• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    BONEMINA: IMHO rozdíl bude v teplotě - nad párou to bude asi míň, než těch 100° vařící vody. A pak jde o to, jak vysokou teplotu která surovina potřebuje k žádoucí konzistenci.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    LUCIASHECK: ze nemuzu nic delat na primem teple, to je mi jasne, to by se zdrclo. Rozdil mezi varenim ve vodni lazni a nad parou je tedy v nadychanosti?
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    BONEMINA: Kvuli tomu, ze polevu delas ve vodni lazni proste jenom proto, aby se ti to nepripalilo, ten krem nad parou, aby byl vlacny.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Prosim, vite o nejakem prehledu jaky je rozdil vareni nad parou a ve vodni lazni a ktera metoda je na co vhodnejsi? Prave si delam narozeninovy dort, testo z bilku, cukru a orechu a cokoladova poleva se maji slehat ve vodni lazni, krem z celych vajec, cukru a kakaa nad parou. Tak to stridam, ale vrta mi v hlave, proc vlastne.
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    IKA: dekuji
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    TRISSIE:
    IKA:

    dekuji, tematicke dny se pokusim vymyslet. Ted je sice v planu jina akce, ale jak se vratim, vrhnu se na to. Asi i vyberu stale opakujici recepty a dam jim svoje misto.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DAYSIR: to by šlo, díky!
    DAYSIR
    DAYSIR --- ---
    DOCKINEZ: nuze velmi cajk! vypek jsem nechal jak byl, s vyvarem jsem neblbnul. maso jemny, TRMS dodalo dobry, dneska to jeste natrham do sendvicu.
    Hrasek s redkvi na masle velmi sukces:)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DAYSIR: Nuže?
    DAYSIR
    DAYSIR --- ---
    ZUZKAOU: pudding mě jediný nezaujal, jinak to vypadá skvěle a po víkendu nahlásím výsledke, díky moc!
    RISINA
    RISINA --- ---
    ZUZKAOU: Nahlodala jsi mě, asi zkusím Yorkshire pudding naservírovat rodině teď na nedělní oběd :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAYSIR: aha, jinak - pečení při nízké teplotě. Tím jak je to maso mladý, tak ani nepotřebuje moc dlouho. ohledně návrhu jak je třeba vědět co budeš mít a kolik toho budeš mít, žejo.

    Ale řekněme, že máš kilo a půl kýty s kostí a koupíš to dneska. Rozbal to, posypej směsí cukru a soli, zase to zabal do folie a vraž do ledničky. V neděli ráno to vyndej, opláchni, popepři, potři česnekm utřeným s trochou soli. na dno pekáče dej cibuli, případně mrkev na velké kusy a rozmarýn. přilej červené víno, tak aby ho bylo na dně dva, tři centimetry. Na to dej jehněčí, na jehněčí další rozmarýn a peč to 3-4 hodiny na 120°C. Pokud budeš mít méně masa, je třeba čas pečení zkrátit.

    Pak to vypni, jehně vyndej, přeceď šťávu, ober jheněčí o česnek a rozmarýn. 30 minut před večeří rozpal troubu na 220° a vrať tam vychladné jehněčí na 10-15 minut na dodělání kůrky.

    Výpek buď můžeš nechat tak jak je, a nebo udělat jíšku z 30 g hladké mouky a 30 g másla, do ní najlít výpek, případně i s cibulema a česnekem a doplnit důbežím vývarem tak aby toho byl litr a pak za častého míchání nechat zredukovat na hustotu omáčky - alespoň 20-30 minut vaření, aby se mouka rozvařila. A pak to teda propasíruj, aby se zbavil zbytků cibule a česneku. Posléze podle potřeby osol.

    k tomu hlasuju za brambory a špenát, nebo ředkvičky restované v másle,nebo fazolky, nebo hrášek. Variantou je hrát to vyloženě na anglii - pak chceš hrášek s mátou a jorkšírský puding ;-) V případě mátového hrášku bych se vykašlala na rozmarýn na jehněti a dělala to jen s česnekem, pepřem a vínem.

    S puddingem je potřeba vymyslet logistiku trouby - respektive upéct puding a pak tam vrazit jehně na dopečení. V běžných podmínkách kuchyně která nemá plech na muffiny stačí obyčejný pekáč - takovej ten klasickej, ne velkej plech. Pokud to má delší stranu 25cm, tak tak na 600-700ml těsta (tedy 3-4 porce) a chceš tam najelt tak deci oleje na rozpálení.

    The Ultimate Yorkshire Puddings | The Food Busker - in 2k
    https://www.youtube.com/watch?v=AmYRwDG5EGg
    DAYSIR
    DAYSIR --- ---
    ZUZKAOU: počítám pomalé pečení, začnu klidně v sobotu odpoledne...návrh jak?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DAYSIR: TRMS. http://www.trms.cz/

    A dělej to hlavně něžně. Buď pomalé pečení a nebo minutková věc, podle toho co budeš mít za kus jehněte.
    DAYSIR
    DAYSIR --- ---
    Rád bych na nedělní večeři připravil jehně. Nějaké tipy na recepty? A tipy, kde v Praze koupit dneska dobré?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    btw. tady se muzete vzdelat v oblasti chlazeni zradla
    Cooling - Chapter 4 - Meat Processing Controls and Procedures - Food - Canadian Food Inspection Agency
    http://www.inspection.gc.ca/...manual-of-procedures/chapter-4/eng/1367622697439/1367622787568?chap=7
    a tady sem se dovzdelal ja u masa to je:
    Alternatively, products consisting of a piece of intact (excluding tenderized) muscle such as roast beef, moist cooked beef, turkey breast or pork loin, may be cooled to 4°C within 7.5 hours from the initiation of the cooling process while taking no more than two hours for the 50°C to 20°C temperature zone.

    takze tam je misto 20ti, 30ti stupnovej drop.
    IKA
    IKA --- ---
    LADY_MYSKA: Dosť pomáha obmedzenie možností - buď ako píše TRISSIE (to sa mi zdá geniálne a raz by som to chcela začať robiť tiež tak nejak podobne, len zatiaľ to nejak nevyšlo:), alebo si vyberieš nejakú kategóriu alebo sezónnu potravinu a hľadáš len to.
    KOLLUCHA
    KOLLUCHA --- ---
    RUTHLESS: Tak třeba e. colli a salmonelle je nejlíp při teplotách okolo 37 stupňů. Dobrá zkušenost se řezníkem je důležitá a hodí se a trochu ti jí závidím :-) Není to sice ve finále záruka stoprocentní, ale co by byl život bez rizika. A pokud víš, že řezník není prase, tak to máš dobré.

    SMOKY: Maso v pokojové teplotě je také v rizikové zóně. Jak říká DEVIL, zachladila bych to co nejdřív to půjde bez toho, abys to šokoval. Riziko tam je, ale pokud máš čisté maso, tak je podle mě únosné.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    SMOKY: nebal bych se vubec. teda, ja to neresim. takhle roastbeef delam bezne (na tudle teplotu) a kdyz vis od koho maso beres, jsi v poho - rozumej neznam svoji kravku, ale mam zkusenost s reznikem.

    KOLLUCHA: tatarak je vlastne vic v pohode nez todle, co mysli smoky. Protoze ten je v nizsi teplota, to kolo 55 stupnu je nejlepsi prostredi pro sireni bakterii, proto se podle me pta :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam