• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    DIVER
    DIVER --- ---
    kuskus...

    párkrát tu teď padnul kuskus. nemáte nějakej dobrej ultimátní (nesladkej) recept. já jsem se k němu dost dlouho projídal - dneska ho naprosto "žeru" a moc ty doby předtím nechápu. snad to bylo tím, že jsem ho nejdřív několikrát jedl se skořicí, datlema a podobnýma hovadskýma kombinacema (imho:).

    dneska si ho upravuju většinou na jeden způsob - rajčata, protlak, kousky masa (obvykle kuřecí), černý olivy, bylinky. je to nakonec docela dost omáčky, i když mi to moc chutná. kámoš ale dělá kuskus ke kuřeti a říkal mi, že je v podstatě "suchej", resp. se šťávou z kuřete.

    jasně, dokážu si k tomu vygůglit balkán a nakrájenou papriku nebo rajčata nebo tofu (!?) nebo cokoli jinýho, ale spíš mi jde o nějakej ověřenej recept. klidně jednoduchej, ale spíš bez červený omáčky (tu dělám) a naslano, nikoli nasladko. na mase přitom vůbec netrvám.

    jak vy na kuskus?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ADELHAIDA: A když bys neměla doma ani ty tortilly, tak pšeničný je docela snadný vyrobit - smíchat hrnek mouky, trochu soli, na špičku nože prdopeč, pár kapek octa, vodu s olejem půl na půl tak, aby těsto bylo vláčné a nechytalo se mísy. Dáš na chvilku odpočinout a za chvilku můžeš vyválet tortilly dle libosti, třeba čtvercový, takže se líp balej:-)
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    MOIRAIN: kdyz mám fakt krizi a potřebuji něco rychle, udělám bulgur nebo kuskus se zeleninou, jak čerstvou tak třeba i vařenou, k tomu vajíčko, sýr, kimchi...
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    ZUZKAOU: to vypada hodne dobre, kupa asijskych receptu :O vubec by me nenapadlo to hledat na ceskych blozich :)

    sama koukam obcas na https://www.justonecookbook.com/
    youtube https://www.youtube.com/user/adamliaw/videos
    Manjula's Kitchen - YouTube
    https://www.youtube.com/user/Manjulaskitchen/videos
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    LA_BETE: Moje oblíbené zahraniční:
    Jednoduchý, dobrý, většina věcí funguje slušně - https://smittenkitchen.com/
    Trochu překombinovaný a přezdobený, ale něurekom nápadů - https://www.halfbakedharvest.com/
    Prostě fakt hodně nápadů, sezónně rozdělený - https://www.seasonsandsuppers.ca/
    Slušný blog s hodně recepty, co se dají všelijak modifikovat (obecně téma frittaty nebo zelené karí a tak) + fakt dobrý granoly: https://www.gimmesomeoven.com/
    Čínská kuchyně: https://thewoksoflife.com/
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MOIRAIN: Taky je dobrý mít doma tortilly, vakuově zabalený vydrží dlouho, otevřený se dají dát do mrazáku, když je nespotřebuješ hned. Dá se s nima dělat dost, klasika je hodit ji na pánev, dát na ni sýr, šunku, zeleninu a třeba zakysanku, nebo můžeš použít fazole alá heinz a sýr, jde to obložit jako pizza atd. Všechno to má svoji babicovskou verzi, ale jde to udělat s málem práce i docela zdravě čerstvě a chutně.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    RISINA: rodinný rozpočet?
    RISINA
    RISINA --- ---
    AIJA: Jak mám chápat "chorazčot" v téhle souvislosti?
    AIJA
    AIJA --- ---
    MOIRAIN:
    Obvykle takovou situaci řeším topinkou z nějaké zbylé kaiserky nebo něčeho podobného, sýrů libovolných druhů / při chozrazčotu stačí jeden plátek:-)/ a nějaké zeleniny...Uklízím tak ledničku:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LA_BETE: https://cooking.nytimes.com/ a https://www.theguardian.com/profile/yotamottolenghi

    a pak něco na youtube, ale ne na všechny klikam, když vydají něco jiného. V textu už skoro nikoho a na instagramu mě dotky s jídlem prudí.

    Vlastně kecám Madam Huang mám v RSS a přes fb Co nového na kopci, ale to hlavně kůvli Hadašům, ne kvůli obsahu.
    http://carolynjphillips.blogspot.com/


    https://www.youtube.com/channel/UC1CL9_o8c7sXfiMWJuTLp-Q

    https://www.youtube.com/channel/UCQG_fzADCunBTV1KwjkfAQ

    https://www.youtube.com/user/antoineshapiro


    https://www.youtube.com/user/FrenchGuyCooking

    (ale ten mě nějak začíná prudit)
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    LA_BETE: já většinou stejně jako TRISSIE hledám něco konkrétního a dost často skončím někde tady :-)
    http://www.pradobroty.cz/
    https://kitchenette.cz/
    http://www.veganotic.cz/
    https://www.devceuplotny.cz/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LA_BETE: pradobroty :-)
    a pak spíš zahraniční, většinou hledám nějaký recept s konkrétním složením/technologií a pokud narazím na něco, co mě zaujme (stylem psaní, přístupem a celkově), prohlídnu si i zbytek.
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    Lidi, jaké foodblogy sledujete? hledám nějakou inspiraci, díky :-)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MOODYCAT: No a kdyz trochu chci, tak zapeceny brambory/zelenina/kure, nahazet do pekace, za minutu hotovo, pece se samo.
    Omeleta.
    Na panvi predvareny brambory, co zbyly z predchoziho dne s cimkoli, co je v lednici.
    Chleba ve vajicku :)!
    Hemenex :D.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MOIRAIN: Kdyz jako vubec nevim a nechci, tak kureci gyros s bulgurem z Alberta ohreju za deset minut :D.
    Chleba s necim vylepsi to, kdyz ho nechas zapect se syrem.
    A pam zasoba veci zamrazenych dopredu.
    ADITU
    ADITU --- ---
    MOIRAIN: minimum práce, ale nutno naškálovat jako ostatně drtivou většinu receptů...

    Pečená kuřecí stehna na rýži
    http://www.pradobroty.cz/2019/07/pecena-kureci-stehna-na-ryzi.html?m=1
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: remosku mám, díky!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: máš-li remosku, tak až příště nebudeš mít náladu vařit, doporučuju pečená kuřecí stehna na bramborách a zelenině.
    brambory na plátky promíchat s nakrájenou zeleninou (kořenová, dýně, houby, podle chuti každého soudruha), osolit, obylinkovat (já nejradši tymián, ale rozmarýn nebo nějaká směs taky nejsou k zahození), na to položit osolená a taktéž obylinkovaná kuřecí stehna, nahoru plátek másla a nechat péct, než má kuře hezkou barvu.

    není to žádná haute cuisine, ale furt je to hot dinner (nebo lunch), který vyžaduje pět minut přípravy a pak už jen přendat na talíř :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam