• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: jo. Prostě ho tam dej trošku a počkej, až to nakyne. Můžeš péct na silikonovým papíře, ale chceš to dávat na horkej plech. Respetkive čím víc rozehřátá trouba, kteoru pak ztlumíš a čím víc horký povrch, na který to dáváš, tím víc s enafouknout.

    Ale klasicka- dát to do 180 a počkat, tak jak je to v českých kuchařkách taky funguje.

    prostě kynutý těsto, žádná velká věda - jedinné co člověk musí je nepočítat s tím, že to určitě bude fungovat jako v kuchařce a musí umět tak něajk odhadnout, že už to nakynulo.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    No tak to by slo. Tak kdyz vecer udelam testo a misto do lednice ho necham venku tak to bude ok ho dopoledne rozhnest na rohliky, umotat je a nechat znova pokynout tak dobry jo?

    Chci delat varku 3/4kila mouky. Tak mam dat jen 3 gramy rozmrazenyho drozdi? Tak snad to pres noc rozkyne. Suchy drozdi nemam. Muzu to pect na silikonovym papire? Nebo musim rovnou na plechu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: to samý se dělá s těstem na pizzu, žejo.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    No to ja taky zkousel chleba z moucnyho kyselyho kvasku. Ale ty rohliky maj normalni kvasnice v nich, tak sem myslel ze je to neco jinyho a zkompromituje to kvalitu treba. Beton moc netvrdne takze prijedu tak na 5pm domu. Uvidim jestli neco zacnu vubec
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: jasně. budou lepší, když budou dlouho kynout. Ostatně za kouzlem dobrých rohlíků je použitý omládek - část těsta z včerejšího pečení. Když se mouka ldouho hydratuje, tak jsou škroby líp nacucaný vodou, o něco dýl vydrží měkký a hlavně se spustí enzymatickáý autolýzá, takže těsto má o fous zaímavější chuť, protože různý naštípaný kousky škrobů.


    Další varianta je, že tam dáš fakt jen trošku droždí - pokdud máš čerstvou 42 g kostku, tak na 1kg mouky dej tak 4 g a z 10g sušeného 1 g. A prostě to nech přes noc v kuchyni, přikryté aby to neoschlo. S tím pak bude ráno jendodušší zacházení, protože prostě těsto zbouchneš, vyválš, zamotáš rohlíky, dáš kynout a mezi tím roztopíš troubu. Těsto z lednice bude potřebovat ještě chvíli, než se kvasinky probudí a nakynout.
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    DEVIL: nejsem expert, ale v chlebařský skupině furt píšou něco o pomalým kynutí přes noc v lednici...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    Vcera sem rozmrazil kousek 'cerstvyho' drozdi a poskvaril cerstvy sadlo a jesi se dneska z betonu vratim driv tak zadelam na rohliky. V pripade ze zadelam testo a pak vytuhnu a nebudu mit chut se s tim klohnit, muzu to testo dat na noc do lednice? Ponizi to pak vyslednou konzistenci rohliku?
    EDERA
    EDERA --- ---
    ADELHAIDA: Přičítám to nedostatečnému prohnětení. Ale jinak byly tak dobrý, že mě myšlenka domácího pečiva zaujala a koupili jsme Eta Mezo.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    Mne nejdou přidávat obrázku z mobilu. Nicméně dělal jsem podle kublanky a top
    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    EDERA: pradobroty mají recept na rohlíky a housky. Mám teda robota, ale bez něj by to bylo akorát otravný hnětení, ale dobrý. A vyšly báječně.
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    EDERA: To může mít sto a jednu příčinu od nekvalitního droždí přes chlad při kynutí až po to případné nedostatečné prohnětení:-)
    TESSS
    TESSS --- ---
    Podivej se na idnes/hobby manzel tam nasel pouzitelny. Stroj nemame.
    EDERA
    EDERA --- ---
    QUANTI: Cuketkou a Kuchařkou pro dceru jsem při hledání začínala.:-) Nakonec jsme zkusili Cuketku a jako jsou dobrý, ale málo mi vykynuly.:-(
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    QUANTI: beru zpět, až teď jsem si všimla podmínky, bez hnětení to nepůjde :)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    MIST
    MIST --- ---
    EDERA: ma je ale skolnik
    EDERA
    EDERA --- ---
    SUCHRE: Pomocí pevných svalů, které rovněž nemám.:-P
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    A ty tisice let se testo bez hnetace delalo jak?
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    EDERA: stará dobrá ruční práce, velmi uklidňující. Těstem se dá pro aktivaci lepku i bouchat o pracovní desku a leccos si u toho představovat ;-)
    EDERA
    EDERA --- ---
    Help - nějaký recept na rohlíky, když nemám hnětacího robota, ani domácí pekárnu ani nic jiného než ponorný mixér?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam