VESPER_INDIGO: namáčením semeno začne klíčit a začnou se v něm dít nejrůznější enzymatické reakce. Napříkald se štípat složité škorby na jednoduché, aby na to klíčení mělo z čeho brát energii. Proto se sníží obsah oněch oligosacharidů. Mimo jiné se ale taky začnou rozkládat antinutriční látky jako je třeba kyselina fytová. Množství vylouhovaných živin je zcela zanedbatelné. Když už, tak jsou pak v tom vývaru a ten stejně vylévají jen nepoučení, kteří neví že luštěninový vývar je prima zdroj umami.
Přidávání bylin do vaření je spíš placebo efekt a ochucení těch luštěnin, co dál má smysl je dostatečná doba vaření - čím déle to vaříš, tím vícl dalších sacharidů se zjednoduší a tím menší šance je že to bude nadýmat.
Míra nadýmání tak jako tak záleží především na tom, co ti bydlí ve střevech a jak moc je to na luštěniny navyklé. Pravidelnou konzumací malého množství luštěnin si tam vypěstuješ takové kultury, co pak bez problémů zpracují i běžné porce.
Denně dvě lžíce humusu a nebo hrst pučálky dělá mnohé dobro.