sharing is caring, takže: máte rádi fazole? nechcete po nich prdět? oloupejte slupky
protože jenom ty ve střevech kvasí, a způsobují nadýmání
je to sice trochu
drbačka, ale když koupíte
větší, tak půl kila trvá asi tak hodinu - a jde to dělat víceméně bez koukání, u televize
co s půl kilem fazolí? pomazánku!
když si odmyslím časovou investici do loupání (namočit 10h, povařit půl h, vychladnout, scedit, loupat), následuje
mačo recept (díky za
objev):
rozvařit 2-3 hodiny mrkví, petrželem, palicí česneku a cibulí (1ks každého, abych dodal nekvasící vlákninu zpátky), do bylinkového plechového ponorného vajíčka bobkový list a nové koření
scedit (vývar dávám stranou, a používám pak jako základ do instantní pohankové kaše od Nomina)
na pánvi osmažit na oleji (rýžový, slunečnicový, nebo z vlašských jader) 2-3 střední cibule (v Lidlu bývá kvalitnější červená, než bílá), další česnek (půl palice), sušená rajčata (cca čtvrtina sáčku, lepší než z italských týdnů v Lidlu jsem zatím nenašel), chilli (domácí čerstvé bhut naga jolokia, 4ks)
po cca 10 minutách smažení (cibule se dělá nejdéle, zbytek přidávám postupně, jak stíhám krájet) přelít pánev do hrnce k fazolím, vsypat cca 3/4 sáčku sušené majoránky, a rozmixovat tyčovým mixérem (protože nemám jiný, chvíli to trvá..)
podle hustoty přilívat olivový olej, případně vrátit zpátky trochu vývaru
sůl samozřejmě
pak tím naplním plastové krabičky s víčkem (mám kulaté, velikost cca přesnídávky), dám pro jistotu ještě na 2 minuty do mikrovlnky, a v ledničce to vydrží... zatím jsem zkoušel dva týdny bez problému
doktorka mi totiž nařídila nízkocholesterolovou dietu, tak experimentuju s vysazením másla, a nevěděl jsem, co na chleba