• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: troška teorie k tomu obalování kuřete do stir fry.

    Chinese Velveting 101: An Introduction to Water-Velveting | Serious Eats
    https://www.seriouseats.com/2014/07/chinese-velveting-101-introduction-water-velveting.html
    Chinese Velveting 101: Stir-Fried Chicken With Mushrooms and Oyster Sauce | Serious Eats
    https://www.seriouseats.com/2014/07/chinese-velveting-101-stir-fried-chicken-mushrooms.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TOREIP: cos nakonec vařil a jak to dopadlo?

    Tvůj popis je trošku zmatený, což nejspíš vedlo k tomu, že nikdo nereagoval.

    Kari - se dělají tak, že se aromatizuje tuk částí , pak se na to hodí nudličky masa nebo tofu, přidá se případná zelenina a pak se dodá omáčka a zbytek koření.

    Nakládání do solamylu dělají číňané do stir fry, kdy tedy ten postup je ve své podstatě podobný, ale omáčky je méně a je tekutější a její hlavní funkce je kořenit, ne dělat omáčku jako u kari. A tedy stir fry je pražené na vyšší teplotě a kratší dobu. Obalit maso v solamylu a bílku pomáhá udržet šťavnatost při tom pražení na prudko v kari jihvýchodně asikského typu to nemá smysl, protože to maso se sice opeče, ale pak se stejně dusí.

    Nějaké případné recepty, co má smysl vyzkoušet.

    tady je jednoduchý indický recept od Inda. Jako úvod do výroby indických kari to stojí za vyzkoušení.

    https://www.youtube.com/watch?v=HOM-8PpH91I

    A tady jsou pak dva složitější recepty - složitější v tom, že nejdřív pracuješ s kořením a cibulí a zázvorem a česnekem. a je tam o fous víc kroků. Ale ve skutečnosti to jsou jednoduché věci, jak to člověk jednou chytí.

    https://www.youtube.com/watch?v=5eMgECPDbAo


    Tohle pak je s kokosovým mlékem

    https://www.youtube.com/watch?v=O-0Lxyyrstc


    a tady je pak třeba jednoduché thajské kuřecí kari
    https://www.youtube.com/watch?v=wno_qUB02lM
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    LADY_MYSKA: ten mi neva ;)
    LADY_MYSKA
    LADY_MYSKA --- ---
    TOOMIX: Jen pozor na slozeni, sem tam se jim do koreni dostava glutamat
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    TOOMIX: tam jsem nakonec nechala ranec :)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    JAJITA:

    Koření od Antonína
    https://www.koreni.cz
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    GEISHA: zkus ze shin food na Korunní, kupovala jsem to tam a bylo to přesně to, co je v asijských restauracích
    HENNYVILLE
    HENNYVILLE --- ---
    GEISHA: Wakame jsme brali v predchozi praci ze Sapy a bylo mrazeny, chemicky zeleny a moc dobry. To stejny se da bezne koupit treba na Francouzske v Prase. Myslim, ze i v Brne na Olomoucke ho najdes.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    87HIGHFLYER: díky
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    JAJITA: salvator ma podle me dobry. Plus je to za smesny penize.
    ZANNA
    ZANNA --- ---
    MOIRAIN: Já bych si ji vzala jestli je ještě volná.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    Prosím vás, odkud nejraději objednáváte koření? Mám na mysli různé masaly, kurkumu, koriandr a tak.
    Předem díky za tipy ;)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    SMOKY: ti dik.. zitra bude na obed :D
    TOREIP
    TOREIP --- ---
    Rad bych dneska udelal kure na curry, ingredience mam snad vsechny, vcetne garam masala, curry pasty, kokosove mleko, ale recepty se diametralne lisi. Kureci prsa uvarit nebo osmazit? Ma smysl to nejdriv nakladat do solamylu? Je lepsi kureci, ci zeleninovy vyvar? A taky v jake fazi se tam pridava kokosove mleko. Delam to prvne a nerad bych to posral.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: tak mám asi vítěznej recept :) dík
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    DIVER: Mají ho třeba v Makru, jestli se dostaneš https://sortiment.makro.cz/cs/salat-wakame-z-mor-ras-250g-f3/207238p/
    Nebo to přeprodává japafood.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: sušený rehydratujes. nakrájís na požadovaný tvar, případně chvíli povaris, jestli je chceš vyloženě měkké. A přidáš zalivku případně další zeleninu. viz třeba tohle

    Seaweed Salad with Miso Dressing 海藻サラダ • Just One Cookbook
    https://www.justonecookbook.com/seaweed-salad-recipe/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: továrna vezme čerstvé řasy, udělá barevný salatek, napytluje a zamrazi...
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: promiň, ale ještě...

    "jestli to chceš tenký a jasně zelený, tak potřebuješ kupovat ten hotovej že čerstvých řas"

    to ty tenký řasy fakt mezi sušenejma neseženu?
    DIVER
    DIVER --- ---
    já čerpal info o řasách obecně třeba odtud. u některých druhů píšou o nějaké toxicitě, ale u wakame zrovna ne...

    Mořské řasy - nebojte se jich - Vaření.cz
    https://clanky.vareni.cz/morske-rasy-nebojte-se-jich/
    DIVER
    DIVER --- ---
    FITH: BEBEBE: to jste mě moc nepotěšili, ale nechci to jíst po kilech. každopádně to ještě někde skouknu a zvážím, tak aspoň dík za varování. štve mě i ta "chemická" zelená, protože se mi fakt líbí :)

    nicméně se přes to zkusme teď přenést. jak jako "z čerstvých řas" ZUZKAOU:??? to mi chceš říct, že to sem fakt někdo vozí letecky? já to měl z nějakýho bistra, kde to asi bývá normálně na jídeláku a několikrát z nějakýho cateringu. to to fakt kupujou čerstvý? a, pls, co to je u asiatů? já to fakt ještě nikdy neviděl prodávat.

    čert vem tu barvu - ale když budou ty řasy sušený, má to pak aspoň stejnou konzistenci a chuť? křupe to?

    když to seženu čerstvý, je to na váhu, ve skle, ve vakuu, z ledu jako ryby? vydrží to chvíli v lednici?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam