• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    DIVER
    DIVER --- ---
    APRILMOUSE: můj člověk!!! já klidně usínám a napadne mě, že jsem možná nedal celou bezpečnostní kontrolu před usnutím. klidně z peřiny vyhodím dvě kočky, slezu jedno patro a projdu bezpečnostní proceduru znovu. i s vysunutým pekáčem, aby nás neodpálil kocour :) život s plynem je drsnej :))
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    DIVER: hrozne se ho bojim. Taky pochazim z elektrickych podminek, plyn mam 7 let a nejenze se ho bojim zapalovat a paranoidne ho kontroluju, ale jsem schopná se kvuli tomu i vrátit jeste jednou z garaze domu :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: naprosto to neřeším. Tedy to že by plyn začal sám od sebe utíkat se nebojím, navíc teď už i levnější plynové sporáky mají pojistku. Celoživotně jsem v kuchyních s plynovým sporákem.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    DIVER: vyrůstala jsem v bytě s plynem, můj první byt měl plyn. teď mám rychlou, ale fakt rychlou sklokeramiku, ségra má indukci, jako dobrý, ale obě občas ten plyn citelně postrádáme
    DIVER
    DIVER --- ---
    ok, díkes všem. ale jak jsme tu zmiňovali ten plyn... docela by mě zajímalo, jak ho v domácnosti přijímáte (nebo ti s elektrikou "by přijímali").

    já jsem prvních dvacet let vyrostl na elektrických plotýnkách v paneláku. dalších deset na plynu jinde v paneláku a teď pár let v domku znovu s plynem na sporáku.

    obav z plynu jsem se nikdy nezbavil. KAŽDOU noc než jdu spát, ten sporák kontroluju. nikdy jsem se toho plynu doma nepřestal bát a asi se to nikdy nezmění. přestože velmi oceňuju výhody takovýho vaření, jsem z toho fakt pořád nesvůj :)

    jak to máte vy?

    KURE
    KURE --- ---
    DIVER: ne, je to hrnec. a pouziva se normálně v kuchyni :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    DIVER: nemusí stát venku, můžeš ho mít i doma. při běžném vaření/pečení asi bez problémů, digestoř to dá. ale třeba na škvarky nebo rillettes bych ho nejradši exkomunikovala taky, kdybych měla kam, ten čmuch při přípravě mám fakt nerada
    SARGO
    SARGO --- ---
    DIVER: Může, a při frekvenci třeba jednou týdně to není problém. Při častější (mám jenom byt :-)) by už vůně byly příliš expanzivní. Přeci jen, jede to těch osm, deset hodin... :-)
    KURE
    KURE --- ---
    ZUZKAOU: všechny vařící přístroje "jen" něco ohřívají a snaží se držet teplotu. A je rozdíl pokud ten hrnec má umět dvě teploty, 70 a 85, nebo jakoukoliv teplotu od 60 do 190, aby mohl dělat jogurt i hranolky. A také se s výrobci často rozcházím v názoru na to co je "vysoce kvalitní nepřilnavý a odolný keramický povrch". To je vše co jsem chtěl říct.

    Pokud máš s tímhle modelem pozitivní zkušenost, tak už mlčím. Je fakt že těch displejů a hrjblátek tam tolik není.
    DIVER
    DIVER --- ---
    KOCHANSKA_CH: SARGO: hele, to jako ten hrnec má stát někde venku? kvůli pachu? mám sklep:), schodiště i třeba garáž, ale myslel jsem, že by stál klidně v kuchyni na lince nebo sporáku.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    SARGO: Lepší by asi byla uzavřená lodžie, ale balkón zvládá. Když je kór zima nebo liják, prdnu ho na schodiště.
    SARGO
    SARGO --- ---
    KOCHANSKA_CH: Bydlí na balkóně... tam ho chci vyšoupnout. Jak to máte, uzavřený balkón, kde je teplo, nebo otevřený, a třeba tomu hrnci zima ani moc nevadí? :-D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    LA_BETE: Vařím v něm fakt hodně. Bydlí na balkoně. A používám ho podobně jako APRILMOUSE, výborný je i na rillettes, dá se v něm udělat i crumble, koláč či marmeláda/povidla.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Taky bych chtěl tohle v 97 letech umět

    Pasta Grannies meets 97 year old Albertina from Bologna
    http://www.youtube.com/watch?v=SCN4If3FLcU
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: umí to jednu věc - ohřát vnitřní nádobu a má to termostat, takže ji to umí udržet. Některé mají předna programované časy a teploty. U tohohle modelu si ji nastavíš ručně.

    DIVER: to fakt spočítat neumím, ale to podstatné je že při varu na plynu se ti teplota postupně zvyšuje, plyn nemá termostat, takže pokud chceš dusit něco při 70°C, tak to prostě nejde.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DIVER: SC bude asi jednodussi nez SV, o tom zadna
    A mene narocne na nacini
    KURE
    KURE --- ---
    ZUZKAOU: u těhhle věcí se vždy bojím toho že a) brzo se rozpadnou b) umí 15věcí a všechny blbě.

    DIVER: mnozství energie na vaření je zanedbatelny a ekologicky je jedno jestli ten plyn spálíš Ty, nebo elektrárna.
    DIVER
    DIVER --- ---
    APRILMOUSE: jo a ještě k těm kočkám - kocour mi několikrát normálně vyhrábnul párky z hrnce, když to ještě nebylo horký. já fakt potřebuju kočkodolný spotřebiče :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: dík. ještě pro moje ekocítění: nevíš, jestli je to ve výsledku energeticky úspornější než drtit něco v hrnci dvě hodiny na plynu? (jestli je to "jenom" dražší kvůli ceně elektriky mě moc nezajímá)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: mě jako vhodnej poměr funkce/výkon vychází tohle

    Orava MH-03 - Multifunkční hrnec | Alza.cz
    https://www.alza.cz/orava-mh-03-d4566677.htm
    DIVER
    DIVER --- ---
    APRILMOUSE: to není vůbec sranda. mě dvakrát v jednom týdnu jenom skočil kocour na sporák a packou roztočil plyn na max. vždycky jsem tu byl a naštěstí si toho všimnul, ale už jsem matce říkal, že kdybych jednou vybouchnul i s barákem, že to sebevražda nebyla, že mě zabil kocour :))

    (btw. teď mám na sporáku vždycky pekáč, co přesahuje přes okraj, aby ten debil skákal aspoň přes linku vedle :)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam