• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ADELHAIDA: čerstvej fenykl?

    Udusit na másle či olivovém olej jako přílohu - nakrájíš na klínky, hodíš na pánvičku s trochou tuku, posolíš, popepříš a chvíli to tam trápíš ze všech starn, aby to zezlátlo. A pak záleží na tvé chuti, jestli ti stačíjen opečený, ale ještě trošku křupavý a nebo ho podleješ vodou/vývarem, případně s troškou víka a dodusíš do měkka.

    Přidat ho na plech k pečené zelenině. Zejména s řepou a dýní.

    Zabalit ho do balíčku s cibulkou, česnekem a filetem nějaké bílé ryby a upéct je.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    ADELHAIDA: já to dávám pod pečený kuře - takový ten eintopf, kdy se společně peče třeba kuře, brambory, batáty, mrkev, cibule, česnek, dýně, fenykl (nepeču tedy všechno jmenované najednou, ale klidně 2-3 z těchto příloh).
    FITH
    FITH --- ---
    ADELHAIDA: Nakrajet na klinky nebo nudlicky, pokapat oliv.olejem,upect,osolit.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    ADELHAIDA: Jamie Oliver s nim dela zapeceny brambory, takovy gratin.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    Jestli máte rádi krémové polévky, objevila jsem zajímavou kombinaci mrkev-fenykl + okořenit roztlučeným koriandrem.

    BTW nějaké tipy co dalšího s fenyklem (kromě salátů)? Dělávám fenyklové rizoto, ale tady moje zkušenosti končí...
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    TOREIP: dej tam vegetu a maggi ;)
    TOREIP
    TOREIP --- ---
    ZUZKAOU: Pani, tohle je docela hardcore. Ja cekal, ze mi nekdo rekne, ze je to dobry treba s rajcetem nebo syrem, ale toto je jiny level. Ulozim si to a zkusim, diky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TOREIP: etiopskej.

    je to crcacka s tím kořeněným máslem a vlastní berberskou směsí, ale to se zase hodí na další věci. A když už, tak k tomu chceš i indziru

    tefovou mouku dostaneš ve zdravé výživě.

    https://www.saveur.com/article/Recipes/Kitfo/

    Berbere Spice - Immaculate Bites
    https://www.africanbites.com/berbere-spice/

    Authentic Injera (Ethiopian Flatbread) - The Daring Gourmet
    https://www.daringgourmet.com/authentic-injera-ethiopian-flatbread/
    (případně si to teda zjedndus podmáslím a droždím)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TOREIP: udělej belgický podle menudomu.cz
    TOREIP
    TOREIP --- ---
    Nemate nejakej napad jak "ozvlastnit" tatarak? Delam uplne klasicky s cibuli, zloutek, obcas okurka, obcas kapari, kdyz mam chut dam dijonskou horcici, sul, pepr. Ne, ze by mi to nechutnalo, jen uz je to hroznej stereotyp.
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    DEVIL: me je to jasny, jenom ta predstava je hrozne desiva ze to muze bejt fakt az takova bida :)) Nejlepsi bylo kdyz delal polivku z maslove dyne a tam to fakt opakoval nekolikrat jak je to nebezpecny ji porcovat :D

    DEVIL
    DEVIL --- ---
    SIRIUS: videls nekdy radovy severoamericany co koukaj na youtube nekdy varit? videls jak se chovaj nynejsi kuchari v restauracnich kuchynich s nozem? varovani sou rozhodne na miste! u nas se rizne na smene minimalne jeden clovek kazdej tyden. a to krajej napul treba jen burita nebo na 4 dily detskou pizzu..
    cela mistni kuchyne spociva v tom, ze nejlepsi jidlo je, do kteryho se vejde co nejvic smetany, kurecich prs, melted cheese a krupavy slaniny. tzn ze se skoro neni cim zranit pri pouziti techle veci. mozna pri krajeni toho kurete...
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    DEVIL: john ma dobry recepty, akorat me fascinuje jak do vaseho cpe chilly a pak takovy ty varovani jako bacha ted budete krajet cesnek nebudte hrdinove a neporezejte se :D
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    DEVIL: Tak asi na krevety taky nejsem ten spravnej clovek :D. Diky.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MOODYCAT: Ještě je otázka, jestli je máš vyloupaný, nebo nevyloupaný.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MOODYCAT: spravne upraveny krevety sou cerveny a takovy jemne krupavy. cim dyl tepelne upravujes, tim sou tuzsi a krupavost mizi. v podstate trvaj 2 minuty z kazdy strany a sou hotovy. pokud je chces jist poradne upraveny, muzes. jen proste budes muset silnejs kousat, ale zas takova tuha katastrofa to nebude. ja je mam rad krupavy...
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    RUZOVYKOLOUSEK: nakonec vyhrál guláš a musím říct, že to byl skvělej tip, dík!
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    DEVIL: Pockej, abychom si ujasnili pojmy, cilem je teda, aby byly krupavy? A to zas ja nechci, chci aby chutnaly tepelne upravene a ne syrove :D. Pro me krupavy = syrovy.
    Ono jestli pro muj mozek nejsou krevety trochu jako dyne.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    MOODYCAT: cokoliv co delas s nima je nejdriv zprudka orestuj az sou skoro cerveny tak je vyndej na talir. V panvi kdes restovala odehraj ostatni suroviny a kdyz je skoro hotovo, chrstni tam krevety i se stavama z talire. Budou pak pekne krupavy. Nebo je muzes nechat syrovy a dat uplne na konec na vrch panv, zapnout broil fci v troube a dat do trouby a zmorit je pod tou topnou spiralou
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Díky všem:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MOODYCAT: no chceš čerstvý, syrový, nemrazeny a opéct je jen z lehka.
    V ČR to znamená kupovat v nejake speciálce a zpracovat ještě ten den.
    TOULASE
    TOULASE --- ---
    87HIGHFLYER:
    za mě jsou bedly nejlepší na grilu, nebo v troubě na pečícím papíru.
    griluju je zprudka, vroubky nahoru, posolím, dám plátek másla
    FITH
    FITH --- ---
    MOODYCAT: Jaky mas,syrovy nebo vareny?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam