• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    DIVER
    DIVER --- ---
    KOCHANSKA_CH: SARGO: hele, to jako ten hrnec má stát někde venku? kvůli pachu? mám sklep:), schodiště i třeba garáž, ale myslel jsem, že by stál klidně v kuchyni na lince nebo sporáku.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    SARGO: Lepší by asi byla uzavřená lodžie, ale balkón zvládá. Když je kór zima nebo liják, prdnu ho na schodiště.
    SARGO
    SARGO --- ---
    KOCHANSKA_CH: Bydlí na balkóně... tam ho chci vyšoupnout. Jak to máte, uzavřený balkón, kde je teplo, nebo otevřený, a třeba tomu hrnci zima ani moc nevadí? :-D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    LA_BETE: Vařím v něm fakt hodně. Bydlí na balkoně. A používám ho podobně jako APRILMOUSE, výborný je i na rillettes, dá se v něm udělat i crumble, koláč či marmeláda/povidla.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Taky bych chtěl tohle v 97 letech umět

    Pasta Grannies meets 97 year old Albertina from Bologna
    http://www.youtube.com/watch?v=SCN4If3FLcU
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: umí to jednu věc - ohřát vnitřní nádobu a má to termostat, takže ji to umí udržet. Některé mají předna programované časy a teploty. U tohohle modelu si ji nastavíš ručně.

    DIVER: to fakt spočítat neumím, ale to podstatné je že při varu na plynu se ti teplota postupně zvyšuje, plyn nemá termostat, takže pokud chceš dusit něco při 70°C, tak to prostě nejde.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DIVER: SC bude asi jednodussi nez SV, o tom zadna
    A mene narocne na nacini
    KURE
    KURE --- ---
    ZUZKAOU: u těhhle věcí se vždy bojím toho že a) brzo se rozpadnou b) umí 15věcí a všechny blbě.

    DIVER: mnozství energie na vaření je zanedbatelny a ekologicky je jedno jestli ten plyn spálíš Ty, nebo elektrárna.
    DIVER
    DIVER --- ---
    APRILMOUSE: jo a ještě k těm kočkám - kocour mi několikrát normálně vyhrábnul párky z hrnce, když to ještě nebylo horký. já fakt potřebuju kočkodolný spotřebiče :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: dík. ještě pro moje ekocítění: nevíš, jestli je to ve výsledku energeticky úspornější než drtit něco v hrnci dvě hodiny na plynu? (jestli je to "jenom" dražší kvůli ceně elektriky mě moc nezajímá)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: mě jako vhodnej poměr funkce/výkon vychází tohle

    Orava MH-03 - Multifunkční hrnec | Alza.cz
    https://www.alza.cz/orava-mh-03-d4566677.htm
    DIVER
    DIVER --- ---
    APRILMOUSE: to není vůbec sranda. mě dvakrát v jednom týdnu jenom skočil kocour na sporák a packou roztočil plyn na max. vždycky jsem tu byl a naštěstí si toho všimnul, ale už jsem matce říkal, že kdybych jednou vybouchnul i s barákem, že to sebevražda nebyla, že mě zabil kocour :))

    (btw. teď mám na sporáku vždycky pekáč, co přesahuje přes okraj, aby ten debil skákal aspoň přes linku vedle :)

    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    DIVER: já ho s kočkama přes noc nechávám, otevřít to neuměj a zdá se mi to právě hodně bezpečný :) mám tentýž plynovej problém.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: jestli se tu shodnete na nějakém zlatém středu, tak jdu do toho. tvoje doporučení zní dobře.

    byl jsem chvilku z jinýho klubu načatej myšlenkou na sous vide, ale tohle by imho mohlo být jednodušší a pro moje potřeby lepší. papiňák třeba vůbec nepoužívám. ani dlouhý vaření přes noc nedělám, protože mám plyn a mám k němu respekt. a navíc tři kočky doma :)

    tohle bych se asi nebál nechat běžet na lince celou noc. zajímavý, díky vám tady za inspiraci. pomalý hrnec jsem si vlastně dosud tak trochu pletl s římským hrncem :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LA_BETE: kupuj multifunkční, s regulovatelnou teplotu. pak tam můžeš dělat cokoliv. od jogurtu po fritování.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    LA_BETE: nebe a dudy :P

    co mám PH (2), tak jsem papiňák nepoužila, páč je mi toho masa líto ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    APRILMOUSE: jen kdyby někdo nevěděl, tak u luštěnin pozor na fazole! zvlášť červené, ale citlivější osoby můžou narazit i u jiných...

    Slow Cookers and Red Kidney Bean Poisoning - DadCooksDinner
    https://www.dadcooksdinner.com/slow-cookers-and-red-kidney-bean-poisoning/
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    LA_BETE: ja ho miluju, viz souhlasim s prispevkem niz. Nejvic využívám na peceni, da se tam strcit i zmrzle maso :-) jen posypat korenim a jit spat a rano te ceka luxusní pecinka. Rozpadaj se i chrupavky, maso odpada od kosti. Druhe top vyuziti pro me jsou vyvary a treti vareni nezdolnych veci, jako treba veprove srdce, nebo i lusteniny. Varim vzdy přes noc. Priklanim se k co nejvetsi jednoduchosti, ideal fakt jen zapnout/vypnout a prepinac teploty :-)
    KURE
    KURE --- ---
    LA_BETE: je to neco uplne jineho nez papinak. pomaly hrnec umi varit bez dozoru, nutnosti michtat a rizika pripaleni. vari pri teplote nizsi nez 100c, ale zase to trva hodiny.
    ale diky tomu že to nemusíš hlídat, může to běžet třeba přes noc.

    jaky vybrat? za mě keramickou nadobu a vic nepotřebuješ, ty displeje a funkce jsou o nicem. v lidlu maji levnej.
    SILVERCREST® Elektrický hrnec s... | LIDL-SHOP.CZ
    https://www.lidl-shop.cz/SILVERCREST-Elektricky-hrnec-s-pomalym-varenim-6l-SSC6-320-A1/p100264475
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    Mám dotaz na pomalý hrnec. Je to užitečné, nebo je to jen krám, co zabírá místo? Jaký je rozdíl oproti papiňáku? Pokud pořizovat, vyplatí se nějaký dražší model nebo stačí základní? Případně neválí se někomu doma a nechcete se ho zbavit za rozumný peníz?
    THEODORT
    THEODORT --- ---
    btw naklicit a sezrat lze temer cokoli ;)
    DIVER
    DIVER --- ---
    GENEVIEVE: mě před časem fakt velmi překvapila pučálka. dělal jsem to jako milion dalších pokusů a moc kulinářských šancí tomu nedával. měl jsem to v pekáči nahoře na lednici (mám kočky:) a pravidelně rosil. a než jsem se dostal k nějakýmu zpracování, půlku jsem toho užral :)

    Pučálka neboli pálenec - pochoutka z naklíčeného hrachu
    https://www.kucharkaprodceru.cz/pucalka-neboli-palenec/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam