• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PEPITOCo mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ?
    MIFKAL
    MIFKAL --- ---
    ANDREJKA: Docela se dá pracovat s Jamie Oliverovýma 15 a 30 minute meals, ale je potřeba je pozorně zkoumat (ty 30 minute jsou vícechodový, takže je nutný to případně osekat). Jakože někdy tam jsou fakt divný postupy nebo dávkování, ale na nápad jsou fajn.
    Jinak já obecně hodně rychlá jídla dělám kromě těstovin a různých variant na zrní s přílohou (bulgury, pohanky a tak) ještě:
    - Vaječné věci - buďto frittaty různých druhů (smíchat vejce, smetanu, sůl, pepř a koření a přidat do toho dle zájmu zeleninu, sýr, potažmo i masovou věc, co mám - většina zeleniny chce předem trochu orestovat a pak osušit) nebo různá vejce v omáčce typu shakshuka https://smittenkitchen.com/2010/04/shakshuka/
    - Smažené rýže https://smittenkitchen.com/2017/08/fried-rice-with-zucchini-tomatoes-and-parmesan/
    - Stir fries a nudle
    https://www.halfbakedharvest.com/better-than-takeout-20-minute-peanut-noodles-with-sesame-halloumi/
    https://www.seasonsandsuppers.ca/spicy-pork-udon-stir-fry/
    - Rychlá karí thajského stylu
    https://www.gimmesomeoven.com/everyday-green-curry/
    - Zeleninové placičky (dají se i z cukety, z kukuřice a tak)
    https://smittenkitchen.com/2012/06/broccoli-parmesan-fritters/
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: červená je tak rychle (10-15 minut), že tu fakt nemá smysl vařit bokem :-)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    ANDREJKA: čočku vaříš zvlášť, nebo v tom?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    ANDREJKA: Vidíš to. To bych rozdíl mezi oloupanou a neoloupanou mrkvi mel tak 20 vteřin. Neloupu ji nikdy. Špinavou umeju.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    ANDREJKA: brambory na loupačku s bylinkovym tvarohem a zeleninovy salát. Do 30 min i se servirovanim, každý si pak loupe sám, nevím, jak je staré dítě...
    ADELHAIDA
    ADELHAIDA --- ---
    MOODYCAT: Já takhle dělám na jedný chalupě "čínu" aneb Číňan by se divil, asi pro 20 lidí. Porek, paprika, cibule na velký kusy, zázvor, sojovka, bílé víno, kuřecí maso. Maso se jen zatáhne na pánvi, pak se přihodí zbytek, v mezidobí se uvaří rýže. Jako, vařím dobře, takže jíst se to dá, ale ta chvála, co za to sklízím, je imho neadekvátní. Pochvala podle mě patří za to, že jsou strávníci rádi, že nemuseli vařit oni:-)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    POHODAVOLE: Buran, to je novinka, zapisu si do zivotopisu :).
    ONDRAT: Nevim, proste zdrava rajcatova omacka s cuketou, slaninou a celozrnnejma testovinama, vsichni to desne chvalili, ja osobne to hodnotim jako "beztvare plnidlo".
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    MOODYCAT: Ty tvoje těstoviny se slaninou alá Amatriciana je jedna z absolutně TOP omáček na světě, jak tohle může chutnat jako šrot nechápu TVL!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MOODYCAT: spis se o jidle vyjadrujes jako buran :)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MOODYCAT: Tvl, tady je hodne odpurcu moji snahy pomoct :D.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    Pokud je touha dělat něco extra a zároveň potřeba výroby svačiny. Doporučuju udělat něco, co to sfoukne najednou. Dám příklad - mám teď v oblibě řeckou kuchyni. Vcelku jednodušše se dají udělat Souvlaki nebo Bifteki, pita chleba a tzatziky, z toho se dá parádně udělat i svačina. Vím, že to může znít složitě, ale není (jasně těstoviny netrumfne nic), jde o to si práci dobře zorganizovat. Jak zmiňuje Moodycat, v troubě se dá ztrestat kdejaká zelenina, k tomu nějaké studené omáčky (no jo třeba tzatziky) a je to.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ANDREJKA: Zalezi, co to pro tebe je “neco extra”, vetsina hodne rychlejch jidel se zdravyma surovinama vetsinou chuna dost plytce a o nicem (mysleno ruzny kuskusy a bulgury s masem a zeleninou apod - ja treba vcera na chate varila testoviny se slaninou, rajcatama a cuketou, zrat ae to dalo a ostatni rikali, ze super, mne to pripomibalo srot pro prasara...)...rovnez muzes ruzny kremovy polivky ze zeleniny podle chuti.
    Pripadne jidla do trouby, tj variace na zapeceny veci (brambory, testoviny, zelenina) - sice to neni za 30 minut, ale vari se to samo.

    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    Co se týká těstovin, tak doporučuju otevřít tu nejpovolanější knihu na světě a to Klasickou italskou kuchyni od Marcelly Hazan. Jsou tam prověřený postupy na super omáčky, který mají svoji logiku/historii/postupy. Není nutný nic vymýšlet, když to v Itálii udělali za nás.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANDREJKA: jinak "recept" na těstoviny na milion způsobů, edice se smetanou, jsem onehdá rozepisovala kamarádce :-)

    na oleji zpěnit cibuli, přidat slaninu na kostičky, když se vyškvaří, zalít půl kelímkem smetany a nechat zhoustnout, osolit opepřit podle chuti.
    nebo místo slaniny houby, nebo klidně obojí, případně houby zalít bílým vínem a odvařit, pak smetanu...
    nebo místo slaniny šunku/dobrý měkký salám a pak hrášek mražený a smetanu.
    a nebo na tu cibuli kuřecí maso a smetanu (velmi dobré je ještě podusit cca 3 minuty rozpůlená třešňová rajčata a přidat 3 lžíce pesta)
    případně cibuli vynechat a kuřecí maso a kari a hrášek a smetanu

    těstoviny jsou moje záchrana, když fakt nevím, co by.
    a když ale opravdu nevím, nestíhám a nemám náladu, tak LIDL (a určitě i jiné obchody) má dobré hotové rajčatové omáčky, u nás vede toskánská (jen to chce zkontrolovat složení - v jedné z nich jsou chilli vločky a to minimálně na naše děti je moc ostré).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ANDREJKA: a který z těch dvou? :)
    ZSIS
    ZSIS --- ---
    ANDREJKA: musi kazdy den byt neco "extra"?
    ALEXIS
    ALEXIS --- ---
    ANDREJKA: Na svačiny ráda dělám vajíčkové muffiny. Dá se do nich nacpat cokoliv a klidně vydrží ten půl den mimo lednici.

    Recept např. tady https://fitrecepty.info/recepty/podle-kategorie/snidane-a-svaciny/vajickove-muffiny-588/
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    KURE: taková jednoduší varianta rillettes
    KURE
    KURE --- ---
    MONROE: Co je veprovka?
    SARAJ
    SARAJ --- ---
    MONROE: plec, bucek, jen bych teda sla asi po zrovna kusu, co je v akci..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam