• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    Nedalo mi to a založil jsem klub stejného jména jako na....Přispějte zejména recepty racionální surovinami i přípravu, neobvyklé, zejména originální. Abyste tu mohli hledat, když nebudete mít sami dostatečnou vlastní inspiraci

    ADMINISTRÁTOŘI:
    Hrabalka, Kasumi, Wojtyla
    (všechna práva)
    rozbalit záhlaví
    EDERA
    EDERA --- ---
    DIVER: Máme na to nějaký nejlevnější fazole, co používáme pořád dokola. U nás teda peče quiche zásadně muž (a těsto na to si rozhodně vyrábí, žádný listový polotovar). Předpeče, fazole sundá a když vychladnou, sesype je do sklenice a uloží k dalšímu použití.

    PETATA: Jo, úplně stejně.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    DIVER: Dej na testo alobal a na nej nekolik lzic/vidlicek. Fazole nepouzivam ze stejneho duvodu, jako se prici tobe.
    KURE
    KURE --- ---
    DIVER: někdo radil zmuchlat pečící papír a na ně místo fazolí mince.
    já jsem to tedy nikdy nezatěžoval.
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    DIVER: Používám na to fazole na pečení - koupil jsem ty nejlevnější a jedu ty. Pak se jist nedaj :-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    DIVER:
    Nikdy jsem s fazolema nebo čím nepředpékala. Napěchuju těsto a propíchám vidličkou. Nebo prostě naplněnou formu vším dám o patro níž, aby se upekl i ten spodek.
    DIVER
    DIVER --- ---
    takovej trošku blbej dotaz :)

    chci dělat quiche s chřestem. těsto se má předtím nacpat do formy a zatížit fazolema. chápu smysl a účel tohoto kroku, to je ok, ale trápí mě, co se stane s těma fazolema.

    mám doma fakt kvalitní fazole od turků z myslíkový ulice v praze. pytlíček stál snad kilo - až se mi protočily panenky. a teď je mám upražit jako blbou zátěž?? :)

    dají se pak normálně používat? nedotkne se jich těch deset minut nasucho v troubě?

    __________

    jo a vůbec - je nutný to těsto (mám normální listový/rozválenej polotovar) takhle předpékat? už jsem quiche dlouho nedělal, tak si to možná jen nepamatuju, ale myslím, že jsem tam tuhle fázi neměl a zapekl to rovnou celý.

    TESSS
    TESSS --- ---
    Diky vsem, neco spacham. Moc nepecu, nemam odbyt, ale občas me to popadne :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TESSS: tak potom nedělej křehký/lístkový, tak je základní vtip v tom, že studený tuhý tuk nenasákne do mouky dřív než v horké troubě.

    do kynutého lej olej zcela bez uzardění. bez vajec se to těsto kdyžtak obejde, jen to chce tak nějk přidat oleje.

    Jo a jestli může být sýr, tak chačapuri a jeho sourozence

    Chačapuri – gruzínská pochoutka – Bohyně kuchyně
    https://www.bohynekuchyne.cz/chacapuri-gruzinska-pochoutka/

    Khachapuri, Georgian Cheesy Bread Recipe - Хачапури с сыром
    https://www.youtube.com/watch?v=KUsOaNUwiDo
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    TESSS: Onehdá jsem dělala manželovi slaný dort dost podobný tomuto: https://fresh.iprima.cz/recepty/chlebicek-se-susenymi-rajcaty
    Nemůžu ten recept teď najít, bylo tam ale právě mléko místo podmáslí a daleko víc sušených rajčat a olivy, čerstvej rozmarýn. Prášku do pečiva jsem dávala jen malou lžičku a z bílků jsem dělala sníh. Bylo to moc dobrý, druhej den po rozležení ještě lepší.
    TESSS
    TESSS --- ---
    MOODYCAT: spis potrebuju spotrebovat mliko

    ZUZKAOU: sadlo ne :) ale olej je ok, jen nemam kokosovej, tak bude muset stacit slunecnicovy. Kouknu na ten kynuty.

    Dik
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A nebo teda udělej foccaciu/pizzu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TESSS: pokud vadí máslo, ale ne sádlo, udělej křehké těsto se sádlem (na quiche a spol), klidně můžeš se sádlem dělat i štrůdl. Pokud to musí být vegan, tak křehké těsto asi půjde s kokosovým tukem, ale olej ani na křehké, ani na lístkové fungovat nebude.

    S olejem ti bude fungovat kynuté - tohle je fajn recept místo sádla olej a pokud to má být vegan, tak bych tam místo mletého masa dala houby a porek+ zbylé přísady
    https://mlsnyhrnec.cz/vyborny-slany-kolac-z-litinoveho-pekace/


    A potom lité těsto - takže nějaké slané muffiny tohle nevypadá marně

    Slané chřestové muffiny - Muffinárium
    https://www.muffinarium.cz/slane-chrestove-muffiny/
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    TESSS: Je mozno jinej tuk? Spis nas nasmeruj proc maslo ne, to to znacne usnadni.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    TESSS: Proc ne maslo? Ghee nejde?
    TESSS
    TESSS --- ---
    Potrebuji nasměrovat na slany kolac. Bez pouziti masla. Nejake rady? A heru a spol nevedu. Dik
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: no pokud to nechceš kysat, tak se tam dává ocet a osladit to samozřejmě je taky správné. pokud to chceš zkvasit, tak chceš to nechat prokvašet hodne dlouho, paprikan to sluší a pak to chce dosladit pred použitím.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ADITU: Do kringelu snad muzes nacpat cokoli chces...
    MATHEA
    MATHEA --- ---
    Diky moc za tipy, neco urcite vyberu :)
    PETATA
    PETATA --- ---
    MATHEA: co babka a misto tresni brusinky? to by mohlo fungovat

    Letní snídaňové briošky, koláč a babka z jednoho těsta – Maškrtnica
    http://www.maskrtnica.cz/letni-snidanove-briosky-kolac-a-babka-z-jednoho-testa/
    MIST
    MIST --- ---
    MATHEA: panettone.....muzes do toho jeste prihodit orisky, jestli nejake mas.
    ADITU
    ADITU --- ---
    MATHEA: napadá mě varianta vánočky nebo mazance, jidášů, kynutých bochánků apod. s brusinkami místo rozinek (zbyde ti čokoláda). nebo jestli máš ještě skořici, příp. ořechy, mandle nebo mák, tak kringel (zbyde ti ale čokoláda i brusinky) - http://www.pradobroty.cz/2013/03/estonsky-kringel.html
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KASUMI: jasny, tak kdyby nekdy priste byla moznost
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    87HIGHFLYER: nemam jak
    pekla jsem je na vysoky stupen v troube
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    KASUMI: opalujes ty papriky nad horakem/grilem? Nekde to delaj nekde ne, ale mne prijde to s tim opalovanim, ze ma vetsi smrnc.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    tak ajvar dopadl docela dobre... to si asi nekdy zopaknu
    udelala jsem to jen z 1,2 kg papriky a cca 400 gr lilku.. pomery jsou celkem ok
    je to spravne oslizly..

    ale jeste tomu chybi jedna malickost nejaka.. mozna trosku kyselosti nebo sladkosti...
    jinak udelela jsem k tomu jeste zaklad z cesneku a chilli papriky a za pak na to papriku a lilek
    uz to je na plotne asi 4 hodiny, spravnej slemc :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam