• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    DEVIL: Se právě ptám, jak se ten chilli olej dělá ;-) a když přidáš i recept na majonézu, nepohrdnu.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MUTHA: hotovo za 10 minut, skvělý. Dík!
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    LORAIN: udelej chilli olej a z nej pak chilli domaci majonezu...
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Děláte si někdo doma chilli olej? Mám přebytek chilly papriček a hledám nějaký osvědčený recept.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Snad nejsem moc OT:
    Sháním tip na někoho zajímavého, kdo dělá dobré věci z ovoce (ideálně jablka-hrušky), je fajn a umí na to udělat krátký workshop pod širým nebem. Jde o ovocnou slavnost 15. září na Klíčově v Praze, pořádá Na Ovoce. Takový rozptýlený jednodenní festiválek s odbornou částí, společným moštováním, dílnama pro deti i dospělé, hudbou a divadlem, jehož cílem je popularizace samosběru a pražských sadů.
    Ovocná slavnost Na Klíčově 2017 - Google Photos
    https://photos.google.com/...q03CEfxmxyFqB43Dpn89BpPJVA?key=blcwRWdWOHhDcnZrZHowOHNxdUlwWDdoN0VGOVFR
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    FAT: Pamatuješ si to dobře :-)
    FAT
    FAT --- ---
    PEPITO: Tchyně to dělávala běžně. Jen ta vajíčka měla potom jak bílek, tak žloutek hodně tekutý. Nešlo to použít odděleně. Jestli si tedy pamatuju dobře.
    PEPITO
    PEPITO --- ---
    ZUZKAOU: Do vodního skla se vejce nakládala, aby byla na období, kdy slepice nenesou. Používala se normálně do těsta na knedlíky či buchty, ale na přímou konzumaci až tak ne. Princip je ten, že vodní sklo zalepí póry na vejci, omezí okysličování a prodlouží trvanlivost.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZUZKAOU: naprosto netuším, přistálo to u nás spolu s flaškou vína jako úplatek za to, že odvezeme na tábor krom našeho ještě jedno další dítě...
    no jsou v ledničce a odpoledne jedno zkusím vytáhnout a uvidím, co to je :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TRISSIE: tyjo. a je to takové to naložení do kyselého laku uvařených vajec a nebo syrova do vodního skla?
    Kyselé vařené vajíčka jsou britská verze utopenců a mrnava krepelci by mohla fungovat do salátů, do kulajdy či ke koprovce.

    co s těmi ve vodním sklem nevím, jak bych se toho bála.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    dostala jsem sklenici domácích nakládaných křepelčích vajíček (nebo minimálně doma nakládaných). Jak s tím zacházet? předpokládám radši do ledničky a rychle spotřebovat?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ADELHAIDA: podle myho si sunku varila na moc vysokou teplotu ci prudce. zkus do ni priste pichnout sondu doprostred a vyndavej jakmile sonda dosahne 80st. ja sem varil na 75st
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Dělala jsem poprvé domácí šunku v šunkovaru. Kilo vepřové kýty nakrájené na kostky o hraně cca 1,5 cm, hrst masa naškrábaná, lžička medu, dvě lžičky Pragandy a dvě obyč soli. Míchané půl hodiny, odleželé v lednici po dobu cca 36 hodin, v mezidobí ještě jednou promíchané. Táhla jsem to cca 1,5 ve vodní lázni jako vývar, tzn. ode dna šly bublinky, ale nevařilo se to. Teď tedy ochutnávám a nemůžu se rozhodnout, jestli je to úplně OK. Barva pěkná, dobře drží, chuť taky jde, ale zdá se mi trochu suchá. V receptech na netu píšou na kilo masa tepelnou úpravu od jedné do dvou hodin, tak jsem to dala na tu 1,5 a nevím, jestli to nebylo moc - právě poslední hodinu se mi nahoře začala vylučovat tekutina. Nebo je na šunku vepřová kýta málo tučná?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    jak psal někdo vedle, kdo má doma nástavec na odšťavňování drobného ovoce k Boženě, může tím prohnat i rajčata a má pyré bez slupek a semínek :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: sorry, vymlouvajíc. Nebudu používat přechodníky, když to neumím automaticky ;-)
    TESSS
    TESSS --- ---
    ZUZKAOU: jestli ona nevím, mám to od cuketky, ale tohle je jediný, kdy to loupu. A teď mám sto chuti jednu krabičku vytáhnout a sníst :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TESSS: vona to chce loupat? S tím se tedy nenamáhám, vymlouvaje se na vlákninu ;-)
    E_D
    E_D --- ---
    TESSS: nemusis loupat, staci to rozvarit a pak propasirovat pres cednik.
    TESSS
    TESSS --- ---
    ZUZKAOU: rajcatova omacka je skvela, uz ji mam plnej mrazak ☺. Jen si neumim moc predstavit loupani cherry rajcat. Každopádně děkuji za tipy a nejen tobe
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TESSS: omáčku s máslem podle Marcely Hazan. Omáčku z pečených rajčat. Zavařit do menších sklenic a v zimě si užívat pozdravu z léta.

    Fermentovanou salsu. (tu nezavařovat, tu vrazit do lednice)

    Classic Recipe: Marcella Hazan's Famous Tomato Sauce | Kitchn
    https://www.thekitchn.com/marcella-hazans-amazing-4ingre-144538
    Recepty: Senzační omáčka z pečených rajčat (recept měsíce září) | Zpátky domů
    http://www.michopulu.cz/cz/recepty/12-senzan-omka-z-peench-rajat
    Rajčata II
    https://www.zkvaseno.cz/2013/09/rajcata-ii.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam