• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    MOODYCAT: Muž miluje dýňové muffiny - dýně se uvaří s cukrem a skořicí a pak přidá do těsta spolu se spoustou voňavého koření. Osobně bych asi netipla, že je v tom dýně, není nijak cítit, jen je to díky ní krásně hutné a vláčné, žádná buchta dusivka. Ale jestli na ni máš extra radar, tak kdo ví, no.

    Mě takhle navaluje červená řepa, poznám i stopové množství. Přitom ne, že by mi nechutnala, ale zvedá se mi z ní žaludek i v chutově celkem ok formě. Tak to už nepokouším.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    TRISSIE: A já právě přemýšlela, že na krůtu na smetaně m chybí smetana. Tohle zní jako oběd na dnes :)
    BARBORKA
    BARBORKA --- ---
    Já naprosto miluju tuhle verzi dýně od Ottolenghiho:
    Roast butternut squash and red onion with tahini and za'atar
    https://ottolenghi.co.uk/recipes/roast-butternut-squash-and-red-onion-with-tahini-and-za-atar

    Dneska ji asi budu muset udělat :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOODYCAT: dneska jsem obědvala pečené kuřecí stehno na bramborech a dýni - do remosky (určitě by šla i zapékací miska) brambory na plátky, dýni na kostky, osolit, posypat tymiánem, na to osolené a otymiánované kuřecí stehno a plátek másla, péct cca hodinu.
    Haute cuisine to sice není, ale vcelku bezpracný hot lunch rozhodně :-)
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    MOODYCAT: já mám velmi podobný vztah k dýním, ale jednou kamarádka vyrobila nějakou buchtu/štrúdl cosi a ta dýně tomu dodala takovou mazlavě sladkou chuť, ale necítíla jsem tam to, co mi v jiných jídlech z dýní chuťově vadí (ale vůbec netušim recept:-D )
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    moje zkusenost je ze vetsina lidi kery nemaji radi polivky a ty ruzny pyre z dyne, tak je to primarne kuli konzistenci, kdyz se udela opecena dyne na kosticky na panvi, s houbama (hliva, zampiony) a nejaky nasekany bylinky (dle chuti koriandr je sazka na jistotu, ale muze bejt i cerstvy oregano atp.) jako priloha k masu tak to obvykle projde s nadsenim.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOODYCAT: teď zrovna jsem dojedla https://ottolenghi.co.uk/recipes/pumpkin-saffron-orange-soup-with-caramelised-pumpkin-seeds a je furt super (bez šafránu, jsem škrt)

    Dýňové pyré - půl napůl s bramborami a s dostatkem másla - k nějakámu pomalu dušenému masu na víně.

    Ale jinak skvělé jsou dýňové noky + tam má florentýna sladké recepty, ty taky budou fajn

    Recepty z dýně, které si navždy zamilujete - Kuchařka pro dceru
    https://www.kucharkaprodceru.cz/recepty-z-dyne/

    Humus s pečenou dýní je taky dobrý věc-

    A teda slovenský dýňový prívarok překvapivě je mnohem lepší, než vypadá. Opečeš na másle cibulku s česnekem, přidáš nastrouhanou dýni, podleješ troškou vývaru, osolíš, opepříš a udusíš. Klirně můžeš přidat trošku bílého vína. Do kaše přidáš smetanu, kopr a podle chuti dokyselíš citronem. Slováci to je s brambore a masem či vajíčkem, ale imho to funguje jako příloha, nebo s tím vajíčkem bez brambor. Tradičně se to zahušťuje moukou, ale to je imho zbytečné.

    Stejně tak těstoviny s dýní:

    Nakrájíš dýni na tenko, na olivovém oleji opečeš s cibulkou a česnekem, podleješ trochou vývaru a bílého vína, přidáš šalvěj, nebo tymián, a pak do toho hodíš těstoviny a posypeš to parmazánem.

    Plus samořjemě kari

    Coconut Curry Chickpeas With Pumpkin and Lime Recipe - NYT Cooking
    https://cooking.nytimes.com/recipes/1020463-coconut-curry-chickpeas-with-pumpkin-and-lime

    místo pyré tam prostě hoď kostičky dýně.

    případně tady to máš na videu

    カレー粉から卒業しよう!スパイスから作るパンプキンカレーの作り方:How to make Pumpkin Curry | Veggie Dishes by Peaceful Cuisine
    https://www.youtube.com/watch?v=1AIcvKKa-5M
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    MOODYCAT: upéct dýni s bramborama a špekem, povařit ve vývaru, rozmixovat, jíst
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    MOODYCAT: To nezkousej. Je to zbytečné. U nás doma poměrně jede dýně plněna mletym a s bramborem. Ale ac je to od dýně daleko vzdálené, porad chutná jak dýně. Takže ani to nebude nic pro tebe.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    HANELA: ...fuj, rajska :D.

    Asi ne, chtela jsem se pokusit o vzkriseni dyne, ale asi to vzdam.
    HANELA
    HANELA --- ---
    MOODYCAT: aha, tak asi nejsi dýňový typ. Někomu třeba nechutná rajská.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    HANELA: Mela jsem dynovou polevku cca petkrat, u me doma, u nekoho doma, dvakrat v docela slusne restauraci a nebyla jsem daleko od toho to ze sebe vyhodit.
    LILINKA6423
    LILINKA6423 --- ---
    MOODYCAT: Co dýňové risoto ? Ale mně teda chutná i polévka a pečená dýně.
    HANELA
    HANELA --- ---
    MOODYCAT: fakt? my dýně milujeme. I jen tak pečenou, osolenou. Okořenila jsi tu polévku? Ona je dýně někdy málo výrazná.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    Mate nejaky recept na obhajobu dyni? Zkousela jsem zatim formu polevky (strasny az na urovni, ze by to clovek nejradsi vyhodil) a peceny dyne. Oboji dost desny.
    IKARIE
    IKARIE --- ---
    pecene maso:
    - prosim, poradite mi nejake snadne recepty na pecene maso & marinadu/omacku (tedy idealne neco, co dam do pekace rano na malo stupnu a obcas to podleju a budu mit pak super mekkou veceri, treba jen s pecivem)? nebo recepty, spis i jake maso koupit? diky moc!
    NENUFER
    NENUFER --- ---
    IDENTITY: u nás sa vždy robil z plecka
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    IDENTITY: Jo, ja tam stejne dam kytu.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Není to sice zrovna guláš, ale je to skvělý, vyrobila jsem to minulý týden.
    Pečená segedínská krkovička - Recept na nejen Paleo snadno
    https://paleosnadno.cz/recept/pecena-segedinska-krkovicka/
    AIJA
    AIJA --- ---
    MOODYCAT:
    Pokud je čas, tak pečený. Pokud ne, tak do papiňáku.
    Na sádle opéct kousky masa, pak teprve slaninu a cibuli. Kmín, sůl, pepř, bobkový list, papriku sladkou a trochu pálivé nebo mleté chilli nebo jednu papričku. Zaprášit moukou, naředit vodou, hned přidat zelí. A šoupnout do trouby, moc nemíchat a nechat asi tříi hodiny. Kamarádka to peče přes noc na 70stupňů. Na to jsem nikdy neměla odvahu.
    Rychlejší varianta je všechno udělat podle stejného postupu, jen pak zavřít papiňák:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam