• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    DIVER
    DIVER --- ---
    tak jsem dal na MOODYCAT: a zatížil to vidličkama a nožema. shrnuly se mi nejdřív dva okraje, ale opravil jsem to. a pak se to těsto nafouklo a vidličky s přehledem setřáslo :) vyndal jsem to, zatížil prkýnkem a krásně se to zase vyrovnalo. quiche se nakonec krásně vyvedl, ale...

    1, jenom s tím bylo dost patlání - rozhodně jsem to dělal nejmíň dvě hodiny.

    2, mám toho jeden plech. spočítal jsem to s tím chřestem, goudou, ricottou, smetanou, slaninou a vyšlo mi to všechno tak za dvě stovky.

    vtipný bylo, že jsem nad tím plechem stál a přemýšlel, kolik je to porcí - asi tak šest, jsem odhadl. pak mě napadlo, za kolik bych si tu porci koupil jako zákazník. usoudil jsem, že tak za tři pětky. a pak mi došlo, že bych byl dokonce i pod nákladama.

    kdybych měl dodržet tu Pohlreichovu rovnici, že prodávám za cenu "3,2 x náklady", tak by ten kousek musel stát stovku! docela fičák, to bych si na ulici do ruky nekoupil, ale třeba v Imperialu zase jo.

    (zase chápu, že tohle je jedna z těch dražších variant quiche. spokojit se s cibulí místo chřestu, levnějším sýrem a smetanou a mlíkem místo ricotty, bylo by to cenově asi někde jinde. jen kvůli tomu chřestu o stovku.)

    jo a dík za rady. předpékal jsem těsto poprvé v životě, tak zase nějaká zkušenost :)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    DIVER: Dej na testo alobal a na nej nekolik lzic/vidlicek. Fazole nepouzivam ze stejneho duvodu, jako se prici tobe.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    GALE: Myslím, ze ne.
    GALE
    GALE --- ---
    DEVIL: Běžně se predpecene korpusy neprodávají. Pokud bych ho chtěla koupit, asi bych zamířila do M&S, ale nevím, jestli bych byla úspěšná.
    JAJITA
    JAJITA --- ---
    DIVER: nepředpéká se jen to jakoby linecké těsto? U listového by mě to fakt nenapadlo.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ja sem se na naky predpejkani uz davno vysral. tady koupim za 2 dolary mrazeny predpeceny korpus. to sezere vic penez rozpejkat troubu a pak 20 minut pect. urcite to musi bejt ke koupi i v cechach ne?
    KURE: jj, ja sem to delal driv s 5ti centama, ale fakt me to sralo
    KURE
    KURE --- ---
    DIVER: někdo radil zmuchlat pečící papír a na ně místo fazolí mince.
    já jsem to tedy nikdy nezatěžoval.
    DIVER
    DIVER --- ---
    mimochodem mi to RUTHLESS: objasnilo i jednu záhadu, když jsem koukal na Kašpárku vař nebo něco podobnýho. taky tam fazolema zatěžovali těsto a používali "fazole na pečení".

    pamatuju si to, protože jsem si říkal, že žádný fazole na pečení ještě neznám :))

    a lup a ty to úplně přesně napíšeš: "Používám na to fazole na pečení..." :)
    AIJA
    AIJA --- ---
    DIVER:
    No já se většinou takovými radami vůbec neřídím. Navíc když píše, že když nepředpečeš, tak to nevadí:-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DIVER: předpékat se dá dobře i rýží (já dávám do alobalu), ta jedno-dvě předpečení zvládne tak, že jde pak normálně uvařit.

    jinak já na to mám koupenou sadu dekorativních oblázků z IKEA :-)
    DIVER
    DIVER --- ---
    RUTHLESS: díky za tu radu! já už bych si málem zničil ty velký bílý obří fazole, co je mám plánovaný na exkluzivní chilli con carne :)

    AIJA: no já to právě asi taky nikdy nepředpékal (to už bych to s těma fazolema vlastně věděl). ale v jednom receptu jsem našel odpověď na tu záhadu:

    "... V tuto chvíli někdo těsto předpéká a někdo ne. Když ho nepředpečete, nic se nestane. Pokud ano, přijde mi, že je takové křupavější. Takže radím - těsto vložte do trouby na cca 10 minut na 160 stupňů. Poté na něj nalijte náplň."

    Smooth and cooking : QUICHE SE ZELENÝM CHŘESTEM
    http://www.smoothcooking.cz/2015/05/quiche-se-zelenym-chrestem_20.html

    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DIVER: Používám na to fazole na pečení - koupil jsem ty nejlevnější a jedu ty. Pak se jist nedaj :-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    DIVER:
    Nikdy jsem s fazolema nebo čím nepředpékala. Napěchuju těsto a propíchám vidličkou. Nebo prostě naplněnou formu vším dám o patro níž, aby se upekl i ten spodek.
    DIVER
    DIVER --- ---
    takovej trošku blbej dotaz :)

    chci dělat quiche s chřestem. těsto se má předtím nacpat do formy a zatížit fazolema. chápu smysl a účel tohoto kroku, to je ok, ale trápí mě, co se stane s těma fazolema.

    mám doma fakt kvalitní fazole od turků z myslíkový ulice v praze. pytlíček stál snad kilo - až se mi protočily panenky. a teď je mám upražit jako blbou zátěž?? :)

    dají se pak normálně používat? nedotkne se jich těch deset minut nasucho v troubě?

    __________

    jo a vůbec - je nutný to těsto (mám normální listový/rozválenej polotovar) takhle předpékat? už jsem quiche dlouho nedělal, tak si to možná jen nepamatuju, ale myslím, že jsem tam tuhle fázi neměl a zapekl to rovnou celý.

    TESSS
    TESSS --- ---
    Diky vsem, neco spacham. Moc nepecu, nemam odbyt, ale občas me to popadne :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TESSS: tak potom nedělej křehký/lístkový, tak je základní vtip v tom, že studený tuhý tuk nenasákne do mouky dřív než v horké troubě.

    do kynutého lej olej zcela bez uzardění. bez vajec se to těsto kdyžtak obejde, jen to chce tak nějk přidat oleje.

    Jo a jestli může být sýr, tak chačapuri a jeho sourozence

    Chačapuri – gruzínská pochoutka – Bohyně kuchyně
    https://www.bohynekuchyne.cz/chacapuri-gruzinska-pochoutka/

    Khachapuri, Georgian Cheesy Bread Recipe - Хачапури с сыром
    https://www.youtube.com/watch?v=KUsOaNUwiDo
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TESSS: Onehdá jsem dělala manželovi slaný dort dost podobný tomuto: https://fresh.iprima.cz/recepty/chlebicek-se-susenymi-rajcaty
    Nemůžu ten recept teď najít, bylo tam ale právě mléko místo podmáslí a daleko víc sušených rajčat a olivy, čerstvej rozmarýn. Prášku do pečiva jsem dávala jen malou lžičku a z bílků jsem dělala sníh. Bylo to moc dobrý, druhej den po rozležení ještě lepší.
    TESSS
    TESSS --- ---
    MOODYCAT: spis potrebuju spotrebovat mliko

    ZUZKAOU: sadlo ne :) ale olej je ok, jen nemam kokosovej, tak bude muset stacit slunecnicovy. Kouknu na ten kynuty.

    Dik
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A nebo teda udělej foccaciu/pizzu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TESSS: pokud vadí máslo, ale ne sádlo, udělej křehké těsto se sádlem (na quiche a spol), klidně můžeš se sádlem dělat i štrůdl. Pokud to musí být vegan, tak křehké těsto asi půjde s kokosovým tukem, ale olej ani na křehké, ani na lístkové fungovat nebude.

    S olejem ti bude fungovat kynuté - tohle je fajn recept místo sádla olej a pokud to má být vegan, tak bych tam místo mletého masa dala houby a porek+ zbylé přísady
    https://mlsnyhrnec.cz/vyborny-slany-kolac-z-litinoveho-pekace/


    A potom lité těsto - takže nějaké slané muffiny tohle nevypadá marně

    Slané chřestové muffiny - Muffinárium
    https://www.muffinarium.cz/slane-chrestove-muffiny/
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TESSS: Je mozno jinej tuk? Spis nas nasmeruj proc maslo ne, to to znacne usnadni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam