• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    DIVER: Za svůj život jsem vyzkoušela litinový elektrický plotýnky, sklokeramiku, plyn včetně trouby, i indukci. Nejblbější mi přišly ty litinový plotýnky, ale dalo se na to zvyknout. Plyn dobrej, nebála jsem se, ale trouba byla na prd. Indukci mám teď a hodlám se jí pokud možno držet zbytek života, jediný, na co to je blbý, jsou palačinky. Hrozně mě štve, jak to vždycky začne vztekle pípat, když hýbu pánví při rozlévání těsta. Jinak kočky jsou na indukci taky fajn, ale dá se to řešit tak, že člověk nenechá na sporáku nic. Nesmí se zapomenout, jinak to můžou tlapkama zapnout:-)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    DIVER: Prostridala jsem za zivot vsechno, plynu se nebojim a brecim uz ted, ze budu muset mit v novem byte indukci.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    DIVER: Když jsem byla děcko, měli jsme aj lednicu na plyn, byla teda v místě s větráním přímo do fasády. V koupelně karma, sporák komplet plynovej. Fobii jsem si naštěstí nevypěstovala, protože kombinace sporák plyn a trouba elektrika mi vyhovuje nejvíc.
    ALIENABLE
    ALIENABLE --- ---
    DIVER: taky jsem byla vždycky zvyklá na plyn a přišlo mi to nejlepší! Teď mám poměrně čerstvě indukci a zjistila jsem, že jsem asi brutálně pomalá! Byla jsem zvyklá na nějaký tempo při vaření a jak ta indukce všechno dělá rychle, tak nestíhám a hrozně mě to stresuje :D

    Bála bych se spíš karmy než sporáku. Myslim jako karmy na vodu.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    DIVER: já jsem nadšená. My jsme měli vždy sklokeramiku a jako dobrý, ale teď tři roky žiju s plynem a po nějaké fázi zvykání si jsem fakt nadšená. Hřeje to hned, jednoduše se to reguluje, žádný štráky. Ale troubu mám teda elektrickou, zase mám jenom jedny nervy.

    a teda náš sporák mi přijde docela kočko proof. Jakože abych šel plyn, tak musím zmáčknout, ono se to samo škrtá a pak blafne. Je to trochu náročný, ale jsem za to ráda, takže si říkám, že koťata ani později děti by to mohlo zvládnout.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DIVER: Jsem elektricky dite, par let jsem v praze zila v podnajmu s plynem a bala jsem se. Jsem rada, ze nas projekt je bez plynu. Tze nejenom, ze nebouchnu vlastni chybou, ale ani cizi chybou.. plyn mi na vareni nechybi, treba plynovou troubu jsem nenavidela. Mam indukci a jsem max spokojena.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    DIVER: vyrůstala jsem v bytě s plynem a jako že bych se bála, to se nebojím, spíš mi vadilo, jak se blbě myjou ty hořáky. Teď mám indukci a spokojenost (prostřídala jsem vše - litinu, sklokeramiku i indukci)
    KURE
    KURE --- ---
    DIVER: cely zivot ziju s plynovym sporakem, vubec to nevnímám. Ale posledních asi 10let jsem měl plynovou karmu.. toho jsem se trochu bál, ještě že už je pryč.
    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    DIVER: hrozne se ho bojim. Taky pochazim z elektrickych podminek, plyn mam 7 let a nejenze se ho bojim zapalovat a paranoidne ho kontroluju, ale jsem schopná se kvuli tomu i vrátit jeste jednou z garaze domu :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: naprosto to neřeším. Tedy to že by plyn začal sám od sebe utíkat se nebojím, navíc teď už i levnější plynové sporáky mají pojistku. Celoživotně jsem v kuchyních s plynovým sporákem.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    DIVER: vyrůstala jsem v bytě s plynem, můj první byt měl plyn. teď mám rychlou, ale fakt rychlou sklokeramiku, ségra má indukci, jako dobrý, ale obě občas ten plyn citelně postrádáme
    DIVER
    DIVER --- ---
    ok, díkes všem. ale jak jsme tu zmiňovali ten plyn... docela by mě zajímalo, jak ho v domácnosti přijímáte (nebo ti s elektrikou "by přijímali").

    já jsem prvních dvacet let vyrostl na elektrických plotýnkách v paneláku. dalších deset na plynu jinde v paneláku a teď pár let v domku znovu s plynem na sporáku.

    obav z plynu jsem se nikdy nezbavil. KAŽDOU noc než jdu spát, ten sporák kontroluju. nikdy jsem se toho plynu doma nepřestal bát a asi se to nikdy nezmění. přestože velmi oceňuju výhody takovýho vaření, jsem z toho fakt pořád nesvůj :)

    jak to máte vy?

    KURE
    KURE --- ---
    DIVER: ne, je to hrnec. a pouziva se normálně v kuchyni :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    DIVER: nemusí stát venku, můžeš ho mít i doma. při běžném vaření/pečení asi bez problémů, digestoř to dá. ale třeba na škvarky nebo rillettes bych ho nejradši exkomunikovala taky, kdybych měla kam, ten čmuch při přípravě mám fakt nerada
    SARGO
    SARGO --- ---
    DIVER: Může, a při frekvenci třeba jednou týdně to není problém. Při častější (mám jenom byt :-)) by už vůně byly příliš expanzivní. Přeci jen, jede to těch osm, deset hodin... :-)
    KURE
    KURE --- ---
    ZUZKAOU: všechny vařící přístroje "jen" něco ohřívají a snaží se držet teplotu. A je rozdíl pokud ten hrnec má umět dvě teploty, 70 a 85, nebo jakoukoliv teplotu od 60 do 190, aby mohl dělat jogurt i hranolky. A také se s výrobci často rozcházím v názoru na to co je "vysoce kvalitní nepřilnavý a odolný keramický povrch". To je vše co jsem chtěl říct.

    Pokud máš s tímhle modelem pozitivní zkušenost, tak už mlčím. Je fakt že těch displejů a hrjblátek tam tolik není.
    DIVER
    DIVER --- ---
    KOCHANSKA_CH: SARGO: hele, to jako ten hrnec má stát někde venku? kvůli pachu? mám sklep:), schodiště i třeba garáž, ale myslel jsem, že by stál klidně v kuchyni na lince nebo sporáku.
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    SARGO: Lepší by asi byla uzavřená lodžie, ale balkón zvládá. Když je kór zima nebo liják, prdnu ho na schodiště.
    SARGO
    SARGO --- ---
    KOCHANSKA_CH: Bydlí na balkóně... tam ho chci vyšoupnout. Jak to máte, uzavřený balkón, kde je teplo, nebo otevřený, a třeba tomu hrnci zima ani moc nevadí? :-D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    LA_BETE: Vařím v něm fakt hodně. Bydlí na balkoně. A používám ho podobně jako APRILMOUSE, výborný je i na rillettes, dá se v něm udělat i crumble, koláč či marmeláda/povidla.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Taky bych chtěl tohle v 97 letech umět

    Pasta Grannies meets 97 year old Albertina from Bologna
    http://www.youtube.com/watch?v=SCN4If3FLcU
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KURE: umí to jednu věc - ohřát vnitřní nádobu a má to termostat, takže ji to umí udržet. Některé mají předna programované časy a teploty. U tohohle modelu si ji nastavíš ručně.

    DIVER: to fakt spočítat neumím, ale to podstatné je že při varu na plynu se ti teplota postupně zvyšuje, plyn nemá termostat, takže pokud chceš dusit něco při 70°C, tak to prostě nejde.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DIVER: SC bude asi jednodussi nez SV, o tom zadna
    A mene narocne na nacini
    KURE
    KURE --- ---
    ZUZKAOU: u těhhle věcí se vždy bojím toho že a) brzo se rozpadnou b) umí 15věcí a všechny blbě.

    DIVER: mnozství energie na vaření je zanedbatelny a ekologicky je jedno jestli ten plyn spálíš Ty, nebo elektrárna.
    DIVER
    DIVER --- ---
    APRILMOUSE: jo a ještě k těm kočkám - kocour mi několikrát normálně vyhrábnul párky z hrnce, když to ještě nebylo horký. já fakt potřebuju kočkodolný spotřebiče :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: dík. ještě pro moje ekocítění: nevíš, jestli je to ve výsledku energeticky úspornější než drtit něco v hrnci dvě hodiny na plynu? (jestli je to "jenom" dražší kvůli ceně elektriky mě moc nezajímá)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DIVER: mě jako vhodnej poměr funkce/výkon vychází tohle

    Orava MH-03 - Multifunkční hrnec | Alza.cz
    https://www.alza.cz/orava-mh-03-d4566677.htm
    DIVER
    DIVER --- ---
    APRILMOUSE: to není vůbec sranda. mě dvakrát v jednom týdnu jenom skočil kocour na sporák a packou roztočil plyn na max. vždycky jsem tu byl a naštěstí si toho všimnul, ale už jsem matce říkal, že kdybych jednou vybouchnul i s barákem, že to sebevražda nebyla, že mě zabil kocour :))

    (btw. teď mám na sporáku vždycky pekáč, co přesahuje přes okraj, aby ten debil skákal aspoň přes linku vedle :)

    APRILMOUSE
    APRILMOUSE --- ---
    DIVER: já ho s kočkama přes noc nechávám, otevřít to neuměj a zdá se mi to právě hodně bezpečný :) mám tentýž plynovej problém.
    DIVER
    DIVER --- ---
    ZUZKAOU: jestli se tu shodnete na nějakém zlatém středu, tak jdu do toho. tvoje doporučení zní dobře.

    byl jsem chvilku z jinýho klubu načatej myšlenkou na sous vide, ale tohle by imho mohlo být jednodušší a pro moje potřeby lepší. papiňák třeba vůbec nepoužívám. ani dlouhý vaření přes noc nedělám, protože mám plyn a mám k němu respekt. a navíc tři kočky doma :)

    tohle bych se asi nebál nechat běžet na lince celou noc. zajímavý, díky vám tady za inspiraci. pomalý hrnec jsem si vlastně dosud tak trochu pletl s římským hrncem :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LA_BETE: kupuj multifunkční, s regulovatelnou teplotu. pak tam můžeš dělat cokoliv. od jogurtu po fritování.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam