DAYSIR: aha, jinak - pečení při nízké teplotě. Tím jak je to maso mladý, tak ani nepotřebuje moc dlouho. ohledně návrhu jak je třeba vědět co budeš mít a kolik toho budeš mít, žejo.
Ale řekněme, že máš kilo a půl kýty s kostí a koupíš to dneska. Rozbal to, posypej směsí cukru a soli, zase to zabal do folie a vraž do ledničky. V neděli ráno to vyndej, opláchni, popepři, potři česnekm utřeným s trochou soli. na dno pekáče dej cibuli, případně mrkev na velké kusy a rozmarýn. přilej červené víno, tak aby ho bylo na dně dva, tři centimetry. Na to dej jehněčí, na jehněčí další rozmarýn a peč to 3-4 hodiny na 120°C. Pokud budeš mít méně masa, je třeba čas pečení zkrátit.
Pak to vypni, jehně vyndej, přeceď šťávu, ober jheněčí o česnek a rozmarýn. 30 minut před večeří rozpal troubu na 220° a vrať tam vychladné jehněčí na 10-15 minut na dodělání kůrky.
Výpek buď můžeš nechat tak jak je, a nebo udělat jíšku z 30 g hladké mouky a 30 g másla, do ní najlít výpek, případně i s cibulema a česnekem a doplnit důbežím vývarem tak aby toho byl litr a pak za častého míchání nechat zredukovat na hustotu omáčky - alespoň 20-30 minut vaření, aby se mouka rozvařila. A pak to teda propasíruj, aby se zbavil zbytků cibule a česneku. Posléze podle potřeby osol.
k tomu hlasuju za brambory a špenát, nebo ředkvičky restované v másle,nebo fazolky, nebo hrášek. Variantou je hrát to vyloženě na anglii - pak chceš hrášek s mátou a jorkšírský puding ;-) V případě mátového hrášku bych se vykašlala na rozmarýn na jehněti a dělala to jen s česnekem, pepřem a vínem.
S puddingem je potřeba vymyslet logistiku trouby - respektive upéct puding a pak tam vrazit jehně na dopečení. V běžných podmínkách kuchyně která nemá plech na muffiny stačí obyčejný pekáč - takovej ten klasickej, ne velkej plech. Pokud to má delší stranu 25cm, tak tak na 600-700ml těsta (tedy 3-4 porce) a chceš tam najelt tak deci oleje na rozpálení.
The Ultimate Yorkshire Puddings | The Food Busker - in 2k
https://www.youtube.com/watch?v=AmYRwDG5EGg