MOODYCAT: teď zrovna jsem dojedla
https://ottolenghi.co.uk/recipes/pumpkin-saffron-orange-soup-with-caramelised-pumpkin-seeds a je furt super (bez šafránu, jsem škrt)
Dýňové pyré - půl napůl s bramborami a s dostatkem másla - k nějakámu pomalu dušenému masu na víně.
Ale jinak skvělé jsou dýňové noky + tam má florentýna sladké recepty, ty taky budou fajn
Recepty z dýně, které si navždy zamilujete - Kuchařka pro dceru
https://www.kucharkaprodceru.cz/recepty-z-dyne/
Humus s pečenou dýní je taky dobrý věc-
A teda slovenský dýňový prívarok překvapivě je mnohem lepší, než vypadá. Opečeš na másle cibulku s česnekem, přidáš nastrouhanou dýni, podleješ troškou vývaru, osolíš, opepříš a udusíš. Klirně můžeš přidat trošku bílého vína. Do kaše přidáš smetanu, kopr a podle chuti dokyselíš citronem. Slováci to je s brambore a masem či vajíčkem, ale imho to funguje jako příloha, nebo s tím vajíčkem bez brambor. Tradičně se to zahušťuje moukou, ale to je imho zbytečné.
Stejně tak těstoviny s dýní:
Nakrájíš dýni na tenko, na olivovém oleji opečeš s cibulkou a česnekem, podleješ trochou vývaru a bílého vína, přidáš šalvěj, nebo tymián, a pak do toho hodíš těstoviny a posypeš to parmazánem.
Plus samořjemě kari
Coconut Curry Chickpeas With Pumpkin and Lime Recipe - NYT Cooking
https://cooking.nytimes.com/recipes/1020463-coconut-curry-chickpeas-with-pumpkin-and-lime
místo pyré tam prostě hoď kostičky dýně.
případně tady to máš na videu
カレー粉から卒業しよう!スパイスから作るパンプキンカレーの作り方:How to make Pumpkin Curry | Veggie Dishes by Peaceful Cuisine
https://www.youtube.com/watch?v=1AIcvKKa-5M