• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    SAAYURI: Kdyby nahodou ti to zavarovani nejak nevyslo, tak polotovary z marks a spenceru jsou pro tenhle ucel vyborny :)
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    Poradite mi nejaky zdravejsi a chutny recepty s moznosti zavareni do sklenic? Jedeme na 14 dni na roadtrip do Norska ve vetsi skupine s tim, ze bychom meli mit nejakou vetsi cast jidla s sebou. Ja s timhle zkusenosti moc nemam a mam na to tyden, a samozrejme tapu :))))
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    ADELHAIDA: zatim to je smes z globusu, jak se prodava na vahu. Ale nedaleko mi nove otevreli Ocean48

    Moc dekuji, rada vyzkousim :-)
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    LADY_MYSKA: Jestli máš takovou tu typickou mraženou směs, co se běžně prodává i v supermarketech, nejlepším řešením je podle mě risotto (nebo spíš rizoto:-)). nevím, jak jseš pokročilá, tak to radši napíšu podrobně:

    Na hlubší pánvi na tuku necháš zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku, přidáš syrovou rýži a minutu dvě opražíš, až zrnka trochu zprůhlední. Následně to začneš postupně po sběračkách zalévat vývarem a bílým vínem, vždy počkáš, až se sběračka tekutiny vstřebá a pak teprve přileješ další, v průběhu to občas zamícháš. Cca 5 minut trvá, než je rejže na skus, někdy v půlce je dobrý to trochu přisolit.

    Mezitím si na jiné pánvi roztopíš tuk a taky na něm zesklovatíš cibulku, po chvíli přidáš na plátky nakrájenej česnek, ten necháš opékat jen tak minutku, aby nezhnědnul. V tu chvíli je možný přidat sušený koření, na tohle se hodí tymián, bazalka, rozmarýn, šalvěj nebo směs, prostě středomořský bylinky. Následně přihodíš směs plodů a na pánvi promícháš. Podle toho, kolik to pustí vody (ty obyč směsi jí obvykle pouštěj hodně, dost se ti to smrskne), tak přidáš krájený rajčata z konzervy, rajčatový pyré, případně i bílé víno. Necháš to pár minutek povařit a buď to smícháš s hotovou rýží, nebo to na talíři na rýži vyklopíš.

    Pokud sis koupila nějakou čerstvou kvalitní směs, doporučuju jenom opéct na olivovém oleji s šalotkou, česnekem a šalvějí, až krevety zrůžoví, zalít bílým vínem, osolit a pak dlabat s čerstvou bagetou, mňam:-)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Dostala jsem chut na morske potvurky, ale doma jsem je nikdy nepripravovala. Nejakou smes morske haveti bych tu mela a co s ni dal?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    Hh, na peci na dreve v lete... takhle si to pamatuju s babickou pred 15ti lety. v kuchyni sme meli tak 45 stupnu a to sme varili jen pro nas dva. Tam bych nesel delat za zadnou cenu. Jen tam nechej samotny organizatory kempu zalknout ve vedru a vlastnim potu za tu almuznu co urcite nabizej...
    KOZICH2
    KOZICH2 --- ---
    Ahoj, není tu někdo kdo by chtel jet na tábor jako kuchař? Vaření na peci na dřevě, max 50 lidí celkem, děti do 30 ks (7-16 let)?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TESSS: koprovku, chlodnik, bramnorový salát s koprem, tzatzky, přidat do nějaké kvašené zeleniny.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    TESSS:
    Svěží okurkový salát s jogurtem a koprem | Hello Tesco
    https://itesco.cz/hello/recepty/svezi-okurkovy-salat-s-jogurtem-a-koprem/573788/
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    TESSS: Vzrnul bych ho do salátu. Je to žravé. I když je toho hodně u nás se ohřeje v bříšku velice rychle :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TESSS: pesto?
    TESSS
    TESSS --- ---
    Co s koprem, který potřebuje rychle zpracovat? Mrazit ho nechci a na suseni uz neni. Jde z toho udelst treba vyvar, ktery pak dal pouziju?
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MUTHA: dělala jsem to piri piri kuře (stehenní řízky) a bylo to vynikající, určitě si brzo zopakuju!
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    PETATA: moc dekuji
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    GUDRUN: variace na tohle (+nejlepsi verze: minus fazole (nebo jen trochu bilych na rozemlete zahusteni) a pridat na cervenym vine))

    https://www.bbc.com/food/recipes/great_sausage_casserole_73010
    PETATA
    PETATA --- ---
    LADY_MYSKA: 1) jako tatarak na toust, na zaver oliv olej
    2) ogrilovat
    3) http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Al-sugo-di-salsiccia
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    Dostala jsem Salsiccia Salamella Toscana - co s tim?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    GUDRUN: kedlubny mam rad na masle.
    oloupas je, rozkrajis je na pulky a ty na cvrtky a ty cvrtky ne tenky platky (tak 2mm). varis pak v osoleny vode s maslem a soli do mekka. na zaver to popepris bilym peprem
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    GUDRUN: Dělám dušené s kysanou smetanou, koprem a petrželkou. Buď v roli přílohy, nebo s vejcem a brambory jako hlavní jídlo.
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    VENIKA: děáte červenou květákovou? tak uplně stejně, akorát se vymění květák za kedlubnu. Ale koukala jsem, že legendy říkají, že variací je mnoho:

    http://chillin.sk/...nebudem-vahat-aku-polievku-urobit-tradicna-polievka-z-kalerabu-dostala-kazdeho/ - tuhle zkusím, je tam víc ingrediencí, mohla by bejt jiný a chutnat doma víc
    https://fifthcrowfarm.com/recipe/hungarian-kohlrabi-soup/ - tohel bych podepsala, kdyby se vynechal ten fenykl nebo co a to mlíko.
    http://rozikonyha2.blogspot.com/2017/08/karalabe-leves.html - tahle je zase vícezeleninová, to neděláme.

    takže: cibulka, na tuku opéct, na malé kostičky kedlubna a brambory, zaprášit červenou paprikou, podlít vodou nebo vývarem, vařit do měkka, podle chuti přidat vajíčko nebo ne, rozmačkat brambory na zahuštění nebo ne... případně pokud není vajíčko, mám do toho ráda i lžíci smetany.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam