• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    DIVER: no a presne na takyto recepti ti ja kaslem. tiez zvladam ryzu v pohode bez ryzovaru, ale stoji ma to o dost viac energie, tak preco si to neulahcit :) ak ma na to niekto miesto v kuchyni...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    DIVER: Nekomu to muze fakt pomoct:-) Ja mam treba panev na palacinky, nic jinyho nez placky se na ni delat neda. A moje babicka udela perfektni palacinku na zelezny panvi votacejic ji jidelnim nozem:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak skvělej chleba peče remoska.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUANTI: no jako ne moc zázračně- dopadne podobně jako z pekárny a těsto musíš udělat vedle, ale jako jo - jako to umí vysokou teplotu (nad 180°C), tak ti to to těsto upeče.
    DIVER
    DIVER --- ---
    87HIGHFLYER: taky mi přijde rýžovar zbytečnej. chápu, že pro někoho je to řešení, ale uvařit rýži je naprosto triviální.

    (pra)babičky recept: rýže/voda: 1:1,5. osolit, vařit asi 6,5 minuty mírným plamenem pod pokličkou. zabalit do utěrky a nechat 15 minut odstát (ideálně v peřinách). ověřený, bez připalování, zbytečný vody navíc, bez suchý, tvrdý nebo rozměklý rejže.

    a rizoto (risotto) je zas úplně jiná rejže a liga. tam je to samozřejmě jinak. mám kamarády s rejžovarem, dokonce ho používají, ale přijde mi to jako blbost.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ZUZKAOU: mooooment moment moment. Existujou multifunkční hrnce, co i pečou chleba?!
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ZUZKAOU: já právě nechci ryzovar vůbec, přišlo mi to jako pro moje potřeby úplná zbytečnost. Což se mi potvrdilo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: konkrétní podrobnosti neznám a současné znojemské okurky určitě nejsou předkvašené, ale kvašené okurky nejsou úplně trvanlivá věc. Takže pokud je chceš jíst i na jaře a ideálně aby byly i trošku křupavé, tak naložit to do octa zastaví další fermentaci. Asi. Mrknu se po tom, zní to zajímavě.

    87HIGHFLYER: neber rýžovar, ber chytrý hrnec s nastavitelnou teplotou - od jogurtu po pečení chleba, přes pomalé vaření. Chytrý hrnce jsou fakt dobrej nápad.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    87HIGHFLYER: Je to skvela vec pro lidi se spatnou ryzovou karmou, jako jsem ja. Nejen, ze neumim uvarit ryzi sypkou ani tu v pytliku, ale dokonce nesmi nikdo ani varit ryzi v moji pritomnosti, protoze se mu nepovede :D.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    87HIGHFLYER: Ak máš vychytanú chuť v normálnom hrnci, tak nie. Je to viac foolproof :).
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    MART1NKA: ok, takže jde o ten automatickej proces, nikoliv o chuť, chápu:)
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    87HIGHFLYER: vařím v něm nejen rýži, ale i bulgur a quinou, je to bez práce :)
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    87HIGHFLYER: Je to mnohokrát pohodlnejšie, ako variť ryžu v hrnci. Pri dodržaní dávok sa ti to nikdy nespáli, nemusíš to vôbec hlídat a ryža je vždy akurát mäkká nerozvarená. Samé sa to vypne, keď je to hotové. Pre roztržitých ľudí je to super. Mne to skracuje nutnosť pobytu v kuchyni pri varení, kde mám vychytaných niekoľko one-pot jedál a cca 20 min pred koncom zapnem ryžovar a dorobí sa to naraz. Popritom si v inej miestnosti robím svoje. Kto má rád ryžu, určite to potrebuje. :)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    K čemu je dobrej rýžovar v domácích podmínkách? Chutná z toho ta rejře jinak? Nebo proč se to používá?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    GUDRUN: na pravy vareni ve woku potrebujes fakt mocnej horak, nebo indukcni prohluben ve sporaku, aby to za neco stalo. neco takovyho https://www.youtube.com/watch?v=4Efo7DMP7iI nebo tu indukci https://www.youtube.com/watch?v=mRdbMzF7aTY
    na normalnim plamenu z varice je wok takova vratka a nesikovna panev, ktera se nedokonale zhavi.
    namisto woku doporucim poradnej 'cast iron' hrnec. ten dat na plamen a poradne rozehrat bez oleje. to je imho levnejsi a efektivnejsi metoda simulace woku bez potrebneho plamene..
    PETATA
    PETATA --- ---
    GUDRUN: tak rozhodne neber ten za cca 500 kc z Tescomy
    po cca 5 pouzitich se zacal loupat.. reklamovali jsme ho trikrat, pokazde vymena za novy a za mesic znovu..
    GUDRUN
    GUDRUN --- ---
    jakej vybrat wok? vaření na plynu, pro dva lidi většinou, chci dlouhou rukojeť a ne dvě uši. použití 2-3x týdne, počítám s tím, že do myčky nemůže. teď jsem měla telaf s termospotem a přestože si myslime, že jsme se k němu chovali hezky, teflon, nebo co to je, se loupe. ale nemám moc zkušeností s tím a mám obavy z neteflonovy pánve. na druhou stranu jsou asi víc nezničitelný, co? co jsem koukala, do cca 1500kc je docela sirokej vyber...
    UCKO
    UCKO --- ---
    DIVER: Okurka není žádná málá holka!
    AIJA
    AIJA --- ---
    DIVER:
    Musím to zkouknout odpoledne. Teď mám hlad a hroznou chuť na okurky. Vůbec se na to nemůžu soustředit:-)
    DIVER
    DIVER --- ---
    koukám teď na docela zajímavej pořad s tím přiblblým moderátorem z kampaně Besipu :)

    Boží dar - příběhy českých potravin: Chléb — Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/porady/11983389145-bozi-dar-pribehy-ceskych-potravin/217562220100001/

    dneska je to o okurkách. a fakt dobrý informace! kdysi se tím krmil dobytek a chudí, protože okurky byly hořký. pak to zkřížili s tureckejma a výsledek jsou ty dnešní. hořká chuť se ještě různě přebíjela kořením atd atd.

    jen tam ale říkal: že znojemský okurky jdou "po mléčném kvašení ještě do octa".

    teď tam je ještě pasáž z průmyslový výroby znojemských okurek, ale nic podobnýho tam neříkají.

    může mi někdo vysvětlit ty dvě fáze: mléčné kvašení + nakládání do octa? to neznám. je to nějakej starej recepis?

    btw. když na to mrknete, je tam někde v půlce zajímavej recept na nakládání okurek i se šalvějí, tymiánem a asi osmi dalšíma ingrediencema. koukal jsem na to trochu vykuleně, ale představuje to tam jako starej tradiční recept a nezdá se to úplně marný. neznáte to někdo?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam