• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    TOM
    TOM --- ---
    sharing is caring, takže: máte rádi fazole? nechcete po nich prdět? oloupejte slupky
    protože jenom ty ve střevech kvasí, a způsobují nadýmání
    je to sice trochu drbačka, ale když koupíte větší, tak půl kila trvá asi tak hodinu - a jde to dělat víceméně bez koukání, u televize

    co s půl kilem fazolí? pomazánku!
    když si odmyslím časovou investici do loupání (namočit 10h, povařit půl h, vychladnout, scedit, loupat), následuje mačo recept (díky za objev):
    rozvařit 2-3 hodiny mrkví, petrželem, palicí česneku a cibulí (1ks každého, abych dodal nekvasící vlákninu zpátky), do bylinkového plechového ponorného vajíčka bobkový list a nové koření
    scedit (vývar dávám stranou, a používám pak jako základ do instantní pohankové kaše od Nomina)
    na pánvi osmažit na oleji (rýžový, slunečnicový, nebo z vlašských jader) 2-3 střední cibule (v Lidlu bývá kvalitnější červená, než bílá), další česnek (půl palice), sušená rajčata (cca čtvrtina sáčku, lepší než z italských týdnů v Lidlu jsem zatím nenašel), chilli (domácí čerstvé bhut naga jolokia, 4ks)
    po cca 10 minutách smažení (cibule se dělá nejdéle, zbytek přidávám postupně, jak stíhám krájet) přelít pánev do hrnce k fazolím, vsypat cca 3/4 sáčku sušené majoránky, a rozmixovat tyčovým mixérem (protože nemám jiný, chvíli to trvá..)
    podle hustoty přilívat olivový olej, případně vrátit zpátky trochu vývaru
    sůl samozřejmě
    pak tím naplním plastové krabičky s víčkem (mám kulaté, velikost cca přesnídávky), dám pro jistotu ještě na 2 minuty do mikrovlnky, a v ledničce to vydrží... zatím jsem zkoušel dva týdny bez problému

    doktorka mi totiž nařídila nízkocholesterolovou dietu, tak experimentuju s vysazením másla, a nevěděl jsem, co na chleba
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: zatímco libečkotini je blbej nápad.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    KASUMI: vím o tom, ale nikdy jsem to neshledal užitečným :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TOOMIX: to byl vtip (pac takova funkce tu je, ze)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DIVER: KASUMI: si to dejte na Youtube do "Přehrát později" nebo do oblíbených ;)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DIVER: skoda, ze si tady na nyxu nejde udelat zalozku, co :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    TOOMIX: sakra. to do sklizně rajčat v hlavě neudržím :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Libečková vodka je zvláštní, ale do bloody mary super.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Ta paní je hustá

    Italian Grandma Makes Canned Tomato Sauce
    https://www.youtube.com/watch?v=4RwuSZDl_do
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: koupil sem si melasu (molases) a udelal s jeji pomoci naprosto svetovou bbq omacku, ktera se predtim s pouzitim ruznejch jinejch cukru (hnedejch, javor syrup, med) nikdy nedarila.
    jak je to poradne hnedy, tak to ma uplne mocnej divno-karamelovej nenapodobitelnej zaklad.
    timto dekuji za dopopruceni.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    DAWIDOS: toz byl to experiment, takze jsem smichala par ruznych indickych receptu na egg makhani s tim, ze to pak kdyztak doladim.

    Do dvoudecoveho hrnku nasypat kesu, zalit vodou. Uvarit 4 vejce, oloupat, nekolikrak propichat vidlickou. Na velke panvi rozehrat lzici masla, opict na ni vejce ze vsech stran. Udela to zkaramelizovanou pevnejsi krusticku na povrchu bilku. Vyndat vejce, misto nich dat do panve 3 mensi nasekane cibule a pomalu opikat do zlatova. Pridat lzicku nasekaneho zazvoru, strouzek cesneku a cheatovala jsem lzickou korenici smesi Shan Butter Chicken. Kdyz se koreni rozvoni, slit kesu, nasypat ho na panev, zalit pulkilovkou rajcatove passaty. Vratit do toho vejce a jak jsem to michala a rajcatovy sos houstl, postupne tam padlo pul kostky masla. Po necele pulhodince vylovit vejce a obsah panve do hladka rozmixovat. Hotova omacka mi prisla trochu moc husta, tak jsem ji jeste doredila cca deckou kokosoveho mleka. Smetanu by to taky sneslo.
    Vyslo to na 2 dospele a 2 slusne velke detske porce.
    DAWIDOS
    DAWIDOS --- ---
    BONEMINA: Pojdme ale s tim receptem!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Jak pls delate jehneci hrebinek nebo kotlety? Dnes mi ho zena koupila, tak se mi docela libi toto:

    Jehněčí do růžova | Cuketka
    https://www.cuketka.cz/?p=9536

    nebo

    Jehněčí hřebínek v bylinkovém kabátku | Apetitonline.cz
    https://www.apetitonline.cz/recept/jehneci-hrebinek-v-bylinkovem-kabatku
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Pokus o butter chicken bez kurete. Ani mi tam to maso nechybi.

    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    MAKII: no vidíš, máš plusový body :) a až ho necháš doma samotnýho, jen si to vytáhne z mrazáku
    MAKII
    MAKII --- ---
    TOOMIX: Můj muž nakonec prohlásil, že šest litrů leča je přesně to, po čem touží..
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAKII:
    Těch nápadů je tu spousta, určitě vyzkouším. Já dala nakrájený kapie pod hovězí maso. S rýží to bylo super.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: protože jsem tu měla hroudu ne moc povedenýho, špatně vypranýho másla z farmy a bylo tak jako tak ho potřeba přepustit. Plus to bude mít vyšší trvanlivost.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: jen takovej dotaz - proč přepuštěný máslo? nejde to i bez toho?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SHUKI: zatím to mám nahrubo nasekaný a zalitý přepuštěným máslem. večer to ohřeju a rozmyslím se, jestli to rozšmelcuju najemno a nebo zcedím. Asi spíš rozšmelcuju - budu to holt používat až na dokončení, ne jako základní tuk.
    Ráno jsem to mazala na chleba a dala na to hermelín a jako dost dobrá snídaně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam