• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    LEA1
    LEA1 --- ---
    GEISHA: Používám ho tak naprosto běžně a do horkého jídla ho dám na konec jen zavadnout bez vaření. Akorát minule mi zhořknul, asi to byla horší várka
    BEBEBE
    BEBEBE --- ---
    LA_BETE: Tak úplně ultimátní jsou Hestonovy Triple cooked chips https://www.youtube.com/watch?v=oMOjpSrOFEQ / https://www.redonline.co.uk/food/recipes/a501428/heston-blumenthal-triple-cooked-chips/
    Ale je to docela šichta (a stojí to za to). Dělám i bez friťáku.

    Pokud je to moc, tak mám ještě jinou oblíbenou věc, i když ne úplně hranolky - menší brambory uvařit ve slupce doměkka, nechat chvíli na vzduchu oschnout, přemístit na plech, každou bramboru vidličkou rozmáčknout, aby se fakt rozpadla a pokapat oliváčem, posolit, opepřit a péct na 220°C do zlata a křupava.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    DIVER: inspiruj se nějakou severoafrickou kuchyni, například vhodným tajinem. Kuskus pak je jen sypkej jako příloha (klasika, zalejt horkou vodou a prikrejt). Jo a dej ten tajin fakt péct do trouby v pekáči, nedělej to jen na sporáku, je to mnohem lepší - pokud rovnou nemáš ten hrnec:) Nakládaný citrony se v tomu uzijou případně taky, maso netřeba. Cizrna je klasika, ale jde to i z jiných luštěnin.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    AIJA: jj, já a mexickou dělám kuskus, případně doplním sladkokyselou omáčkou a je to moc fajn. zeleninu gourmet dělám s rýží ala rizoto a taky dobrý a rychlý.
    AIJA
    AIJA --- ---
    DIVER:
    Já dělám bulgur s mraženou zeleninou z Lidlu...mexickou, orientální, italskou...Mají toho větší balení a není to samá mrkev. Do toho pak třeba tuňáka nebo nějaké kousky masa.
    Nebo jen olivy a parmezán.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    DIVER: kuskus je jedno z jídel, kam dávám nakládané citrony. Obvykle smíchám kuskus, cizrnu a nakládaný citron na pidikousky, k tomu nějaké zelené něco (já nejradši petrželku, protože koriandr mi nejede) a olivový olej.
    např https://www.deliciousmagazine.co.uk/recipes/couscous-with-preserved-lemons/
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    LA_BETE: my děláme že omyté brambory nakrájíme na měsíčky, posypeme hrubozrnou solí a posypeme pepřem a rozmarýnem. na pečící papír a pokapat olivovým olejem. ideální právě k burgerum. :)
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    já zas hledám recept na ultimátní hranolky k burgerům (nemám friťák)
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    DIVER:
    moje oblíbené jsou s česnekem/bylinkovým máslem, parmazánem a něco zeleného navrch (třeba libeček)
    zamíchat do toho grilovanou zeleninu nejlepší je to s cuketou
    opečená dýně, cibulka, ořechy a balkán
    baby špenát, grilované žampiony a parmazán
    https://barefeetinthekitchen.com/israeli-couscous-recipe/ - tohle je sladko/slaný

    mám to raději bez omáčky, ale základ je hotový kuskus domastit máslem nebo oliváčem
    DIVER
    DIVER --- ---
    kuskus...

    párkrát tu teď padnul kuskus. nemáte nějakej dobrej ultimátní (nesladkej) recept. já jsem se k němu dost dlouho projídal - dneska ho naprosto "žeru" a moc ty doby předtím nechápu. snad to bylo tím, že jsem ho nejdřív několikrát jedl se skořicí, datlema a podobnýma hovadskýma kombinacema (imho:).

    dneska si ho upravuju většinou na jeden způsob - rajčata, protlak, kousky masa (obvykle kuřecí), černý olivy, bylinky. je to nakonec docela dost omáčky, i když mi to moc chutná. kámoš ale dělá kuskus ke kuřeti a říkal mi, že je v podstatě "suchej", resp. se šťávou z kuřete.

    jasně, dokážu si k tomu vygůglit balkán a nakrájenou papriku nebo rajčata nebo tofu (!?) nebo cokoli jinýho, ale spíš mi jde o nějakej ověřenej recept. klidně jednoduchej, ale spíš bez červený omáčky (tu dělám) a naslano, nikoli nasladko. na mase přitom vůbec netrvám.

    jak vy na kuskus?
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    ADELHAIDA: A když bys neměla doma ani ty tortilly, tak pšeničný je docela snadný vyrobit - smíchat hrnek mouky, trochu soli, na špičku nože prdopeč, pár kapek octa, vodu s olejem půl na půl tak, aby těsto bylo vláčné a nechytalo se mísy. Dáš na chvilku odpočinout a za chvilku můžeš vyválet tortilly dle libosti, třeba čtvercový, takže se líp balej:-)
    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    MOIRAIN: kdyz mám fakt krizi a potřebuji něco rychle, udělám bulgur nebo kuskus se zeleninou, jak čerstvou tak třeba i vařenou, k tomu vajíčko, sýr, kimchi...
    HITOMI
    HITOMI --- ---
    ZUZKAOU: to vypada hodne dobre, kupa asijskych receptu :O vubec by me nenapadlo to hledat na ceskych blozich :)

    sama koukam obcas na https://www.justonecookbook.com/
    youtube https://www.youtube.com/user/adamliaw/videos
    Manjula's Kitchen - YouTube
    https://www.youtube.com/user/Manjulaskitchen/videos
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    LA_BETE: Moje oblíbené zahraniční:
    Jednoduchý, dobrý, většina věcí funguje slušně - https://smittenkitchen.com/
    Trochu překombinovaný a přezdobený, ale něurekom nápadů - https://www.halfbakedharvest.com/
    Prostě fakt hodně nápadů, sezónně rozdělený - https://www.seasonsandsuppers.ca/
    Slušný blog s hodně recepty, co se dají všelijak modifikovat (obecně téma frittaty nebo zelené karí a tak) + fakt dobrý granoly: https://www.gimmesomeoven.com/
    Čínská kuchyně: https://thewoksoflife.com/
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MOIRAIN: Taky je dobrý mít doma tortilly, vakuově zabalený vydrží dlouho, otevřený se dají dát do mrazáku, když je nespotřebuješ hned. Dá se s nima dělat dost, klasika je hodit ji na pánev, dát na ni sýr, šunku, zeleninu a třeba zakysanku, nebo můžeš použít fazole alá heinz a sýr, jde to obložit jako pizza atd. Všechno to má svoji babicovskou verzi, ale jde to udělat s málem práce i docela zdravě čerstvě a chutně.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    RISINA: rodinný rozpočet?
    RISINA
    RISINA --- ---
    AIJA: Jak mám chápat "chorazčot" v téhle souvislosti?
    AIJA
    AIJA --- ---
    MOIRAIN:
    Obvykle takovou situaci řeším topinkou z nějaké zbylé kaiserky nebo něčeho podobného, sýrů libovolných druhů / při chozrazčotu stačí jeden plátek:-)/ a nějaké zeleniny...Uklízím tak ledničku:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LA_BETE: https://cooking.nytimes.com/ a https://www.theguardian.com/profile/yotamottolenghi

    a pak něco na youtube, ale ne na všechny klikam, když vydají něco jiného. V textu už skoro nikoho a na instagramu mě dotky s jídlem prudí.

    Vlastně kecám Madam Huang mám v RSS a přes fb Co nového na kopci, ale to hlavně kůvli Hadašům, ne kvůli obsahu.
    http://carolynjphillips.blogspot.com/


    https://www.youtube.com/channel/UC1CL9_o8c7sXfiMWJuTLp-Q

    https://www.youtube.com/channel/UCQG_fzADCunBTV1KwjkfAQ

    https://www.youtube.com/user/antoineshapiro


    https://www.youtube.com/user/FrenchGuyCooking

    (ale ten mě nějak začíná prudit)
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    LA_BETE: já většinou stejně jako TRISSIE hledám něco konkrétního a dost často skončím někde tady :-)
    http://www.pradobroty.cz/
    https://kitchenette.cz/
    http://www.veganotic.cz/
    https://www.devceuplotny.cz/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LA_BETE: pradobroty :-)
    a pak spíš zahraniční, většinou hledám nějaký recept s konkrétním složením/technologií a pokud narazím na něco, co mě zaujme (stylem psaní, přístupem a celkově), prohlídnu si i zbytek.
    LA_BETE
    LA_BETE --- ---
    Lidi, jaké foodblogy sledujete? hledám nějakou inspiraci, díky :-)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MOODYCAT: No a kdyz trochu chci, tak zapeceny brambory/zelenina/kure, nahazet do pekace, za minutu hotovo, pece se samo.
    Omeleta.
    Na panvi predvareny brambory, co zbyly z predchoziho dne s cimkoli, co je v lednici.
    Chleba ve vajicku :)!
    Hemenex :D.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MOIRAIN: Kdyz jako vubec nevim a nechci, tak kureci gyros s bulgurem z Alberta ohreju za deset minut :D.
    Chleba s necim vylepsi to, kdyz ho nechas zapect se syrem.
    A pam zasoba veci zamrazenych dopredu.
    ADITU
    ADITU --- ---
    MOIRAIN: minimum práce, ale nutno naškálovat jako ostatně drtivou většinu receptů...

    Pečená kuřecí stehna na rýži
    http://www.pradobroty.cz/2019/07/pecena-kureci-stehna-na-ryzi.html?m=1
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TRISSIE: remosku mám, díky!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MOIRAIN: máš-li remosku, tak až příště nebudeš mít náladu vařit, doporučuju pečená kuřecí stehna na bramborách a zelenině.
    brambory na plátky promíchat s nakrájenou zeleninou (kořenová, dýně, houby, podle chuti každého soudruha), osolit, obylinkovat (já nejradši tymián, ale rozmarýn nebo nějaká směs taky nejsou k zahození), na to položit osolená a taktéž obylinkovaná kuřecí stehna, nahoru plátek másla a nechat péct, než má kuře hezkou barvu.

    není to žádná haute cuisine, ale furt je to hot dinner (nebo lunch), který vyžaduje pět minut přípravy a pak už jen přendat na talíř :-)
    DIVER
    DIVER --- ---
    TOOMIX: nezapékaný fleky! to jsem teď dostal přes matku od sousedky. prý fleky nezapékají. no, musel jsem to hodit do trouby, ale vybavilo se mi to ze vzdálenýho dětství od babičky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam