• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    AIJA
    AIJA --- ---
    ZUZKAOU:
    Česnek s tymiánem to asi zase vyhraje, přihodím barevný pepře a možná nějakou houbu...
    AIJA
    AIJA --- ---
    O víkendu budu muset spáchat jehněčí lopatku. Máte někdo nějaký jiný recept než s rozmarýnem a na víně?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: Ha - dneska dělám ten samý proces - lisování, mražení, ochucení a pečení s extra firm tofu od korejců - bylo zcela nezrnité, narozdíl od běžného českého tofu a tam to teda dělá daleko větší změny v konzistenci a je to fakt dobrý. Dokonce to začalo dělat i onen efekt vrstev, co pak má ve videu o tofurybě.

    Přemejšlím, jestli to jejich tofu je srážené sádrou, protože když zkouším domácí tofu s nigari, tak připokusu o pevné tofu (tedy ze zahřátého sojového mléka) vylézá víceméně to zrnité co je v krámech a hedvábné (nastudeno) se mi prostě nedaří.

    Asi mi nezbude než si objednat sádru v potravinářské kvalitě z fichemy.
    EDERA
    EDERA --- ---
    TESSS: Do klasického teplého boršče dávám plechovku krájenejch. Pro mě je boršč zimní jídlo, a to čerstvý dobrý rajčata člověk ani běžně nesežene.
    FITH
    FITH --- ---
    TESSS: Treba nastrouhany na velkych slzach,zalezi na gustu kazdeho kuchare :o)
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    THEODORT: ja tobe taky mam sto chuti, kopr je pro litevskou kuchyni zasadni, proto jsem na nej upozornila, uvedla v receptu, ale kdyz ho nekdo nedava, protoze mu nechutna, za to minuskovat?

    Lidi, vite o tom, ze borsc, teply i studeny je "spravne" podle kazdy rodiny jiny? Kdyz budete hledat recepty v litevstine, najdete ruzne recepty, kde chybi i pulka ingredienci :D
    A rajcata v teplem - za ta mi zas polorus (cechorus) vycinkal, ze to je ukrajinskej vynalez :)))))
    TESSS
    TESSS --- ---
    Jak je to s tema rajcatama, pokrajeny čerstvý.? Loupany z plechovky by sly taky?
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    MOUNTBATTEN: za ten kopr jsem musel dat minus :)
    VSICHNIMAME: spolehlivy a presny postup zde: http://dadala.hyperlinx.cz/pol/polr0190.html

    kopr je v cholodniku to nejdulezitejsi! nesetrit!

    a zloutky, ty musi byt najemno rozetrene aby nedelaly v polevce hrudky a krasne ji zahustily :)
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    AIJA: Párkrát jsem ho vařila, ze dvou druhů masa. Naposled v pomalým hrncu.
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    DIVER:
    ano
    kostičky
    ne
    ne
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    VSICHNIMAME: vpodstatě https://lt.wikipedia.org/wiki/%C5%A0altibar%C5%A1%C4%8Diai :)
    sice jsem četla (litevské) recepty, kdy řepu pečou na hrubé soli apod., ale dělám ho jednoduše:
    ingredience: červená řepa, brambory, vajíčka, okurka, jarní cibulka, tučný kefír a sodfovka (jo a kopr*)
    uvařit brambory, vejce a řepu a dát vychladit
    uvařenou, vychladlou řepu nastrouhat, stejně tak okurky, poté vajíčka nakrájet na jemno a nadrobno jarní cibulku. Smíchat v míse s kefírem (hodně tučným), na chvíli dát odležet - nemělo by to být tekutý, spíš kaše a až se to odleží, přidat sodovku a vytvořit z toho polívku!
    Brambory podávat na vedlejším talířku

    Druhý způsob: brambory tam nakrájím také (často jsem je měla uvnitř v polivce, neservírovali mi je vedle a mně to tak i víc chutná:) )

    ad* kopr: ten se seká jako poslední, vpodstatě se jím ta polivka sype, ale já ho nedávám, protože muž ho nesnáší (ten si jídla v Litvě užil hehe:))) )
    FITH
    FITH --- ---
    EDERA: Mas pravdu,rajce tam patri :o),uz zapominam...
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    MOUNTBATTEN: mas osvedceny studeny litevsky?
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    do vařenýho řepu na kostky, do studenýho (šaltibarščai) nakrouhanou (ale já vlastně nedělám boršč, dělám "ajntopf" s masem ideálně aspoň 2 druhů, řepou, brambory, mrkví a hovězím vývarem; studený se snažím kopírovat litevské recepty ;) )
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    DIVER: Brambory ano, řepu na kostky, kopr když je, zahuštění ne. Maso v podstatě cokoliv, co zrovna je. Nejčastěji nějaká drůbež, nebo hovězí... nedávno jsme měli v mrazáku zbytek jehněčí pečeně, co se nějak nezvládalo sníst, tak tam šlo i jehněčí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Řepu jedině kvašenou - zelí pak nutně čerstvé. Fakt to zkuste je to boží.
    brambory nedávám a nezahušťuju.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Jo, a bigos! Zkoušeli jste někdy vařit bigos?
    AIJA
    AIJA --- ---
    Řepu na kostky, ale pokud nemám čerstvou, tak klidně sterilovanou hrubě strouhanou.
    Kopr někdy. Rajčata dávám. Maso podle situace, někdy i dokonce tři druhy, jak by prý mělo být. Brambory taky jen někdy. Řídím se tím, co je v lednici, ve špajzu nebo na zahradě. Vlastně je boršč pokaždé jiný:-) Kolegové z Ruska a Ukrajiny, kteří jsou tu na dlouhodobé stáži, se sami dohadují, který boršč je ten lepší. Jo, a rybu bych do něj nedala.
    EDERA
    EDERA --- ---
    DIVER: Brambory ano, řepu na kostičky, kopr ne (nenapadl mě, zkusím příště), nezahušťuju (zeleniny a masa je v tom dost).

    Dáváte rajčata? Třeba FITH je v receptu nemá.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam