature zone.

    takze tam je misto 20ti, 30ti stupnovej drop.
    IKA
    IKA --- ---
    LADY_MYSKA: Dosť pomáha obmedzenie možností - buď ako píše TRISSIE (to sa mi zdá geniálne a raz by som to chcela začať robiť tiež tak nejak podobne, len zatiaľ to nejak nevyšlo:), alebo si vyberieš nejakú kategóriu alebo sezónnu potravinu a hľadáš len to.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    RUTHLESS: Tak třeba e. colli a salmonelle je nejlíp při teplotách okolo 37 stupňů. Dobrá zkušenost se řezníkem je důležitá a hodí se a trochu ti jí závidím :-) Není to sice ve finále záruka stoprocentní, ale co by byl život bez rizika. A pokud víš, že řezník není prase, tak to máš dobré.

    SMOKY: Maso v pokojové teplotě je také v rizikové zóně. Jak říká DEVIL, zachladila bych to co nejdřív to půjde bez toho, abys to šokoval. Riziko tam je, ale pokud máš čisté maso, tak je podle mě únosné.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    SMOKY: nebal bych se vubec. teda, ja to neresim. takhle roastbeef delam bezne (na tudle teplotu) a kdyz vis od koho maso beres, jsi v poho - rozumej neznam svoji kravku, ale mam zkusenost s reznikem.

    KOLLUCHA: tatarak je vlastne vic v pohode nez todle, co mysli smoky. Protoze ten je v nizsi teplota, to kolo 55 stupnu je nejlepsi prostredi pro sireni bakterii, proto se podle me pta :-)
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    KOLLUCHA: Tak jasně, ale syrový hovězí jím běžně, riziko malý tam samozřejmě je. Tady mi jde o to, že střed masa bude v rizikový teplotní zóně a může dojít k rychlému pomnožení bakterií.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    DEVIL: Tak to není tak, že by to maso v celku byla neprůstupná kostka, ty bakterie jsou samozřejmě i uvnitř, jen jich není tolik. Navíc mezi dnešními běžnými technologickými úpravami je dnes křehčení a podobné úpravy masa za pomoci jehel nebo nožů, odkud bakterie z vnějšku masa dostávají dovnitř.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    SMOKY: Technicky vzato není bezpečné to jíst ani první den. Hovězí by mělo dosáhnout vnitřní teploty 62,8 stupňů. Pokud jsou strávníci zdraví s dobrým imunitním systémem, nejsou to důchodci, kojící matky a podobně, tak bych to po jejich souhlasu riskla. Já klidně jím i tatarák a moc se nebojím.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: každý den v týdnu má svoje "téma" (typu drůbež, vege/ryby, těstoviny...), což omezuje rozhodování aspoň na jednu kategorii receptů. Pak se buď zamyslím nad tím, co z téhle kategorie už jsme nějakou dobu neměli, nebo se podívám do ledničky/spíže, jakou další surovinu potřebuju spotřebovat a googlím/listuju v kuchařce podle toho.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    SMOKY: to neni mlety maso. Bakterie a jiny mrdky se nachazej na povrchu masa a pochazej z technologickeho zpracovani a manipulace. Podle health a safety guides se muze 'zchlazovat' pokojovou teplotou pokud dosahne temperature drop 20 st. Celsia za 2 hodiny chladnuti. Pokud je ten drop nizsi za ty dve hodiny, melo by se lifrovat do lednice co nejdriv.

    Pokud mas takovej ten poklop z jemny sitky proti hmyzu tak to maso dej na tac a dej ho ven mimo slunce. Urcite tam vladne nizsi teplota nez uvnitr
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Kde hledate inspiraci, co varit?
    Zase jsem ve varici krizi a vubec nevim, co uvarit. Ona to je i urcita nechut, pac at otevru jakoukoliv kucharku, projizdim si recepty na netu ci menu v jednotlivych restauracich a nic.
    Vim, co uvarim ve ct, ale co uvarit na obed zitra, v patek a o vikendu nevim.
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    Myslíte, že je bezpečný upéct roastbeef na 56 stupňů uprostřed a potom ho nechat schladit v pokojové teplotě a následně dát do lednice a podávat druhý den? Už sem to tak jednou dělal, ale když nad tím tak přemýšlím, tak při dosažení 56 stupňů je pečení ukončeno a rozhodně není dosažena doba potřebná pro pasterizaci. Při chladnutí může potom dojít k pomnožení bakterií.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MONROE: Naložit klidně na 24 hodin - tymián/rozmarýn, olej a pak dlouho a pomalu péct v troubě (třeba 3 hodiny)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    KOLLUCHA: U nás taky. Ale aby zbylo, musela bych asi péct dva ptáky :-)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    KASUMI: Já ze zbytků pečeného kuřete vždycky dělám buď nějaké mexiko jako burritos nebo enchiladas a nebo jakoby čínské závitky z rýžového papíru s vermicelli nudlemi, mrkví, klíčky, teriyaki omáčkou a tím trhaným kuřetem. Dá se tam ale v podstatě nacpat cokoli. U nás doma nesmírně populární :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KASUMI: stir fry (double bonus, jestli ti zbyla vypečená šťáva z kuřete - bokem si připrav zeleninu, na té vypečené šťávě ohřej maso, přidej zeleninu a rýži/kuskus/bulgur)
    pastýřský koláč
    tortillu plněnou či zapečenou
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    KASUMI: udelat slanej strudl, akorat k tomu prihodit nejakou zeleninu/houby, mozna i zkaramelizovany zeli by se s kuretem sneslo
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    KASUMI: Nějaké stir-fry, do kterého to maso jen na konci přihodíš ohřát?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam