• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DIVER
    DIVER --- ---
    KURE: nikdo nechce, aby ho trapně a ve spánku zplynovala vlastní kočka :)
    KURE
    KURE --- ---
    DIVER: :D prijde mi, že problem je kocka a ne plyn
    DIVER
    DIVER --- ---
    SAL: nejenže mi plynová trouba občas přismahla obočí, ale totálně na p*ču peče. babička s ní sice excelovala celej život, ale je to tragédie. troubu mám teď už naštěstí elektrickou a na zapnutí by kocour musel otočit dva knoflíky, takže se jí nebojím :)
    SAL
    SAL --- ---
    Vyrostla jsem s plynem, dospívala s elektrikou. Kamarád si pořizoval indukci, s tou to chce trochu cviku. Teď mám elektriku a teskním po plynu... Protože jak dlouho musím čekat, než se začne vařit voda na těstoviny, než se změní teplota po tom, co stáhnu stupeň..... Z toho by mi odjebal dekl občas. Na plynu mi to přijde tisíckrát rychlejší. A na té indukci, voda během půl minuty? Magie! Jen troubu bych radši elektrickou, tam je zas plynová na houby. Ale nikdy jsem se plynu nebála.
    KURE
    KURE --- ---
    DIVER: to je strasně nezdravej přístup. sousedka s alzhaimerem tě zabije i bez plynu na 1000 zpusobů.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DIVER: Jsem elektricky dite, par let jsem v praze zila v podnajmu s plynem a bala jsem se. Jsem rada, ze nas projekt je bez plynu. Tze nejenom, ze nebouchnu vlastni chybou, ale ani cizi chybou.. plyn mi na vareni nechybi, treba plynovou troubu jsem nenavidela. Mam indukci a jsem max spokojena.
    DIVER
    DIVER --- ---
    APRILMOUSE: jj, CO2, jako novinář jsem o tom každý rok psal smutnou černou kroniku. furt, pravidelně, každý rok, mladý, starý, nemáš šanci. dokonce jsou na to podle hasičů a záchranářů i různý sezóny, kdy je to častější.

    tohle už teď asi vymizí, protože musí být lepší a jiné kotle. mě to stálo asi 50 tisíc, ale ten novej kotel má dvě hadice v komíně. jednou nabírá, jednou vyfukuje. spaluje se to sice u mě v koupelně, ale je to v uzavřeným prostoru kotle, nemá šanci mě to nějak ohrozit. všechny kotle budou časem ok a prakticky bez rizik.

    sporák ale neustále považuju za hrozbu. ten slovenskej panelák (anebo úplně jinak třeba Frenštát, Lenora) byl sice trochu jiný případ, ale stačí jenom vnímat ty strašný rizika a dopady plynu z plotýnek. v tomhle směru ihmo žijeme stále jako v dobách před velkým požárem Londýna. ta příjemná sousedka s lehkým alzheimerem klidně zabije sousedy nahoře i dole, protože jí mlíko uhasilo plamen...
    DIVER
    DIVER --- ---
    APRILMOUSE: můj člověk!!! já klidně usínám a napadne mě, že jsem možná nedal celou bezpečnostní kontrolu před usnutím. klidně z peřiny vyhodím dvě kočky, slezu jedno patro a projdu bezpečnostní proceduru znovu. i s vysunutým pekáčem, aby nás neodpálil kocour :) život s plynem je drsnej :))
    KURE
    KURE --- ---
    APRILMOUSE: chápu, nemít v koupelně okno, asi bych to nedával.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    KURE: z plynove karmy mam přímo panickou hruzu, v relativne blizke rodine z ni unik plynu zavinil smrt 16ti leteho kluka pri koupani.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    DIVER: vyrůstala jsem v bytě s plynem a jako že bych se bála, to se nebojím, spíš mi vadilo, jak se blbě myjou ty hořáky. Teď mám indukci a spokojenost (prostřídala jsem vše - litinu, sklokeramiku i indukci)
    KURE
    KURE --- ---
    DIVER: cely zivot ziju s plynovym sporakem, vubec to nevnímám. Ale posledních asi 10let jsem měl plynovou karmu.. toho jsem se trochu bál, ještě že už je pryč.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    DIVER: hrozne se ho bojim. Taky pochazim z elektrickych podminek, plyn mam 7 let a nejenze se ho bojim zapalovat a paranoidne ho kontroluju, ale jsem schopná se kvuli tomu i vrátit jeste jednou z garaze domu :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: naprosto to neřeším. Tedy to že by plyn začal sám od sebe utíkat se nebojím, navíc teď už i levnější plynové sporáky mají pojistku. Celoživotně jsem v kuchyních s plynovým sporákem.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    DIVER: vyrůstala jsem v bytě s plynem, můj první byt měl plyn. teď mám rychlou, ale fakt rychlou sklokeramiku, ségra má indukci, jako dobrý, ale obě občas ten plyn citelně postrádáme
    DIVER
    DIVER --- ---
    ok, díkes všem. ale jak jsme tu zmiňovali ten plyn... docela by mě zajímalo, jak ho v domácnosti přijímáte (nebo ti s elektrikou "by přijímali").

    já jsem prvních dvacet let vyrostl na elektrických plotýnkách v paneláku. dalších deset na plynu jinde v paneláku a teď pár let v domku znovu s plynem na sporáku.

    obav z plynu jsem se nikdy nezbavil. KAŽDOU noc než jdu spát, ten sporák kontroluju. nikdy jsem se toho plynu doma nepřestal bát a asi se to nikdy nezmění. přestože velmi oceňuju výhody takovýho vaření, jsem z toho fakt pořád nesvůj :)

    jak to máte vy?

    KURE
    KURE --- ---
    DIVER: ne, je to hrnec. a pouziva se normálně v kuchyni :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    DIVER: nemusí stát venku, můžeš ho mít i doma. při běžném vaření/pečení asi bez problémů, digestoř to dá. ale třeba na škvarky nebo rillettes bych ho nejradši exkomunikovala taky, kdybych měla kam, ten čmuch při přípravě mám fakt nerada
    SARGO
    SARGO --- ---
    DIVER: Může, a při frekvenci třeba jednou týdně to není problém. Při častější (mám jenom byt :-)) by už vůně byly příliš expanzivní. Přeci jen, jede to těch osm, deset hodin... :-)
    KURE
    KURE --- ---
    ZUZKAOU: všechny vařící přístroje "jen" něco ohřívají a snaží se držet teplotu. A je rozdíl pokud ten hrnec má umět dvě teploty, 70 a 85, nebo jakoukoliv teplotu od 60 do 190, aby mohl dělat jogurt i hranolky. A také se s výrobci často rozcházím v názoru na to co je "vysoce kvalitní nepřilnavý a odolný keramický povrch". To je vše co jsem chtěl říct.

    Pokud máš s tímhle modelem pozitivní zkušenost, tak už mlčím. Je fakt že těch displejů a hrjblátek tam tolik není.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam