koukali jsme pred par dny na epizodu z
https://www.netflix.com/cz/title/80201866
a delali tam makhani chicken bez chicken.. maslove kure, ale bez masa (delali vege verzi)
dostala jsem na to (v masove verzi) v noci chut, takze jsem googlila, zkompilovala si nejaky recept, ve tri rano objednala rohlik a dnes udelala :D
je to pikantni, kremove, ale zaroven svezi a lehce nasladlokysele - nemuzu mlecne vyrobky, takze jsem pouzila alternativy, ale normalni lidi muzou pouzit normalni mlecne produkty
v tom dile radila indicka food kriticka dve veci - na konci pridat med a do zakladu dat suseny koriandr, tze jsem se tim ridila
0,5 kg kur. prsou
2 cibule
4 strouzky cesneku - cca 20gr - najemno
zazvor - cca 45 gr - najemno
2-3 lzice garam masaly (cely to koreni jsem tam dala od oka, tak jen odhaduji, kolik to tak na to mnozstvi mohlo byt) - jinak u te GM dost zalezi, co v ni budete mit.. ja vzala tuhle
https://www.rohlik.cz/...masala-kari&cartUpdateSource=%3AFront%3ASearch%3Adefault-product-basketForm .. podle chuti, kdyz vam tam bude neco chybet, pak muzete doplnit jeste to jednodruhove koreni (skorice a kardamon urcite nic nezkazi)
1-2 lzice kajenskeho pepre (kdo nema rad palive, ubere)
1-2 lzice sladke papriky
0,5 lzice rimskeho kminu (spis min, ja ho uz tolik nemusim a navic bylo v GM)
1 lzice suseneho koriandru
1 bobkovy list
1 lzice medu
1 konzerva rajcat
kesu orisky (vetsi hrst)
hodne ghee (nebo masla)
200 ml (soj). smetany
sul
1 maly bily (soj.) jogurt
2 lzice kurkumy
kureci prsa na kosticky nalozit do (soj.) bily jogurt, ve kterem je rozmichana kurkuma a sul - aspon hodinu, lze pres noc, lze i do dalsiho koreni, ale takhle to staci; jde tam o zkrehnuti masa a nachyceni takove "kremovosti"
pote si na trose oleje opecu a dam bokem
na hlubsi panvi na ghee opecu 2 cibule na hrubsi pulkolecka
pridam zazvor, po chvili cesnek, zasypu korenim (k. pepr, paprika, r. kmin, GM, koriandr, BL), necham opect (bacha na spaleni) a provonet, vznikne z toho takova vonava pasta s chlupama (zazvor)
zaleju rajcatama (na male kousky) a necham provarit - par minut
pote vyndar BL, rozmixovat, precedit - bez toho tam budou zazvorova vlakna a ne kazdy to ma rad (v teto fazi jsem pridala jeste trochu ghee a nechala rozpustit, ale neni to nutne)
zpet na panvi pridat smetanu, provarit, osolit (nekdo by mohl opeprit cernym peprem, ale ja nedelala a nechybelo to tam), ochutnat, pridat med, rozmichat, pridat kesu orisky (hrube posekane), kure a nechat prohrat par minut (uz nevarit)
na taliri posypat cerstvym koriandrem, podavat s basmati
jsou to cca 3 porce, zaprasilo se po nich ve dvou :)
foto nemam, nestihla jsem a neni to moc fotogenicke jidlo beztak
barva se odviji od mnozstvi rajcat
bude to vypadat nejak takhle
foto neni moje, je odsud
https://upload.wikimedia.org/...ia/commons/thumb/3/3c/Chicken_makhani.jpg/1200px-Chicken_makhani.jpg