• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    https://m.heureka.cz/tlakove-hrnce/tefal-clipso-minut-duo-5l/ tenhle a nemůžu si stěžovat, dá se tam dobře obdělat maso na tom nepřilnavém povrchu a pak pod tlakem dusit.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TOM: Tefal
    TOM
    TOM --- ---
    btw jaký kdo máte papiňák?
    koukám na ten Orion (jeden z mých nejoblíbenějších obchodů) a zaujal mě tenhle
    docela nedávno jsem totiž koupil v extra slevě 9l Banquet (podobný jako tady) za cca 300, a je to šmejd (nepřekvapivě, ale chtěl bral jsem ho na zkoušku, nikdy jsem v něm nevařil) - netěsní
    TOM
    TOM --- ---
    QUANTI: právě, to pak postrádá smysl ;)
    jako co se týče tuku celkově, tak podle pyramidy asi jsem pod 20%, ale po čtvrt roce ustáleného stereotypu na sobě nepozoruju žádný nedostatek
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TOM: no já myslela odtučněný no :D
    TOM
    TOM --- ---
    BONEMINA: zkusím! ♥
    TOM
    TOM --- ---
    QUANTI: = živočišný tuk
    navíc mi nechutná, jen tak samotný
    miluju ho (plnotučnou variantu, právě) s pažitkou a bramborama, ale tam jsem vždycky přidával ještě tak půl kostky másla právě, na dva tvarohy :-D
    jinak cholesterol je samozřejmě složitější téma, třeba v kombinaci s vlákninou se prý tolik nevstřebává, nebo v sýrech podle nějakých studií taky ne
    některé rostlinné tuky taky nejsou zrovna výhra, takže zatím zkouším, jak se na krevních testech projeví množstevní redukce (pracovní dny jsem vegan, přes víkend jím maso, máslo nejím vůbec) - jako vedlejší efekt jsem zhubnul 5 kilo (aniž bych začal třeba cvičit), vlastně zpátky na svoji váhu co jsem měl od 17 do 30 let (než se začal zpomalovat metabolismus, asi)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TOM: mozna ti hodne usnadni zivot pasirovaci sito s klickou, napriklad https://www.oriondomacipotreby.cz/...4?gclid=EAIaIQobChMIzaDOx93t4QIVjOd3Ch3_kAYGEAQYAyABEgJ-sfD_BwE
    Pulkila varenych fazoli mam propasirovanych na bezslupkovou pastu za par minut.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TOM: ad poslední věta - tvaroh?
    TOM
    TOM --- ---
    jinak z toho samého e-shopu se mi toho zatím daří vždycky nakoupit tolik, abych neplatil poštovné
    a hodně beru slzovku, kterou jsem tady ještě nezaznamenal (filtr mlčí), máte někdo zkušenost?
    je to moje nejoblíbenější příloha ever, chuť bych přirovnal jako něco mezi pohankou a jáhlami, strukturou zhruba jako kroupy

    dělám si z ní kubu:
    3 menší cukety na kostky, nasolit a nechat aspoň 15 minut "vypotit"
    na pánvi potom s cibulí a česnekem napůl osmažit, a trochu podusit (pánev je velká, cukety hodně, a dělala by se dlouho, tak si střídavě pomáhám pokličkou)
    ke konci přidat sušená rajčata, a buď shiitake, nebo jidášovo ucho
    často jsem ale líný (musí se vařit zvlášť), takže dělám mačo variantu bez hub

    když jsem líný jenom trochu, tak zvlášť na menší pánvi dám na minutu (max 2, jinak zhořknou) opražit mix lněných a sezamových semínek (olej jenom trochu, aby se rozlil po dně, hladina cca 2mm vysoká, první vsypat tolik lněných semínek, aby byly všechny ponořené, a teprve potom jemnější sezam, který nasákne zbytek oleje)
    osolit
    a přimíchat do kuby
    TOM
    TOM --- ---
    sharing is caring, takže: máte rádi fazole? nechcete po nich prdět? oloupejte slupky
    protože jenom ty ve střevech kvasí, a způsobují nadýmání
    je to sice trochu drbačka, ale když koupíte větší, tak půl kila trvá asi tak hodinu - a jde to dělat víceméně bez koukání, u televize

    co s půl kilem fazolí? pomazánku!
    když si odmyslím časovou investici do loupání (namočit 10h, povařit půl h, vychladnout, scedit, loupat), následuje mačo recept (díky za objev):
    rozvařit 2-3 hodiny mrkví, petrželem, palicí česneku a cibulí (1ks každého, abych dodal nekvasící vlákninu zpátky), do bylinkového plechového ponorného vajíčka bobkový list a nové koření
    scedit (vývar dávám stranou, a používám pak jako základ do instantní pohankové kaše od Nomina)
    na pánvi osmažit na oleji (rýžový, slunečnicový, nebo z vlašských jader) 2-3 střední cibule (v Lidlu bývá kvalitnější červená, než bílá), další česnek (půl palice), sušená rajčata (cca čtvrtina sáčku, lepší než z italských týdnů v Lidlu jsem zatím nenašel), chilli (domácí čerstvé bhut naga jolokia, 4ks)
    po cca 10 minutách smažení (cibule se dělá nejdéle, zbytek přidávám postupně, jak stíhám krájet) přelít pánev do hrnce k fazolím, vsypat cca 3/4 sáčku sušené majoránky, a rozmixovat tyčovým mixérem (protože nemám jiný, chvíli to trvá..)
    podle hustoty přilívat olivový olej, případně vrátit zpátky trochu vývaru
    sůl samozřejmě
    pak tím naplním plastové krabičky s víčkem (mám kulaté, velikost cca přesnídávky), dám pro jistotu ještě na 2 minuty do mikrovlnky, a v ledničce to vydrží... zatím jsem zkoušel dva týdny bez problému

    doktorka mi totiž nařídila nízkocholesterolovou dietu, tak experimentuju s vysazením másla, a nevěděl jsem, co na chleba
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: zatímco libečkotini je blbej nápad.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    KASUMI: vím o tom, ale nikdy jsem to neshledal užitečným :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TOOMIX: to byl vtip (pac takova funkce tu je, ze)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DIVER: KASUMI: si to dejte na Youtube do "Přehrát později" nebo do oblíbených ;)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DIVER: skoda, ze si tady na nyxu nejde udelat zalozku, co :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    TOOMIX: sakra. to do sklizně rajčat v hlavě neudržím :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Libečková vodka je zvláštní, ale do bloody mary super.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Ta paní je hustá

    Italian Grandma Makes Canned Tomato Sauce
    https://www.youtube.com/watch?v=4RwuSZDl_do
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam