• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    ZUZKAOU: Do vodního skla se vejce nakládala, aby byla na období, kdy slepice nenesou. Používala se normálně do těsta na knedlíky či buchty, ale na přímou konzumaci až tak ne. Princip je ten, že vodní sklo zalepí póry na vejci, omezí okysličování a prodlouží trvanlivost.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUZKAOU: naprosto netuším, přistálo to u nás spolu s flaškou vína jako úplatek za to, že odvezeme na tábor krom našeho ještě jedno další dítě...
    no jsou v ledničce a odpoledne jedno zkusím vytáhnout a uvidím, co to je :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: tyjo. a je to takové to naložení do kyselého laku uvařených vajec a nebo syrova do vodního skla?
    Kyselé vařené vajíčka jsou britská verze utopenců a mrnava krepelci by mohla fungovat do salátů, do kulajdy či ke koprovce.

    co s těmi ve vodním sklem nevím, jak bych se toho bála.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    dostala jsem sklenici domácích nakládaných křepelčích vajíček (nebo minimálně doma nakládaných). Jak s tím zacházet? předpokládám radši do ledničky a rychle spotřebovat?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ADELHAIDA: podle myho si sunku varila na moc vysokou teplotu ci prudce. zkus do ni priste pichnout sondu doprostred a vyndavej jakmile sonda dosahne 80st. ja sem varil na 75st
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Dělala jsem poprvé domácí šunku v šunkovaru. Kilo vepřové kýty nakrájené na kostky o hraně cca 1,5 cm, hrst masa naškrábaná, lžička medu, dvě lžičky Pragandy a dvě obyč soli. Míchané půl hodiny, odleželé v lednici po dobu cca 36 hodin, v mezidobí ještě jednou promíchané. Táhla jsem to cca 1,5 ve vodní lázni jako vývar, tzn. ode dna šly bublinky, ale nevařilo se to. Teď tedy ochutnávám a nemůžu se rozhodnout, jestli je to úplně OK. Barva pěkná, dobře drží, chuť taky jde, ale zdá se mi trochu suchá. V receptech na netu píšou na kilo masa tepelnou úpravu od jedné do dvou hodin, tak jsem to dala na tu 1,5 a nevím, jestli to nebylo moc - právě poslední hodinu se mi nahoře začala vylučovat tekutina. Nebo je na šunku vepřová kýta málo tučná?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jak psal někdo vedle, kdo má doma nástavec na odšťavňování drobného ovoce k Boženě, může tím prohnat i rajčata a má pyré bez slupek a semínek :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: sorry, vymlouvajíc. Nebudu používat přechodníky, když to neumím automaticky ;-)
    TESSS
    TESSS --- ---
    ZUZKAOU: jestli ona nevím, mám to od cuketky, ale tohle je jediný, kdy to loupu. A teď mám sto chuti jednu krabičku vytáhnout a sníst :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TESSS: vona to chce loupat? S tím se tedy nenamáhám, vymlouvaje se na vlákninu ;-)
    E_D
    E_D --- ---
    TESSS: nemusis loupat, staci to rozvarit a pak propasirovat pres cednik.
    TESSS
    TESSS --- ---
    ZUZKAOU: rajcatova omacka je skvela, uz ji mam plnej mrazak ☺. Jen si neumim moc predstavit loupani cherry rajcat. Každopádně děkuji za tipy a nejen tobe
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TESSS: omáčku s máslem podle Marcely Hazan. Omáčku z pečených rajčat. Zavařit do menších sklenic a v zimě si užívat pozdravu z léta.

    Fermentovanou salsu. (tu nezavařovat, tu vrazit do lednice)

    Classic Recipe: Marcella Hazan's Famous Tomato Sauce | Kitchn
    https://www.thekitchn.com/marcella-hazans-amazing-4ingre-144538
    Recepty: Senzační omáčka z pečených rajčat (recept měsíce září) | Zpátky domů
    http://www.michopulu.cz/cz/recepty/12-senzan-omka-z-peench-rajat
    Rajčata II
    https://www.zkvaseno.cz/2013/09/rajcata-ii.html
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    TESSS: prezrat se rajcatovyho salatu:).
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TESSS: ach, sežrat :D
    FITH
    FITH --- ---
    TESSS: pekne rozpulit,dat na plech na pecici papir,posypat soli,prov.korenim a cesnekem nakrajenym na drobno,pokapat oliv.olejem a dat pect do trouby. Klidne tri plechy najednou na horkovzduch. Co nesnite naskladat do sklenicek uzavrit a uschovat v chladnu.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TESSS: Krátce a prudce zapéct v troubě, naskládat do sklenic s česnekem a kořením a zalít horkým olejem. Když rajčata propíchneš v místě, kde bývala šťopka, špendlíkem, možná ani nepopraskaj. Můžeš to jíst sám, nebo rozdávat dobrým kamarádům jako dárky.
    FATBOZZ
    FATBOZZ --- ---
    Lečo
    TESSS
    TESSS --- ---
    Nějaké nápady jak zpracovat spoustu cherry rajcat? Dik
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZUZKAOU: ta brazilská ryba je super! Sice paprika, ale uvidíme. Tohle je fakt recept, co by mě nenapadl. Já nejsem moc referenční v ostrým a nadýmavým, sežeru všechno a nic mi nevadí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GUDRUN: všechno je potenciální alergen, var co jí chutná a vynechat vyloženě nadymave a ostré věci. to kari jsem měla na mysli tohle brazilské a jak je. tom kokos tak jsem to chybné uskladnila v paměťovém šuplíku kari :-) , je to jednoduché a jemne a strašně dobré.
    Brazilian Fish Stew (Moqueca Baiana) | RecipeTin Eats
    https://www.recipetineats.com/brazilian-fish-stew-moqueca-baiana/

    na pilafy projdi kavkazskou kuchyni a pak dej vědět, co se ti líbilo s bulgurem pak marocké taziny

    jo kuře s meruňkama - neskutečně dobré. k tomu kuskus/bulgur/rejzi/placky
    Mahmudiyye - An Ottoman Dish With Chicken And Apricots - Saucy Dressings
    http://saucydressings.foodzube.co.uk/mahmudiyye-an-ottoman-dish-with-chicken-and-apricots/
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    ZUZKAOU: hezký! ty pilafy jsou dobrej nápad a dušený hovězí s kedlubnama. a něco jako pilaf by šlo i s bulgurem, to bych se zavděčila. S čím zajímavým ten pilaf udělat? Mrkev mám zatím v každém jídle a hrášek chci nejprve ozkoušet. Papriky jsou taky prej potenciální alergen. Špenátový pilaf!
    Kotel asijskýho vývaru taky není vůbec špatnej nápad! (ale to jsem plánovala doenjang jiggae, kterej se předem moc chystat nemusí a tím bude asi potenciál asijský stravy vyčerpanej... a jakýkoliv kari chci nejdřív ozkoušet v malým množství, jestli to půjde... ) Díky :-) seš fakt studnice.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam