• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    DEVIL: Tak to není tak, že by to maso v celku byla neprůstupná kostka, ty bakterie jsou samozřejmě i uvnitř, jen jich není tolik. Navíc mezi dnešními běžnými technologickými úpravami je dnes křehčení a podobné úpravy masa za pomoci jehel nebo nožů, odkud bakterie z vnějšku masa dostávají dovnitř.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    SMOKY: Technicky vzato není bezpečné to jíst ani první den. Hovězí by mělo dosáhnout vnitřní teploty 62,8 stupňů. Pokud jsou strávníci zdraví s dobrým imunitním systémem, nejsou to důchodci, kojící matky a podobně, tak bych to po jejich souhlasu riskla. Já klidně jím i tatarák a moc se nebojím.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LADY_MYSKA: každý den v týdnu má svoje "téma" (typu drůbež, vege/ryby, těstoviny...), což omezuje rozhodování aspoň na jednu kategorii receptů. Pak se buď zamyslím nad tím, co z téhle kategorie už jsme nějakou dobu neměli, nebo se podívám do ledničky/spíže, jakou další surovinu potřebuju spotřebovat a googlím/listuju v kuchařce podle toho.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    SMOKY: to neni mlety maso. Bakterie a jiny mrdky se nachazej na povrchu masa a pochazej z technologickeho zpracovani a manipulace. Podle health a safety guides se muze 'zchlazovat' pokojovou teplotou pokud dosahne temperature drop 20 st. Celsia za 2 hodiny chladnuti. Pokud je ten drop nizsi za ty dve hodiny, melo by se lifrovat do lednice co nejdriv.

    Pokud mas takovej ten poklop z jemny sitky proti hmyzu tak to maso dej na tac a dej ho ven mimo slunce. Urcite tam vladne nizsi teplota nez uvnitr
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Kde hledate inspiraci, co varit?
    Zase jsem ve varici krizi a vubec nevim, co uvarit. Ona to je i urcita nechut, pac at otevru jakoukoliv kucharku, projizdim si recepty na netu ci menu v jednotlivych restauracich a nic.
    Vim, co uvarim ve ct, ale co uvarit na obed zitra, v patek a o vikendu nevim.
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    Myslíte, že je bezpečný upéct roastbeef na 56 stupňů uprostřed a potom ho nechat schladit v pokojové teplotě a následně dát do lednice a podávat druhý den? Už sem to tak jednou dělal, ale když nad tím tak přemýšlím, tak při dosažení 56 stupňů je pečení ukončeno a rozhodně není dosažena doba potřebná pro pasterizaci. Při chladnutí může potom dojít k pomnožení bakterií.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MONROE: Naložit klidně na 24 hodin - tymián/rozmarýn, olej a pak dlouho a pomalu péct v troubě (třeba 3 hodiny)
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    KOLLUCHA: U nás taky. Ale aby zbylo, musela bych asi péct dva ptáky :-)
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    KASUMI: Já ze zbytků pečeného kuřete vždycky dělám buď nějaké mexiko jako burritos nebo enchiladas a nebo jakoby čínské závitky z rýžového papíru s vermicelli nudlemi, mrkví, klíčky, teriyaki omáčkou a tím trhaným kuřetem. Dá se tam ale v podstatě nacpat cokoli. U nás doma nesmírně populární :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KASUMI: stir fry (double bonus, jestli ti zbyla vypečená šťáva z kuřete - bokem si připrav zeleninu, na té vypečené šťávě ohřej maso, přidej zeleninu a rýži/kuskus/bulgur)
    pastýřský koláč
    tortillu plněnou či zapečenou
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    KASUMI: udelat slanej strudl, akorat k tomu prihodit nejakou zeleninu/houby, mozna i zkaramelizovany zeli by se s kuretem sneslo
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    KASUMI: Nějaké stir-fry, do kterého to maso jen na konci přihodíš ohřát?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    KASUMI: co nějaký zapečený sendvič?
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    mam spoustu masa z vyborneho peceneho kurete
    napada vas neco zajimaveho, co s nim? do nejakeho tepleho jidla, nechci nic studeneho, na to je mi moc zima :)
    nejdou mlecne, ani lepkove veci

    BL testoviny me napadly
    mozna nejaka polevka ala tom kha
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    TOOMIX: Nj Gordon je holt mistr. A hlas ma neuvěřitelný. Škoda, že je takový asshole. Líbí se mi, že doporučuje jít na věci pomalu, že důležitá je přesnost. Sice nevím, jestli mi kdy k něčemu bude návod, jak naporcovat humra, ale třeba s těmi bylinkami je to, myslím, do černého.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Gordon Ramsay Demonstrates Key Cooking Skills
    https://www.youtube.com/watch?v=If2rE7Sagyw
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANNIKA: náhod par receptů /kombinaci, pls!
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    TRISSIE: Mně naopak dost pomáhal při vaření s uřvaným mládětem - měla jsem čas jen večer, když si ho vzal muž, takže jsem tam vždycky napáskovala suroviny na omáčku/vývar, zapnula a dopoledne bylo čerstvě uvařeno. Nedá se samozřejmě všechno, zelenina by byla na kaši atd, ale různé omáčky a ragů s hovězím, zvěřinou atd. jsou super. Případně večer napáskovat, vrazit do lednice i s hrncem a zapnout, než jdeš do práce. Po příchodu je akorát uvařeno :)
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    AIJA: Dík :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    IDENTITY:
    Na gril, tuk odteče. Sumec je hodně mastný, tak nedávám ani olej. Minimum koření, jen sůl a kmín. Drcený barevný pepř někdy přidám.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam