• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Přišli jste skrz odkaz na příspěvek, který již neexistuje.

  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    WITTGENSTEIN: vsechny stejky jsou marinovany ve smesi soli a koreni nehlede na kroskontaminaci veprovym na grilu viz menu restaurace (montna's smokehouse).
    RISINA
    RISINA --- ---
    DEVIL: Co je MSG?
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    DEVIL: Tak mohli jste jí dát hovězí biftek :)
    Ale když vidím ten chybný apostrof u peas, taky bych se na ni vykašlal.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DEVIL: jako, ve skutečnosti mohla ( třeba: https://www.livestrong.com/article/551345-allergy-to-cane-sugar-not-refined-sugar/ )
    akorát je samozřejmě blbost s takovou sadou alergií očekávat, že by snad mohla jít mimo domov.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    kulturni vlozka
    zde je priklad toho, jak vypadaj 1st world problems.
    se skupinkou lidi prisla tlusta upocena machna do restauracniho retezu (ve kterym sem pracoval) a pri objednavce vrazila servirce do ruky tuhle vizitku. ta prisla za mnou jako k hlavnimu kuchari, at ji poradim co si muze dat. ja se nasral a rek servirce, at ji doporuci house salat bez dresinku a poslal ji este za manazerkou, aby ji taky poslala do prdele. 'gluton' to si ta hrochyne tiskla sama...
    prej warning: anaphylactic allergies..jakoze by mohla po pozreni cukru nebo mouky dostat alergickou reakci a chcipnout!
    lol mlada manazerka k ni sla osobne a rekla ji, ze vzhledem k rozsahlym alergiim si muze dat jen suchej salat, ale nedoporucuje to, protoze muze bejt kontaminovan moukou z krutonu co jsou pobliz :)
    nakonec nasrna hrochyne chtela hranolky, ktery ale manazerka rekla ze ji nemuze dat vzhledem k jeji vizitce a ke kroskontaminaci oleje vsim moznym.
    hrochyne musela sedet o vode a salatu se soli peprem octem a olejem :D servirka rikala, jak hrochyne chtela mluvit o omezene nabidce jidel s manazerkou jeste jednou, ale servirka ji rekla, ze spatny vyber restaurace je jeji problem.... a skupine povinne nazidovala povinnejch 18% navic na jejich ucet jako service charge. hrochyne skripala zubama i kdyz neplatila primo ona :)

    KURE
    KURE --- ---
    TOM: ja mam tuten. https://eshop.tescoma.cz/tlakovy-hrnec-ultima-6-0-l-2
    jako funguje dobre, ale to nastavovani tlaku je asi k nicemu takze nejspis zbytecne draha hracka.
    TOM
    TOM --- ---
    ZUZKAOU: na tom něco bude, mikrobiom se mi asi změnil, moc se teď právě nekamarádí s masem, ten koncept "jednou za čas" si v tomhle případě vybírá daň taky, ale úplným vegetariánem se zatím stát nechci ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TOM: hele zákládní věc, jak neprdět po luštěninách je jíst je pravidelně, ideálně každý den a jen trochu. Ćlověk si tak do měsíce vypěstuje mikroby, co je tráví snáze, než když tam pošle jednou za čas plnej talíř.

    Jinak na chleba chceš nízkotučnej tvaroh dochucenej nějakým dobrým olejem a osolenej. případně do toho přidej libovolnou bylinku a spol. němci snídají tvaroh s olejem ze lněného semínka.
    ANNNA
    ANNNA --- ---
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    https://m.heureka.cz/tlakove-hrnce/tefal-clipso-minut-duo-5l/ tenhle a nemůžu si stěžovat, dá se tam dobře obdělat maso na tom nepřilnavém povrchu a pak pod tlakem dusit.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TOM: Tefal
    TOM
    TOM --- ---
    btw jaký kdo máte papiňák?
    koukám na ten Orion (jeden z mých nejoblíbenějších obchodů) a zaujal mě tenhle
    docela nedávno jsem totiž koupil v extra slevě 9l Banquet (podobný jako tady) za cca 300, a je to šmejd (nepřekvapivě, ale chtěl bral jsem ho na zkoušku, nikdy jsem v něm nevařil) - netěsní
    TOM
    TOM --- ---
    QUANTI: právě, to pak postrádá smysl ;)
    jako co se týče tuku celkově, tak podle pyramidy asi jsem pod 20%, ale po čtvrt roce ustáleného stereotypu na sobě nepozoruju žádný nedostatek
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TOM: no já myslela odtučněný no :D
    TOM
    TOM --- ---
    BONEMINA: zkusím! ♥
    TOM
    TOM --- ---
    QUANTI: = živočišný tuk
    navíc mi nechutná, jen tak samotný
    miluju ho (plnotučnou variantu, právě) s pažitkou a bramborama, ale tam jsem vždycky přidával ještě tak půl kostky másla právě, na dva tvarohy :-D
    jinak cholesterol je samozřejmě složitější téma, třeba v kombinaci s vlákninou se prý tolik nevstřebává, nebo v sýrech podle nějakých studií taky ne
    některé rostlinné tuky taky nejsou zrovna výhra, takže zatím zkouším, jak se na krevních testech projeví množstevní redukce (pracovní dny jsem vegan, přes víkend jím maso, máslo nejím vůbec) - jako vedlejší efekt jsem zhubnul 5 kilo (aniž bych začal třeba cvičit), vlastně zpátky na svoji váhu co jsem měl od 17 do 30 let (než se začal zpomalovat metabolismus, asi)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TOM: mozna ti hodne usnadni zivot pasirovaci sito s klickou, napriklad https://www.oriondomacipotreby.cz/...4?gclid=EAIaIQobChMIzaDOx93t4QIVjOd3Ch3_kAYGEAQYAyABEgJ-sfD_BwE
    Pulkila varenych fazoli mam propasirovanych na bezslupkovou pastu za par minut.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TOM: ad poslední věta - tvaroh?
    TOM
    TOM --- ---
    jinak z toho samého e-shopu se mi toho zatím daří vždycky nakoupit tolik, abych neplatil poštovné
    a hodně beru slzovku, kterou jsem tady ještě nezaznamenal (filtr mlčí), máte někdo zkušenost?
    je to moje nejoblíbenější příloha ever, chuť bych přirovnal jako něco mezi pohankou a jáhlami, strukturou zhruba jako kroupy

    dělám si z ní kubu:
    3 menší cukety na kostky, nasolit a nechat aspoň 15 minut "vypotit"
    na pánvi potom s cibulí a česnekem napůl osmažit, a trochu podusit (pánev je velká, cukety hodně, a dělala by se dlouho, tak si střídavě pomáhám pokličkou)
    ke konci přidat sušená rajčata, a buď shiitake, nebo jidášovo ucho
    často jsem ale líný (musí se vařit zvlášť), takže dělám mačo variantu bez hub

    když jsem líný jenom trochu, tak zvlášť na menší pánvi dám na minutu (max 2, jinak zhořknou) opražit mix lněných a sezamových semínek (olej jenom trochu, aby se rozlil po dně, hladina cca 2mm vysoká, první vsypat tolik lněných semínek, aby byly všechny ponořené, a teprve potom jemnější sezam, který nasákne zbytek oleje)
    osolit
    a přimíchat do kuby
    TOM
    TOM --- ---
    sharing is caring, takže: máte rádi fazole? nechcete po nich prdět? oloupejte slupky
    protože jenom ty ve střevech kvasí, a způsobují nadýmání
    je to sice trochu drbačka, ale když koupíte větší, tak půl kila trvá asi tak hodinu - a jde to dělat víceméně bez koukání, u televize

    co s půl kilem fazolí? pomazánku!
    když si odmyslím časovou investici do loupání (namočit 10h, povařit půl h, vychladnout, scedit, loupat), následuje mačo recept (díky za objev):
    rozvařit 2-3 hodiny mrkví, petrželem, palicí česneku a cibulí (1ks každého, abych dodal nekvasící vlákninu zpátky), do bylinkového plechového ponorného vajíčka bobkový list a nové koření
    scedit (vývar dávám stranou, a používám pak jako základ do instantní pohankové kaše od Nomina)
    na pánvi osmažit na oleji (rýžový, slunečnicový, nebo z vlašských jader) 2-3 střední cibule (v Lidlu bývá kvalitnější červená, než bílá), další česnek (půl palice), sušená rajčata (cca čtvrtina sáčku, lepší než z italských týdnů v Lidlu jsem zatím nenašel), chilli (domácí čerstvé bhut naga jolokia, 4ks)
    po cca 10 minutách smažení (cibule se dělá nejdéle, zbytek přidávám postupně, jak stíhám krájet) přelít pánev do hrnce k fazolím, vsypat cca 3/4 sáčku sušené majoránky, a rozmixovat tyčovým mixérem (protože nemám jiný, chvíli to trvá..)
    podle hustoty přilívat olivový olej, případně vrátit zpátky trochu vývaru
    sůl samozřejmě
    pak tím naplním plastové krabičky s víčkem (mám kulaté, velikost cca přesnídávky), dám pro jistotu ještě na 2 minuty do mikrovlnky, a v ledničce to vydrží... zatím jsem zkoušel dva týdny bez problému

    doktorka mi totiž nařídila nízkocholesterolovou dietu, tak experimentuju s vysazením másla, a nevěděl jsem, co na chleba
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam